Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač ke koupelně na chodbě nebo v koupelně?

Od: trenttino® odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, dávám novou elektriku a řeším zda dát vypínač na světlo a ventilátor na chodbu u dveří a nebo do koupelny.
Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x
Já mám vypínač na světlo na chodbě i s doutnavkou, abych v noci nemusel na chodbě svítit a bez problému nahmatal vypínač.
krtek6

tak to já jsem si pořídil světlo na pobyb do zásuvky ;) rožne se jen na cca 30sec když to zaznamená pohyb. Jinak je tma..

krtek6
hodnocení

7x

ven z koupelny...takže na chodbu

hodnocení

4x

Podle mě by mělo být světlo koupelny ovládáno z koupelny, čili vypínač dovnitř někam ke klice. Ovšem za předpokladu, že vyjdou všechny zóny, nebude tam skříňka atd.

olinl
..dal bych bod. V zóně může být vypínač, ale musí v něm být bezpečné napětí např.12 Volt.
Mimo zónu 0 až 2 je ostatní prostor zóna 3! A nemusí být SELV.
olinl

Vidím že jsem nedoplnil zóny. V zónách 1 a 2 smíte instalovat spínače v obvodech SELV(bezpečné napětí) se jmenovitým napětím nepřesahujícím 12 V AC nebo 30 V DC bez zvlnění. Zdroj napájení musí být umístěn mimo zóny 0, 1 a 2 (kvůli přívodním 230Voltům). Problémem při tomto řešení je stálé napájení zdroje(např. trafa, elektronického zdroje) 230V, který zmenší napětí na 12(30) Volt (spotřeba elelektriky).

hodnocení

4x
Já mám světlo zvenku a ventilátor zevnitř. Záleží opravdu na dispozici, vkusu a samozřejmě také zónách.

tonys
hodnocení

4x

Na světlo mám z chodby a přijde mi to pohodlnější, na ventilátor bych dal ale zevnitř.

hodnocení

3x
To záleží hlavně na tom, jestli by v koupelně nevycházel do zóny, kde nemá co dělat.
Já ho mám zvenku, protože by byl uvnitř blízko vany.

hodnocení

3x

Mám snahu dávat vypínače zvenku. Jeden zákazník tvrdě a nekompromisně trval na vypínači uvnitř, i když v zóně, dal jsem tam 12V. Důvod - říkal, že má zběsilou manželku, která by mu tam furt zhasínala...

sasa*

Ano. Věc názoru. Pokud je koup dost velká, i na wc mám snahu dávat dovnitř místnosti. Naučen ze zaměstnání, kdy

spolupracovníci chodí, jako ta manželka a zhasínají!

hodnocení

2x

já to mam zvenku na dvouvypinač jeden je větrák druhej světlo

hodnocení

0x

Spínač venku, ventilátor uvnitř.

hodnocení

0x
V koupelně z zóně 3 může být vypínač, v ostatních zónách ne.
Uvnitř koupelny je vhodné mít tlačítko pro ovládání časovače ventilátoru, nebo ventilátor ovládat pomocí světla přes časovač zpozdění a doběh.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]