Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dávát prát pračku naprázdno po čištění hader?

Od: maru odpovědí: 12 změna:

Hezký den všem,

chci se poradit, dáváte nějaký specifický čistící cyklus na pračce po praní hadrů na podlahu/povrchy, podložky z koupelen atd? Já to dříve nedělala, teď dělám, a zároveň nevím, jestli to není zbytečné...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to zbytečné. Ano, hadry jsou špinavé, ale na závěr praní následuje několikrát máchání, takže ani po těch hadrech v pračce nic nezůstane.

pb®
Kdo někdy rozebral pár let starou pračku a viděl buben zvenku a vanu zevnitř ten ví, že prádlo vlastně pereme v neskutečném bordelu a jakékoliv čištění nikdy není na škodu. Myčka, záchod, umyvadlo, vana, sprchový kout, nic z toho se nevyčistí samo jen tím, že v tom něco umyjeme. Proč by tak měla fungovat pračka?

Asi tak - máme LG, kupovali jsme ji před 23 lety. Takže věřte, že rozborku pračky včetně výměny ložisek jsem už několikrát absolvoval. Ona ta LG má, naštěstí, celkem promyšlenou konstrukci, kdy se dá celá vana pračky celkem snadno rozpůlit. Pereme v pračce všechno, včetně montérek, oněch hadrů atd. Rozhodně bych však neřekl, že tam byl ,,neskutečný bordel´´ přičemž žádné proplachy a pouštění pračky naprázdno neprovozujeme. Nejvíc ,,oblemcaný´´ byl ten šuplik na gel, nebo prášek - ale tam můžete proplachovat jak chcete, tam nepomůže nic, než to občas vydrbat kartáčkem - tedy v intervalu pár let. *smich*

pb®
To byste nechtěl vědět, jak vypadala naše Whirpool po pěti letech. Nabalená půlcentimetrová vrstva z vláken. A to neperu v gelu, který tohle dělá, a mám měkkou vodu. Normálně to šlo po uschnutí odloupnout.
bery*
Tímhle trpí dnešní pračky s plastovou vanou, která má uvnitř kolem ložiska pro vyztužení nálitky - žebra, kde se drží i centimetry bahna s nitema, fakt humus. Zlatý starý pračky s nerezovou vanou, kde ložiska držely na kovovým odlitku vně bubnu, tam se nic nemělo kde usazovat. Nejhorší je ale praní monterek, rukavic a dalších hadrů umastenejch treba od vazelíny na vodni pumpy A00 nebo silikonový, to je ve vodě nerozpustný a zasere to klidně i samotnej buben zevnitř...

Tak pro ilustraci - takhle vypadá buben pračky LG po 18 letech provozu, ano, ta pračka má plastovou vanu, ano, pereme v ní všechno možné montérky, hadry, deky a pod nevyjímaje. :-D

Když tady tak sleduji místní diskuzi, napadá mě, kde je asi ten problém. Před lety jsem šéfoval montážím interiérů a to bylo povolání, kde člověk měl možnost poznat zblízka běh domácností různých rodin, spíše vyšší příjmové skupiny (on přece jen interiér na zakázku byl dost mastný, že.. ) No a při této profesi jsem spatřil pozoruhodný rodinný zvyk - bohatá rodinka, barák na kraji Prahy, matka dost bio založená, takže i dítka nepoužívaly pleny jednorázové, nýbrž bavlněné z Anglie. No a co mě zarazilo docela fest, bylo to, že pleny po přebalení potomka letěly rovnou do automatky, přičemž tak učinily i v případě, že junior smrděl až dolů do garáže, kde jsme měli improvizovanou truhlárnu.

Takové zacházení by pak vysvětlovalo dost nevábný vnitřek pračky, že *smich*

Dávát prát pračku naprázdno po čištění hader?

hodnocení

4x
Občas pustím pračku bez prádla,bez pracího prostředku,jen s trochou octa.A dělám to hlavně po praní něčeho hodně špinavého.Zároveň zbavím pračku vodního kamene.

sasa*
04.07.23 17:35
hodnocení

0x

Není.

bery*
hodnocení

0x
Ještě doplním takovou teochu divočinu (nebrat jako návod, ať si někdo nevytopi byt :)) K vyčištění pračky taky trochu pomůže manuální zvýšení hladiny vody, stačí sundat horní desku (2 šroubky zezadu), odpojit hadičku od hladinovyho spínače a zapnout prani - pračka neví, kolik napustila vody a napouští pořád dál - je potřeba to hlídat a včas zastavit - cca pod půlkou bubnu kvůli ložisku. Někdy se pak podaří i rovnou přepnout na odstřeďování a protože si pračka myslí, ze v ní voda není, začne plná odstredovat dřív, než vodu stihne vypustit, voda pak sice lítá i ze šuplíku na prášek, ale leccos se z ní vyplachne ...

... leccos se z ní vyplachne ...

Jj, hlavně tuk z těch ložisek, což se ve finále může poměrně prodražit, zejména pokud si to dotyčný neumí/nemůže vyměnit sám, případně má pračka svařenou vanu, takže se po takové proceduře pak může prakticky vyhodit, neb výměna bubnu, vany atd vyjde na víc, než stojí nová. *smich*

bery*
Vždyť ty ložiska jsem zmiňoval :) A ještě přímo pod nima je i motorek ... Ale pokud je v pořádku gufero, tak by to hrozit nemělo - jak jsem psal, nebrat to jako radu, ale sám jsem to takhle párkrát praktikoval bez úhony. Navíc rozumně udělaná pračka má mezi guferem a loziskama dírku nebo mezeru, kudy voda při netěsnosti vyteče a do ložiska se nedostane. Ale míval jsem kdysi pračku složenou ze dvou -kříž bubnu byl z něčeho úplně jinýho, kvůli jiný hřídeli i úplně jiný ložiska, posunutý a jinak utěsněny zadní čelo vany (prostě jsem se hecnul, že starou, ale oblíbenou pračku s utrženým bubnem zprovoznim za pomoci něčeho ze sběrnýho dvora :)) akorát na rozumný utěsnění guferem už nezbylo misto, takže to vyřešil kousek plechu jako okap nad motorkem :) Měla aquastop, tak holt vždycky po pár pranich jsem z toho dna vodu vycucnul vysavačem, nebo vylil nakloněním (byla v garáži).

vibe2*
hodnocení

0x

Proč to perete v pračce?

Není jednodušší vzít to na dvoře ručně, kartáčem za pomoci vhodného saponátu a množství vody?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]