Nejste přihlášen/a.
Kupuju byt a prodávající by chtěli asi třetinu kupní ceny dostat dřív, než bude proveden zápis vlastnického práva v můj prospěch do katastru (před koupí na to neupozornili, dozvěděl jsem se to až z kupní smlouvy). Smlouva ošetřuje vrácení těch peněz v případě že katastr zamítne zápis vlastnického práva. Je to v pořádku a je to obvyklé?
Dále by mě zajímalo, jestli se platí nájem za pozemek, když byt je na pozemku státu. V kupní smlouvě se píše, že si po koiupi bytu musím zajistit u majitele pozemku (státu) změnu vztahu k pozemku a případně nájem. Kde se tohle vyřizuje? A jak velký ten nájem může být?
Zrovna jsme dostali smlouvu o kupní smlouvě budoucí, která rovnou obsahovala kupní smlouvu. Přišli jsme v 17:00 do realitky, dostali jsme dvě kopie smlouvy a bylo nám řečeno, abychom si to pěkně přečetli a byla přichystána propiska k podpisu. Páni majitelé nemovitosti již podepsáni byli. Tak jsme si to řpečetli a ke zděšení realiťáka prohlásili, že jsme sice laikové, ale smlouva obsahuje minimálně pět věcí, se kterými zásadně nesouhlasíme. Papíry má nyní právník a čekáme, co nám doporučí. Opravdu nebuďte skrblík a také dejte smlouvu na posouzení právníkovi. Nám tam např. naprosto chybí nějaké ošetření 3% daně z převodu nemovitosti, kterou má ze zákona platit prodávající. Chceme užít standardní postup, kdy dostane prodávající část peněz a zbytek dostane, až FÚ potvrdí zaplacení daně z převodu prodávajícím. Toto jsme na místě sdělili realiťákovi a ten se jen zaxichtil, ať prý do smlouvy moc nešťouráme, prý se to potom bankám nelíbí nějaké formulace apod. No já myslela, že smlouvu uzavíráme s prodávajícím, nikoliv s bankou, té jen budem splácet finanční prostředky... takže tohle je moje čerstvá zkušenost s realitní kanceláří Nemo.
Ve zkratce - pokud si čímkoliv nejste jistá, běžte za právníkem.
Ješte by nás zajímalo, zda, když smlouvy nepodepíšeme může dojít k nedomluvení se a ztrátě peněz, které jsme dali realitní kanceláři jako provizi.
Realitku nezajímá v podstatě nic než rezervační poplatek. Cokoli navíc, speciálně šahání do smluv, rozhodně odmítají. Jsou i výjimky, ale opravdu výjimky.
Co jsem tak zaslechl o jedné, chtěli dokonce něco jako bianco směnku...
Taky mi to tak přijde. Jak jsme složili rezervační poplatek, už by nás nejraději měli z krku. Prostě honem to podepište a vypadněte. Vše ostatní si už zajistěte sami, ačkoliv domluva zněla "celý servis realitní kanceláře je vám k dispozici a je v ceně bytu". V našem případě se ovšem uhlazený pán z realitky přepočítal. Mám teď moře času a umím být vážně bolestivou osinou v zadku, dokud se k nám nebude chovat slušně a nedotáhne koupi bytu do konce...
Já bych na tuto platbu předem nepřistoupila. To je sice pěkné, že vrácení peněz je ošetřeno, ale taky byste na ty peníze mohli čekat roky. Co to znamená - ...vrácení peněz v případě, že katastr zamítne zápis...? Proč by měl katastr zápis zamítnout? To se většinou děje, když je na nemovitosti exekuce. Viděli jste LV?
Já bych na toto nepřistoupila. Kupovali jsme byt nedávno (před 3 lety) a řešilo se to "advokátní úschovou" (?nejsem si jistá termínem). Prostě jsme složili dohodnutou částku na účet advokáta, a dokud jsme nebyli zapsáni v katastru, nikdo na ty peníze nemohl sáhnout - ani my, kupci, ani prodávající. Zbytek (cca 20 %) jsme dle smlouvy doplatili do půl roku. A jak píše sebod, právně to ošetřeno je, ale oni Vám pak řeknou "nedáme" a Vy se budete soudit...nešla bych do toho. Prosím právníky o doplnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.