Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je v normě použít el.šnůru bez textiního opletení

Od: ermy odpovědí: 16 změna:

Potřebuji k vaření delší el.šnůru,kterou jsem nikdy snad nepoužívala (snad?),ale je bez toho opletení,je gumová,je to bezpečné používat ještě? Nevím ani,jak je stará.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ja1
hodnocení

13x

Opletení šňůry u žehličky slouží hlavně aby šňůra dobře klouzala po žehleném oblečení a současně aby nedošlo ke pohybem šňůry ke vzniku černých šmouh od gumového pláště na žehleném oblečení.

Gumová šňůra je vhodná pro tepelné spotřebiče, vydrží vyšší teploty bez nebezpečí roztavení, nesmí být zpuchřelá. Pro Remosku musí být trojžilová, kostra Remosky musí být uzemněná.

ermy
hodnocení

Remoska musí být uzemněná? Kotlety už jsou upečené,ale radu čtu až teď ,takže to už nesmím používat? Na to je předpis,jak se má používat remoska,to slyším prvně.Mívala jsem to na dlažbě v koupelně a nahoře je normální zásuvka.Ta na pračku se štítkem je daleko,tam to nedosáhne.Dnes jsem vymyslela,že remosku dám na sporák (el.) v kuchyni,a tu gumovou šňůru zapnu v koupelně,což jsem udělala.Ale ta zásuvka je obyčejná.To je nedostačující?

111®
Pokud je zásuvka d kolikem a snura s dutinkou, melo by zo byt ok. Goto by napovědělo vice.

111®
hodnocení

9x
Gumova muze být pomud neni popraskana

hodnocení

8x
Pokud nehrozí její propálení, je bez poškození, má dostatečný počet vodičů a jejich průřez, tak nevidím problém.
Opletená šňůra se používá zpravidla u žehliček, kde hrozí její kontakt s plochou žehličky. U pevně umístěných spotřebičů její použití není nutné.
ermy
hodnocení

Potřebuji zapojit remosku,ale kolik má vodičů nezjistím,děkuji za odpovědi.

111®
hodnocení

6x
Remoska ma koncivku na 3 vodice, 2 koliky a dutinku popletení je z duvodu nezaspineni pradla snurou bez opetu
zam

Pokud vím ,tak prodlužky jsou vždy s plným počtem vodičů.

zam - to toho víš málo, existují koncovky a prodlužky jen se dvěma vodiči. Jsou uzpůsobené tak, aby se daly použít jen pro přístroje s dvojitou izolací ( třeba televize, mixer, kulma a pod.)

Zam co to je "plný počet vodičů"? Dva tři, nebo víc? Jaká je potom s 5. slovy Pěti vidiči-žílami!

Tazatel-standartně používáme prodlužky gumové a taky PVC (ty nemám rád neboť v chladu jsou tvrdé a hůř se "motají" a přívodní "šňůru" k spotřebiči-tedy opletenou jen na žehličce, k remosce mám normální gumovou!

nick*

Prodluzky jsou casto jen se 2 vodici, zrovna vcera jsem videl v kauflandu prodluzku 2x1mm2 (230V 10Amper 2300 Watt) 20 metru v akci za 299,-

Zasuvka je v takove vidlici udelana tak, aby sly zapojit jen zastrcky, kde uzemnovaci kolik neni vyzadovan (sekacka, motorova pila, vrtacka, drticka a ja nevim co jeste...)...

Ale napriklad piskova filtrace i virivka vyzaduji 3 vodice. I když na povrchu není kovového vůbec nic, A v té filtraci není kovového uvnitř vůbec nic, jen snad kdyby voda protekla do motoru, což je asi dost nepravděpodobné... ohřev ve filtraci není a voda do styku s kovem nepřijde

Kazdopadne uskripnout klestema tu zabranu asi neni problem

Obrazek prodluzovacky im9.cz/...

111®
02.07.23 16:08
Nekupovst

zam

Nodobře odborníci ,já to mám od školitele elektro ,§8.Že prodlužky musí mít plný počet vodičů.Takže pro pětikolíkovou prodlužku pět vodičů,Pro čtyřkolík čtyři vodiče /užse téměř nepoužívá/.Ta dvouvodičová prodlužka je nějaký atyp.Řek bych nebezbečný. No ale co.

zam - když budeš používat hlavu, tak zjistíš, že dvoužilový prodlužovák nijak nebezpečný není, pokud je to originál. Nelze ho nijak jinak použít, než pro co je určený.

111®
No tady je tosice originál nicméně bez ochranného koliku, takze pro trivodicovou vidkici nepoužitelná

hodnocení

4x

Ano, můžete. opletení je jen na to, aby se nešpinilo prádlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]