Nejste přihlášen/a.
Zdravim, mam zatim dost provizorne vodu + vypinace na cerpadlo a uzaviranim kohoutu si vodu odklanim kam zrovna potrebuju :D ...zatim neni zbyti (viz obrazek).
Ted k veci: jde o navrtani vytlacne hadice... Videl jsem tohle reseni s malou dirkou u neceho jineho a trochu jinak, ale napadlo me diky tomu, ze by se takto dal pohodlne vyresit problem s mrazem.
Pri pusteni cerpadla bude dirkou voda strikat, nicmene tlak nema sanci zastavit. Jakmile se cerpadlo vypne, voda samospadem pomalu dirkou vytece z hadice zpatky do studny. To bychom meli, jenze vzduchu v 6m hadici neni zas tak malo, aby se to nejak neprojevilo... probubla to a vypsikne, nebo se to v tom bojleru pak shromazduje jako v tlakove nadobe?
Kdyz bude splachovac na wc prazdny, vzduch se vyfoukne plovakovym kohoutem, ale kdyz bude wc plne tak ten vzduch pujde do boileru.
Při otevření kohoutku teplé vody vzduch z bojleru samozřejmě vyfoukne, ale jinak sám od sebe nezmizí a bude se tam hromadit. A pokud bude v bojleru málo vody a začne topit, tak by mu to mohlo VELMI vadit.
Existuje něco jako automatický odvzdušňovací ventil, který by to přívodní potrubí mohl pokaždé odvzdušnit. Ale mnohem jednodušší bude to potrubí (hadici) zakopat nebo zaizolovat.
Chybí vyřešení automatické vypínání čerpadla po dovršení nastaveného tlaku v soustavě a nebo to ovládáte ručně? V tom případě by neměl být rovněž problém ručně odpustit vzduchu z bojleru při každém spuštění čerpadla. Nevím jak často využíváte použití teplé vody z bojleru. Při každém puštění- odpuštění teplé vody se množství vzduchu v bojleru upraví tak, aby systém pracoval bez problémů . Problém by nastal snad jen, pokud by jste dlouhodobě nespotřebovával teplou vodu z bojleru a spotřebovával jen studenou vodu. miro
trochu mne tam mate ta dírka 1 mm... uvažujme:
Když začne čerpadlo tlačit, a WC nádržka bude prázdná, dá se souhlasit, že napřed uteče vzduch přes plavákový ventil a potom voda doplní nádržku a uzavře ventil. Při tom bude tlaková voda z té dírky stříkat... to také sedí.
Potom uživatel vypne čerpadlo a předpokládá, že voda přes tu dírku vyteče. Ovšem pokud bude uzavřený plavákový ventil, a kohoutky umyvadel či dřezu,, to je fuk, tak se nad vodní hladinu nemá jak dostávat vzduch... část vody odkape či "odslzí" přes tu 1mm dírku a potom nad hladinou vody vznikne podtlak, který zabrání úniku vody přes tu dirku. čili v trubce voda zůstane...
Pánové, co děláte do vodoinstalace, souhlasíte?
navrhoval bych místo té dírky zařadit jeden zpětný ventil nahoru někam před WC nádržku. Když bude tlak, ventilem napřed unikne vzduch a potom voda ten ventil uzavře. když vypne čerpadlo, ventil se vlastní vahou otevře a pustí vzduch nad vodu v trubce a potom přes tu navrhovanou dírku může ta voda vytéci, jak předpokládá tazatel... záleží také na velikosti té dírky...i tu by mohl nahradit zpětný ventil, který by při zapnutí čerpadla zavřel a po vypnutí čerpadla otevřel pořádný otvor na výtok zbytečné vody v té zamrzající trubce.
takže dva zpětné ventily, jeden co nejvýše a druhý někde ve studni pod zámrznou výškou...
Toto mi taky doslo (uvazoval jsem ze pri mrazech bych ten plovak otevrel kdyby neco, at to vytece ), nicmene jsem neumel najit v google nejaky jednoduchy "prisavaci ventil" treba s kulickou (pulcoulovy), ktery by, zapojeny u WC nadrzky, vodu pri tlaku nepustil ven, a eliminoval podtlak, pricemz by voda pekne odtekla. Resp nachazelo mi to asi trosku neco jineho... nevim, jak se to muze nazyvat.
různé velikosti a typy např. na 2009.oc.smc-cee.com/...
nebo dole zp. klapku či ventil a nahoře použít automat odvzdušňovací hrníček akvinaservis.cz/...
O bojler bych se nebál, pokud je tam nainstalován přetlakový ventil se zpětnou klapkou, nebude v něm nikdy více vzduchu, než je objem trubky na TV od bojleru k nejvzdálenějšímu kohoutku, a i toto je extrémní situace...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.