Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu a uvolňování peněz

Od: smudlinky* odpovědí: 8 změna:

Kupuju byt a prodávající by chtěli asi třetinu kupní ceny dostat dřív, než bude proveden zápis vlastnického práva v můj prospěch do katastru (před koupí na to neupozornili, dozvěděl jsem se to až z kupní smlouvy). Smlouva ošetřuje vrácení těch peněz v případě že katastr zamítne zápis vlastnického práva. Je to v pořádku a je to obvyklé?

Dále by mě zajímalo, jestli se platí nájem za pozemek, když byt je na pozemku státu. V kupní smlouvě se píše, že si po koiupi bytu musím zajistit u majitele pozemku (státu) změnu vztahu k pozemku a případně nájem. Kde se tohle vyřizuje? A jak velký ten nájem může být?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

chlupatependolino*
hodnocení

4x

Zrovna jsme dostali smlouvu o kupní smlouvě budoucí, která rovnou obsahovala kupní smlouvu. Přišli jsme v 17:00 do realitky, dostali jsme dvě kopie smlouvy a bylo nám řečeno, abychom si to pěkně přečetli a byla přichystána propiska k podpisu. Páni majitelé nemovitosti již podepsáni byli. Tak jsme si to řpečetli a ke zděšení realiťáka prohlásili, že jsme sice laikové, ale smlouva obsahuje minimálně pět věcí, se kterými zásadně nesouhlasíme. Papíry má nyní právník a čekáme, co nám doporučí. Opravdu nebuďte skrblík a také dejte smlouvu na posouzení právníkovi. Nám tam např. naprosto chybí nějaké ošetření 3% daně z převodu nemovitosti, kterou má ze zákona platit prodávající. Chceme užít standardní postup, kdy dostane prodávající část peněz a zbytek dostane, až FÚ potvrdí zaplacení daně z převodu prodávajícím. Toto jsme na místě sdělili realiťákovi a ten se jen zaxichtil, ať prý do smlouvy moc nešťouráme, prý se to potom bankám nelíbí nějaké formulace apod. No já myslela, že smlouvu uzavíráme s prodávajícím, nikoliv s bankou, té jen budem splácet finanční prostředky... takže tohle je moje čerstvá zkušenost s realitní kanceláří Nemo.

Ve zkratce - pokud si čímkoliv nejste jistá, běžte za právníkem. *vtip*

smudlinky*
hodnocení

Ješte by nás zajímalo, zda, když smlouvy nepodepíšeme může dojít k nedomluvení se a ztrátě peněz, které jsme dali realitní kanceláři jako provizi.

xpj*

To řeší rezervační smlouva a ta bývá obvykle nastavena tak, že se rezervační poplatek nevrací.

xpj*

Realitku nezajímá v podstatě nic než rezervační poplatek. Cokoli navíc, speciálně šahání do smluv, rozhodně odmítají. Jsou i výjimky, ale opravdu výjimky.

Co jsem tak zaslechl o jedné, chtěli dokonce něco jako bianco směnku...

chlupatependolino*

Taky mi to tak přijde. Jak jsme složili rezervační poplatek, už by nás nejraději měli z krku. Prostě honem to podepište a vypadněte. Vše ostatní si už zajistěte sami, ačkoliv domluva zněla "celý servis realitní kanceláře je vám k dispozici a je v ceně bytu". V našem případě se ovšem uhlazený pán z realitky přepočítal. Mám teď moře času a umím být vážně bolestivou osinou v zadku, dokud se k nám nebude chovat slušně a nedotáhne koupi bytu do konce...

sebod*
hodnocení

2x

Já bych na tuto platbu předem nepřistoupila. To je sice pěkné, že vrácení peněz je ošetřeno, ale taky byste na ty peníze mohli čekat roky. Co to znamená - ...vrácení peněz v případě, že katastr zamítne zápis...? Proč by měl katastr zápis zamítnout? To se většinou děje, když je na nemovitosti exekuce. Viděli jste LV?

smudlinky*
hodnocení

Díky moc za odpověď. LV jsme viděli a žádný právní problém s tím bytem není, takže nejspíš nebude ani žádný problém na katastru. Ale jeden nikdy neví, proto se chceme pojistit.

pu®
hodnocení

2x

Já bych na toto nepřistoupila. Kupovali jsme byt nedávno (před 3 lety) a řešilo se to "advokátní úschovou" (?nejsem si jistá termínem). Prostě jsme složili dohodnutou částku na účet advokáta, a dokud jsme nebyli zapsáni v katastru, nikdo na ty peníze nemohl sáhnout - ani my, kupci, ani prodávající. Zbytek (cca 20 %) jsme dle smlouvy doplatili do půl roku. A jak píše sebod, právně to ošetřeno je, ale oni Vám pak řeknou "nedáme" a Vy se budete soudit...nešla bych do toho. Prosím právníky o doplnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]