Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

FV ohřev vody - regulátor

Od: vkarel odpovědí: 25 změna:

Zdravím všechny,

uvažuji o instalaci FV pro ohřev bojleru, na nic jiného. Jaké máte zkušenosti s dostupnými regulátory. Popřípadě jaký byste zvolili na napojení na stávající bojler tj. bez nutnosti bojler měnit?

K dispozici jsou regulátory:

- OPL 9AC 3kW

- Kerberos 315/320

- Logitex

- BEL stavebnice

- ECO Solar Boost MPPT-3000 PRO

- V-SH 2000

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ttt
hodnocení

0x

plus jeste do seznamu

Siton 210

bery*
hodnocení

0x
Já hlasuju za stavebnici BEL, kterou aktuálně čtvrt roku používám :) Ale nemám srovnání s ničím jiným, kromě ceny samozřejmě. Což byl u mě zároveň důvod neuvažovat o jiný alternativě...
vkarel
hodnocení

To já nedám. Potřebuji hotové řešení. Mě se nejvíce líbí ten OPL 9AC protože je pasivní a bojler je v kotelně. S aktivním větrákem, co by nasávalo všechen prach tam asi nic nevydrží.

nick*

Bel je i v sestavene verzi, je to jina novejsi verze nez ta stavebnice s chybne navrzenym plosnakem kde chladice ohrivaji kondenzatory, ma i jiny software a nemusis nic stavet

jawacek350
Přesně jak píše "nick". Jen i v této sestavené verzi je zboku chladiče zprava nainstalován jakýsi modulek (asi DC-DC stepdown měnič na 5V) a tam je jeden elektrolyt hodně blízko chladiče zahřívaný zvrchu. Když svítí slunce naplno, na chladiči neudržíte ruku, takže tohle taky není úplně košér. Ale pravda, pořád lepší než verze k bastlení.
Bel nedoporučuji. Stavebnici jsem si pořídil, ale nepodařilo se mi to zprovoznit. Na to že výrobce ji prodává ve velkém tak celí koncept je hodně amatérský proveden, kondenzátory u poddimenzovaných chladičů předurčují nízkou životnost, absence přepěťové a nadproudové ochranny.
bery*

Mě na první zapojení správně nefungoval, jen naprázdno, při zátěži hned padal do chyby, nakonec to byla jen přehlédnutá chybějící jedna drátová propojka pod jedním z optočlenů. Výrobce ale po mailu hned komunikoval i v "nepracovní" dobu a rychle mě navedl, kde hledat problém, asi jde o častěji se vyskytující chybičku :)

jawacek350
hodnocení

0x
Mám necelé dva týdny zapojeno 8 starších bazarových panelů (cca 8 let staré) o psaném výkonu 250W a k tomu zapojený střídač BEL v nestavebnicové verzi, tedy již hotový, sestavený a odladěný od výrobce. Do ničeho jiného bych nešel. Ne že bych neuměl s pájkou, ale když se může něco pokakat, tak se tak stane. :) Prý je dobrý i ten Eco solar boost (Polsko?) a Siton samozřejmě. Ten je ale dosti nedostupný, mám ten dojem a musel byste bastlit.
Ještě k mému zapojení. Mám klasický kombi bojler Mora 108 litrů čistého objemu vody s topnou spirálou 2kW. Panelů musíte mít tolik, aby daly dohromady aspoň 230V DC nebo mít upravené suché spirály v Dražickém bojleru, ale to je na jiné téma...
Termostat na bojleru mám vytočený na max a každý den i když je polojasno, mám v bojleru 67°C teplou vodu. Většinou je už brzy odpoledne nahřáto, tak si z rozmaru uvařím vodu na kafe. Prakticky k tomu připojíte vše, co topí. Prý se s tím dobře snáší i spínaný zdroj, to ještě musím na něčem nedrahém vyzkoušet.:-D
vkarel
hodnocení

Já mám v plánu, že v bojleru vyměním spirálu. Mám tam nyní 1x230V á 2200W a chci ji vyměnit za 2x230V á 2200W. Polovinu napojím na FV a druhou, tak jak to bylo doposud ze sítě. Panely vyberu až poslední podle toho regulátoru. Každý snese jiný proud. Ten OPL má max 13A, BEL jak si člověk postaví/koupí, SITON nevím, ale asi 16A a ten polák Eco solac boost to také nevím, technický list k nedohledání, což mě odrazuje. Je k dispozici pouze zjednodušený manuál ale nějaký nákres nebo podrobné specifikace ne.

bery*

Já mám 4x4 sérioparalelně bazarové amorfní s uvedeným výkonem 128wp na kus. Montáž na starou bobrovkovou střechu by byla obtížná, takže mám 12ks s jen malým sklonem (jsou málo směrový) na přístřešku pro auto, z toho 8 jih (a hned před nima za plotem na chodníku ohromná lípa, nechtěná, ale obecní) a 4 svisle na západní stěně domu (před nima meruňka, chtěná, vlastní). V dubnu, kdy jsem to takhle splychtil, to subjektivně fungovalo líp, teď když se všechno zelená, se výkon během dne pořád mění cca v rozsahu 150-700w při napětí kolem 170V dc. Tohle napětí mi stačí, protože i kdyby bylo vyšší, do spirály 120L Tatramatu, která má 1,8kw při 230V, by mi ty zastíněný panely stejně nedaly větší výkon, než teoretický cca 1kw při těch 170V. A proč by ten 1kw, případně i míň, neměl stačit? Pamatuju, že stejně velkej Tatramat, co jsme kdysi mívali, měl jen 800w, sloužil 5 lidem a stačilo to. Další věc je, že pokud tenhle Tatramat zrovna nepotřebuje moc hřát (je jen na sprchování pro 1-2 lidi), mám pro "přebytky" další využití v podobě dalších 4 :) bojlerů, všechny zapojené paralelně ... (10L pod dřezem, 10L před pračkama), 50L v garáži jentak občas na opláchnutí rukou nebo taky pro pračku, a od včerejška nově i 1kw/230V spirála dobastlená do 120L zásobníku primárně nahřívaného plynem.

Se zahříváním BELu žádný problém nemám, je na stěně ve sklepě, kde je pořád kolem 15-20°C a při tom mým "výkonu" mají chladiče odhadem do 45°C (mám v krabici s dírama nahoře a dole), navíc jsem je aspoň v rámci délky nožiček mosfetů o trochu vzdálil od těch elektrolytů.

Ještě nemám žádnou automatiku na přepínání do sítě nebo podle priority, když výkon nebude stačit, její funkci zastávám já, zatím jsem ve fázi bastlu, takže podle sluníčka kroutím termostatama a vytahuju vidlice ze zásuvek :), prioritou je Tatramat u rodičů v koupelně, ten nesmí vystydnout a nestačí u něj přepíchnout vidlici do vedlejší zásuvky, tam se musí přehodit drát v rozvaděči do vedlejší čokolády :) , což za 3 měsíce zatím nenastalo.

Ještě upřesním, že náklady byly cca do 30 tisíc se vším, když nepočítám svoji práci. A doufám v úsporu cca 8-10t ročně.

hodnocení

0x

Pridam sa - nieco podobne mam v plane, ale nemam prakticku skusenost, hoci som elektrikar. Ak termostat v bojleri odpoji spiralu, co na to povie menic a panely?

Teoreticky si myslim, nestane sa nic a a vyrobca pocita s odpojenim zataze za chodu a pripojenymi panelmoi na vstupe.

jawacek350

Nestane se nic. Jeden z režimů BEL střídače je, že přepne výstup na DC svorku, takže můžete po odpojení jednoho bojleru napájet třeba nějaký druhý bojler (k tomu je dobré si dokoupit přepínač sítě od téhož výrobce), nebo krmit měnič s baterkama atd...

vkarel
hodnocení

No nemělo by se stát nic. Není zátěž není výroba tj. panely se flákaj a jsou jen na parádu, tedy k ničemu. K odpojení dochází na AC straně tj. může k tomu docházet i tím termostatem. Většinou ty regulátory co jsem dohledal dávají modifikovaný sinus tj. né čistý a tak tam nelze připojit nic jiného než bojler nebo topné kabely apod. (odporovou zátěž).

Nicméně někdo si chválí ten ECO Solar Boost MPPT-3000 PRO a někdo zas na něj nadává, že to je polák, že se u něj vypína displej (různě bliká) a že často spadává do restartu... Nenašel jsem oficiální české zastoupení ani žádný servis.

frankiess

Pokud termostat vypne ohrev bojleru, nestane se nic. Jinak používám ten polský regulátor ECO 3000 a zatím spokojenost. Blikat bude vždycky když je na panelech nízké napětí - typicky ráno nebo k večeru. To není závada.

hodnocení

0x
Má ten předposlední polský střídač par týdnů v provozu, funguje.
Aby jste mohl použít originální topnou spirálu tak musíte použít fv panely dostatečného napětí a výkonu, já mám 6x305 Wp.
Umístit střídač do prašného prostředí můžete jen tehdy pokud výrobce uvede dostatečné krytí, střídač nemusí být v té místnosti co je boiler. Mezi střídačem a panely u vstupu do domu je nutné instalovat jištění a přepěťovou ochranu která bude napojena da zemnič který musí mít nízký zemní přechodový odpor,to většina prodejců sestav záměrně nezdůrazňují.
jawacek350

Nutná přepěťovka není, je jen doporučená. ;) Pojistky bych ale určo dal.

Pokud výrobce střídače udá že tam musí být nebo se odvolá na nějakou normu v instalačních podmínkách tak tam přepěťovka prostě musí být.
jawacek350

Výrobce píše, že to není bezpodmínečně nutné, ale doporučuje to. :)

karel10
hodnocení

0x

Já používám už rok OPL 9AC 3kW ve verzi s RJ45 web rozhraním pro grafy a přepínáním na dva výstupy. Nemám ale zkušenosti s ostaními tak nemuzu porovnat.

Zprovoznění bylo naštěstí bezproblémové fungovalo na první zapnutí, ale trochu mi vadí, že chybí nějaký detailnější dokumentace zařízení. Při pokusech mi občas vykačilo nějaké chybové hlášení a já nevěděl co to znamená, tak jsem musel psal mejla s dotazem. Manuál je napsán na několil různých verzí zařízení a ted si vyber čemu to platí ...

Důvod proč jsem si to pořídil je, že to nechce vnější napájení ze sítě.

Zatím jsem s provozem spokojen, zatím žádné nečekané problémy nejsou. Ale také přemýšlím jaké spotřebiče bych ještě využil. Přes léto už energii nemam kam strkat. i bazén už je tak teplej že víc už nechcem. Třeba nějaké autobaterie kdybych tim dobíjel, ale abych to nezničil ...

Autobaterie jsou nejhorší volba protože mají malí počet vybíjecích cyklů, jen kvůli přebytkům stavět elektrárnu je neekonomické.
Na obdélníkový střídač můžete připojit jen jednoduchou odporovou zátěž.
Můžete třeba přes den vařit na obyčejných plotínkách.
jawacek350

Kromě plotýnek zkuste zapojit i spínaný zdroj, prý mu nevadí obdélník a 120 Hz, co střídač (u mě BEL) produkuje. Problém u tohoto řešení je nestabilita dodávky energie, kterou střídač bez baterií produkuje, pokud je polojasno. Takže tím něco spolehlivě napájet může být problém. Další problém je, že BEL se spustí až od určité zátěže. 300W odporová zátěž je prý málo, ale starou žehličku, myslím má 500W, jsem už nahřál.

karel10
Jeste by sel pouzit elektricky gril, ale my kdyz grilujem tak vecer, kdyz neni takove horko. A vecer uz FVE uz nedava dost vykonu :(
jawacek350
Přidávám dnešní zkušenost se střídačem BEL. Připojil jsem k němu horkovzdušnou pistoli a funguje bez problémů! Problém je přepínání režimů. Jakmile přejdete např. z režimu 1 do 2, Bel se na cca minutu vypne, protože jdete přes nulu, což Bel vyhodnotí jako konec odběru a přepne na svorky stejnosměrného napětí. Po minutě se zase aktivuje, ale je to nepraktické, takže doporučuji k pistoli připojit paralelně do rozdvojky nějakou cca 500w zátěž, třeba malou plotýnku. Nesmí to ale vypnout termostat, logicky.
bery*

U mě by 500w zátěž slupla všechno, co mi jde z panelů, na horkovzdušku bych potřeboval 3 sluníčka z různejch stran, nebo vykácet a zbourat všechno v okolí :)

Ale jinak není důvod, aby nejela, musí fungovat i na stejnosměrnej proud (je tam ss motorek jako v hračce + dioda nebo diody), jen vypínač by to asi nedal, to by se muselo nějak ošetřit jinak.

martinos
hodnocení

0x

Mám něco přes rok OPL9AC 2.3kw, starší verze se zobrazením napětí a proudu . 6x panel 370Wp, nízký sklon ca10stupnů. Bojler 120l 2,2kw. Když je jasno tak zapne v osum a do dvanácti je nahřáto. Co mi vadilo, ráno při rozednění a večer při západu tak regulátor cykloval, než bylo dost světla nebo se setmělo, občas ukazval hausnumera ( možná to ty nové nedělají). Tak jsem si udělal spínání externím časovým spínačem. I při max výkonu ze stringu ( ca230V a 9,2A) je chladič ohřatý tak, že na něm ruku udržím uplně v klidu. Ohřev přes OPL je jediný elektrický ohřev bojleru, nemám připojeno do ds ( při jedné spirále musíte mít přepínání - ruční nebo automatické- potřebujete další zařízení), jinak ohřívám plynem nebo dřevem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]