Dobrý den, včera jsem začal škrábat zdi ve starém baráku, které budu následně malovat na bílo. Tři zdi mám už hotové a zjišťuji, jak jsou hrubé a místy křivé. Rád bych se zde zeptal zkušenějších, co mám s takovouto zdí dělat, co je nejlepší postup a co je správně. V tuto chvíli plánuji špachtlí "otevřít" praskliny a spravit je. Následně potřebuji srovnat zdi a pak malovat. Otázka zní - 1,buď to všude oškrábu, napenetruju, pak koupím hotovou vyrovnávací štěrku, kterou všude natáhnu, přebrousím jí, poté znovu napenetruju a pak to vymaluju.. 2, nebo koupím brusku na zeď a to, co vidíte v příloze ( oškrábané zdi ) prostě zbrousím do roviny a do hladka, následně to napenetruju a vymaluju? Co bude lepší? Uvítám všechny rady. Ještě bych rád zmínil, že žijeme u babičky mojí partnerky a než začneme stavět svůj dům ( to ještě nějakou chvíli potrvá ), tak to tu chci udělat aby to tu vydrželo a nemuseli bychom se stydět brát sem návštěvy takže to neděláme jak se říká "na svém". Jinak by tu už byli profíci. Díky
Záleží na vás., jak velké nerovnosti, zda to není duté ...
dke fota bych oškrábal , umyl celé vodou příp ještě s mýdlovou vodou ((jar, mazlák...) pak asi vyspravil sádrovou stěrkou, nebo štukem dle umu a zručnosti nebo rovnou selé přeštukoval či stěrka. nebo někldo dává "jednodušší?" variantu-na stěny nalepit sdk desky, přetmelit na spojích a rovnou výmalba=nejrychlejší řešení. Lze lepit na stav.lepidlo nebo klidně lepicí pur pěnou (nebo montážní,déle trvá než bude fixovat desky). Prostě dle financí, umu, zručnosti a chuti do práce.
Hmm, dobrá rada nad zlato. Kdykoliv máte takto starou zeď, je penetrace nezbytná. Tazatel to píše správně. Penetrace vám totiž spojí podklad (nejde jen o povrch ale o vše, do čeho se penetrace vsákne). Jinak vám bude nový nátěr, nebo cokoliv, držet jen na tom povrchovém prachu, a může to pak dělat problémy (odfoukne se barva, rozpraská, nebo dokonce odpadne kus opravené omítky). Tazatel už na to nechce v budoucnu sahat a rád by to udělal na hotovo, pořádně. Tazateli: Penetraci určitě použít. Píšete to správně.
lukas1994
Zdravím, děkuji za rady. Ještě jsem našel na internetu jednu možnost.. Zeď napenetruju, pak jí srovnám sádrovou omítkou ROTBAND ( prý vše srovná a drží jako blázen ) a následně bych jí přemaloval..
Tj-jen tak mimo původní dotaz-proč si myslíte že je penetrace nezbytná?! Já ze své dlouholetém praxe vím že je zbytná a i bez ní na opravách to drží.Když se to udělá kvalitně!
Co nedrží pryč. Na starém baráku který asi nebude mít funkční hydroizolace sádrovou omítku nepoužívejte ani akrylátové barvy. Vápenný štuk a jak zaschne tak můžete nabílit vápnem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.