Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak bezpečně rozdělit 3f obvod na jednofázové?

Od: dominik® odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o radu jak bezpečně rozdělit 3f obvod, který vede z podružného rozvaděče z chodby do kuchyně. Býval to obvod pro troubu se sklokeramickou deskou. Obvod je napojen na 3x16A jistič a jedná se o síť 3F, PE, N. Tedy obvod o pěti kabelech.
Chápu, že nejlepší by bylo to celé překopat, ale to v tomto případě není možné, protože kabely jsou vedeny v panelech a musel by se v podstatě překopat celý byt. Na to bude čas při další rekonstrukci.
Plánují nákup 1f vestavné trouby o příkonu 2,5 kW, 1f varné desky o příkonu 3 kW a popřípadě myčky o příkonu 2,5 kW. Minulá trouba s varnou deskou měla příkon při plné zátěži 10 kW.
Je mi jasné, že by měl mít každý spotřebič svůj jistič. Je možné tedy v kuchyni vytvořit ještě jeden rozvaděč, případně s chráničem nebo je to úplně celé nepřijatelné? V nejhorším případě vyloučíme myčku, zase nechci aby to bylo nebezpečné.
Ptám se jestli si mám na toho někoho volat a nebo je to úplně mimo.
Děkuji moc za rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

7x

Bezpečně bych to u sebe udělal tak, že v kuchyni dám podružný rozvaděč a do něj tři jističochrániče 16A/30mA za pár korun z Číny. Ten 3f na začátku bych nechal, proč si přidělávat práci.

hodnocení

Děkuji moc za odpověď. Je připojení toho jističochrániče složité? Přemýšlím jestli mám někoho volat anebo bych to zvládl. Zásuvku, vypínač a takové věci zvládnu, ale zase se za každou cenu nechci montovat do všeho. Z 3f jističe mi do kuchyně vede pětižilový kabel (černý, hnědý, šedý, modrý a uzemnění). Znamená to tedy, že bych musel do dalšího podružného rozvaděče přivést tento kabel, rozdělit si ve svorkovnici nulu na třikrát (myčka, trouba, 1f sklokeramická deska) a vést jistočochráničem vždy ze shora 1f + nulu a zespodu jistočochrániče vést kabely ke spotřebiči. To samé udělat pro 2f a 3f. Uzemnění si rozdělit ve svorkovnici a vést ke každému spotřebiči zvlášť.

Zeptám se tedy, pokud vypadně např. 1f, tak ostatní 2 spotřebiče pojedou a nebo to vypne i hlavní jistič 3f? V podstatě mi nevadí, že pokud nastane nějaká chyba, tak pokud to vyhodí všechny 3 spotřebiče, spíše mi jde o to aby se nikomu nic nestalo.

riva

Jo, tak bych to u sebe udělal. Vypadne jeden, zbylé dva běží. Pouze pokud by současně vypadával i ten 3f na začátku, tak bych to řešil - "bezpečně" jeho výměnou za jiný s charakteristikou "D" nebo "C", méně bezpečně, že ho úplně vyhodím.

Ale jinak je samozřejmě lepší a správné obrátit se na člověka, který má oprávnění toto provádět a na jiného, který provede revizi, protože pak nenadáváte sobě, ale někomu jinému, kdo to zkonil.

hodnocení

Super, díky moc.

hodnocení

6x

Tomu sa hovori "zdruzeny obvod" a ma to svoje pravidla. Nebezpecny je stav, ked tam date samostatne istice pre kazdu fazu, potom zhodite jeden a dalsie dva vodice v kabli su pod napatim.

Dalsie riziko je pretazovanie N vodica (zrejme prierez 2.5mm2) harmonickymi prudmi, teoreticky pri odporovej zatazi (rura na pecenie) nic nehrozi, ale varna doska moze tie harmonicke vytvarat.

hodnocení

5x

Dobrý den!

"riva" mne s návrhem řešení, kdy se v kuchyni osadí nový podružný rozvaděč předběhl. Předpokládám, že tam není taženo "pět kabelů" , ale jen jeden pětižilový kabel 5x2,5. Jen pro zajištění selektivity jištění bych jistič 3x16A v předchozím rozvaděči nahradil jističem 3x 20A.

hodnocení

Děkuji moc za odpověď. Je připojení toho jističochrániče složité? Přemýšlím jestli mám někoho volat anebo bych to zvládl. Zásuvku, vypínač a takové věci zvládnu, ale zase se za každou cenu nechci montovat do všeho.

Ze 3f jističe mi do kuchyně vede pětižilový kabel (černý, hnědý, šedý, modrý a uzemnění). Znamená to tedy, že bych musel do dalšího podružného rozvaděče přivést tento kabel, rozdělit si ve svorkovnici nulu na třikrát (myčka, trouba, 1f sklokeramická deska) a vést jistočochráničem vždy ze shora 1f + nulu a zespodu jistočochrániče vést kabely ke spotřebiči. To samé udělat pro 2f a 3f. Uzemnění si rozdělit ve svorkovnici a vést ke každému spotřebiči zvlášť.

Zeptám se tedy, pokud vypadně např. 1f, tak ostatní 2 spotřebiče pojedou a nebo to vypne i hlavní jistič 3f? V podstatě mi nevadí, že pokud nastane nějaká chyba, tak pokud to vyhodí všechny 3 spotřebiče, spíše mi jde o to aby se nikomu nic nestalo.

Ano, jak navrhujete to zapojte. Pokud "vypadne" jeden ze tří jističochráničů tak zbývající dva "poběží" stále. Jen při případném větším zkratu na jednom z tří obvodů se může někdy stát, že současně vypadne i přechozí třífázový jistič a "vypadne" to celé. To se někdy stává.

Místo svorkovnice pro rozbočení N před jističochrániči je možné propojit vstupní N svorky chráničů vhodnou propojovací lištou /hřebínkem/. Nutné to ale není, váš návrh propojit N na svorkovnicí N /modré/ je také akceptovatelný.

hodnocení

hodnocení

4x

Nebudem tvrdiť či to je podľa normy. No v princípe ako bude vedieť elektrina či tie spotrebiče sú oddelené kuchynskou doskou alebo sú v jednej krabici. V kombinovanej je to predsa tiež rozvedené po fázach,akurát pri skrate vám odpojí všetky tri fázy naraz,čiže všetky spotrebiče napojené na istič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]