Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásyp drenáže štěrkem

Od: maverik odpovědí: 24 změna:
Ahoj. Heleďte, chlapi, hrozí drenážní trubce nějaký brutální nebezpečí, když ji zasypu místo kačírku klasikou štěrkem? Obalil bych ji třeba dvěma vrstvami textilie a přímo na ni jemnější štěrk, hrubší až na ten jemný. Jde o to, že mám lom v rozumné dojezdové vzdálenosti, kačírek v okolí nekoupím a to ta doprava pak stojí za to! Když dám přímo kolem trubky a na ní nějakou
8/16 frakci tak ji to nemůže prorvat ne? *nevi* Děkuji za radu.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Geošku tam nedávej. Normálně drenážní trubku, zasypat štěrkem a hotovo, klasika. Funguje mi to bezvadně už ani nevím jak dlouho kolem domu.
maverik
hodnocení

Ok. Díky:) A dáváš rovnou nějakou hrubou frakci?
Jojo, dávala se jen 16/32 :)

vlastimilcech
hodnocení

1x

Drenážní trubka by měla být v nezámrzné hloubce. NEJMÉNĚ 50cm pod terénem. Její spád musí být alespoň 2%. Celou rýhu je dobré opatřit geotextilií. Kačírek je zbytečný luxus. Potrubí se obsypává ze všech stran hrubším kamenivem. je jedno, jestli je to štěrk, nebo štěrkodrť. Vyhněte se materiálu, který obsahuje jemnou frakci. Před tím, než rýhu zakryjete definitivním krytem (trávník, chodník atp.) položte geotextilii i shora na drenážní zásyp. Někdy je vhodné tu horní, konečnou vrstvu zásypu nepřekrývat geitextilií, ale naopak například PVC folií. Dělá se tehdy, když chcete na rýze třeba nějaký extra trávník a máte obavy, že by vsakovací těleso zásypu odnímalo vodu z drnu trávníku.

Přeju Vám budovatelský úspěch.

Pane Vlastimile, co se stane s vodu, která zhora zateče do trubky?

Žádné geotextílie na drenáže nepatří, to zase vymyslel někdo kdo se nudil.

metaxa, ono toho tam je více info divné...

Vlastimile, mohu poprosit o vysvětlení, jak teče voda děravou trubkou? Navíc, když je štěrk i pod trubkou? To je voda tak chytrá, že se vyhýbá dírám v trubce? Taktéž do kameniva nesteče?
Děkuji za objasnění.

jenyku, domnívám se, že pan Vlastimil již neodpoví.

vlastimilcech

Nu, záleží především na tom, jaká voda a kolik jí je třeba oddrénovat. Třetí okolností je druh zeminy okolo rýhy. Kdyby potrubí nebylo ve spádu, pak by se voda zdržovala jen u počátku potrubí a celý drén by byl zbytečný. Podle Vás by stačilo například k vyústění svodu dešťové vody (eventuelně u vyústění geigeru) nasypat kolečka štěrku? ( nu pravda, i to jsem viděl :)) Ano, i namáhaná drenáž, jakkoliv oddbytá a neodborně provedená drenáž může nějaký čas sloužit. Není takový šlendrián vidět, stavitel ušetří a investor stejně dům pronajme, že? Každé drenážní potrubí se časem zanáší stejně tak, jako se drobným náhodným odpadem zanáší i vsakovací štěrové těleso. Na správné provedení drenáže existují "Vzorová řešení". Tož dneska v demokratůře se na to už tuze nehraje. Domy se staví podle typových výkresů, nebo podle výkresů na stavební povolení (1:100)... A stavitel staví hlava- nehlava, ono to nějakou dobu vydrží už je po záruce, a "ono je plně funkční paninko". Už jsem viděl i dům, kde se nějaký samouk pokoušel stáhnout a odrénovat vodu od vnějšího zdiva suterénu a zapomenul na to, že tu vodu musí nějak odvést... Bujná fantasie amatérů a radílků je nekonečná... My jsme ještě alespoň domy, které investovali soukromníci stavěli "na sto let"... Fakt je ten, to musím uznat, že dneska jsou většinou lepší materiály a lepší technika než jsme měli my. Nu, mládeži, snažte se, konec konců, stavíte pro sebe, nebo pro svoje děti, nebo na výdělek. Nebudu nic vnucovat, konec konců, považoval jsem to za dotaz a na ten i my staříci můžeme odpovědět. Možná je dnes všechno jinak a jsem konzervativec, pesimista, ketrý vidí problémy i tam kde je v mladickém nadšení nevidíte. Už jsem asi od svých stavitelských počátků v roce 1971 zatrpknul a ztratil nadšení.

Přeji Vám budovatelský úspěch! Upřímně!

Jenyku, vidíte, měl jsem pravdu, neodpoví.

jen napíše nic neříkající elaborát, kde se dotkne demokracie a znalosti ostatních.

Vlastimile, tak ještě jednou a pomalu, jo.
Jak teče voda děravou trubkou?
Vezměme ideální, ukázkový příklad. Ve výkopu je nasypáno trochu kameniva, hezky srovnáno ve spádu, na tom položená drenážní trubka a potom obsypána štěrkem.
Jak tou trubkou teče voda?
Prosil bych, pokud možno jen k tématu. Nezajímá mě co se dělá dnes a dělalo dříve.
Děkuji převelice.

maverik
hodnocení

To je vážně tak blbý dotaz? :-D

hodnocení

0x

Klidně to tak můžete udělat. Jen si zdůvodněte, co se stane s vodou, když bude protékat mezi kačírkem a štěrkem?

Bude to stejné...

tj
hodnocení

0x
Je to úplně jedno, trubce se nestane vůbec nic. Hlavně nezapomeňte dát textilii vně štěrkového obsypu kolem trubky, jinak se vám to zalije bahnem a nebude to fungovat jako drenáž, ale to snad víte. Hodně štěstí a ať jde dílo od ruky... :)

tj, prosím,

se vám to zalije bahnem

Kde se vezme to bahno, a kde se tedy zadrží, když tam bude geotextílie?

Moc děkuji za vysvětlení.

On to myslel nejspis tak, ze se ma vykop vyplnit geoskou az po povrch, aby se ze stran nedostavala hlina do sterku. Ja teda taky slysel verzi, ze neni vyjimkou, ze ta geoska se casem zalepi a odvodnění prestane fungovat.
zaseja

honzo, to je i logický, když ten hadr má menší dírky, než štěrk, tak co se asi zalepí dřív?

maverik
hodnocení

Tak měl jsem to v plánu, ale tak mám ji tam tedy dávat? Když to čtu...

Je to tak, že se drenáž často chrání geotextílií, ale ta se často ucpe a neprojde voda dolů...

nick*
hodnocení

0x

Kačírek se dává proto, aby to bylo hladký, aby se nepro uřízla trubka, současně se na ostrý hranách drtí nezachytá val bordel. Ostrý hra ni se přece používají do filtrací Ale Ještěrko drtí se dává normálně do drenáže, takže bych to nějak nehrotil, spíše si zajistí, aby ten štěrk byl s ne nasákavé ho materiálu, aby se časem nerozpadl...

ja dam normalne strrkodrt 16/32 z nenasakaveho na drenazni trubku ve vykopu a nazdar

vlastimilcech
hodnocení

0x

Asi není jasné, proč se drén provádí. Může to být stažení vody od zdiva podzemního podlaží. odvedení děšťové, nebo zemní vody od objektu. Může to být jen likvidace vody ze střešního svodu vsakem do terénu, může se jednat o meliorace... Samotný způsob provedení je závislý nejen na účelu, ale i na místních podmínkách.

vibe2*
"Samotný způsob provedení je závislý nejen na účelu, ale i na místních podmínkách."Ano, provedení drenáže vůbec, včetně výkopu, jeho rozměrů a dimenze trubky ...Při velkém sklonu a tenké trubce nemusí za přívalového deště trubka stačit odvádět vodu, ale celá se zaplaví a zavodní výkop ...

Asi není jasné, proč se drén provádí***jak komu

Může to být stažení vody od zdiva podzemního podlaží***Ano, za předpokladu, že tam je spodní voda.

odvedení děšťové voídy, ...od objektu***špatné řešení

likvidace vody ze střešního svodu vsakem do terénu****ano, velice správně

může se jednat o meliorace.****Ano, správně

Ale určitě ne, kvli vlhku v baráku, to drenáž nevyřeší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]