Nejste přihlášen/a.
V rodinném době máme slabý tlak teplé vody v kuchyni. Bojler je nový (Dražice OKC 125) a jeho výměna neměla na tlak vody vliv. Bojler je v prvním patře, tam je i koupelna a tlak v pořádku. Ve sklepě je prádelna, kde je tlak vody taky ok. Problém je jen v kuchyni a jen teplá voda. Zřejmě k tomu došlo postupně a vypadá to, že tlak je slabší a slabší. Nějaký nápad? Děkuji.
Našel jsem toto video, mohla by to být příčina, jen nevím, jestli tam něco takového máme. Musela by se odstěhovat kuchyňská linka. Ale je to stopa. Díky
Odpověď je snadná, řešení nesnadné. Někde na té větvi do kuchyně je nějaký celkem velký odpor. Vypadá to na zarostlé, nebo jinak ucpané potrubí.
Kdysi, když jsme ještě bydleli v paneláku, tak nám zas velmi málo tekla teplá voda v koupelně. Přišel jsem na to náhodou, nějaký chytrák dal místo těsnění gumové kolečko, které jen propíchnul šroubovákem.
Po rozdělání baterie tam není nic, co by bránilo průtoku, ale dostanu se jen pár cm, protože hned dál je zahnutá trubka. Trubky jsou pak za linkou a tam se bez odstranění linky nedostanu.
Z trubky na teplou vodu teče lehce bordel/písek. Ze studené ne. Moje domněnka je, že tam někde bude nějaké sítko, jako je vidět na tom videu, a to bude plné písku či jiného bordelu. V lepším případě to pak brání průtoku. V tom horším případě to sítko za těch 40 let zrezivělo a prasklo (netuším z jakého je to materiálu a jestli se to může stát, jen uvažuji). Nikdy se to zřejmě nečistilo a zaneslo i trubky. Bohužel netuším, kde by to sítko bylo, jestli dole u těch trubek za linkou nebo nahoře u bojleru.
Je to ucpaný. Někde do toho vlítnul kus odloupnutého vodního kamene. To se stává. Zpravidla pomůže propláchnutí potrubí opačným směrem. V případdě neúspěchu existují firmy, které čistí trubky pískováním, takže není potřeba je měnit.
Já jsem to udělal tak, že jsem zavřel vodu a otevřel nahoře a dole baterie. Tím se do potrubí nacucnul vzduch a kámen se uvolnil. Voda smísená se vzduchem ho pak rozbila tak, že prošel baterií. Vy byste to musel udělat obráceně. Uvolnit trubku od bojleru, ucpat dole výtok a napouštět to baterií. Také byste mohl zkusit protahovací elektrikářské pero. Vyrábějí se až 30 m.
Udělejte protitlak. Jednoduše. Otevřete v kuchyni teplou i studenou vodu. A ucpat prstem nebo něčím jiným výtok z baterie. Vše opatrně, může hodně stříkat voda. Studená má větší tlak, tak se bude rvát do té teplé. Já to dělám běžně u plynové karmy. V koupelně otevřít teplou vodu nejlépe u vany a tam by ten bordel měl začít vytíkat. Přívod vody do bojleru zastavit, nejlépe u výtoku teplé vody, pokud tam je nějaký kohout.
Znovu jsem tu baterii namontoval a kapalo to (jen ta teplá). Tak jsem vyměnil těsnení, ale je maličko (o půl milimetru max., takže to nijak nebrání průtoku vody) menší a z jiného materiálu. Když jsem to znovu namontoval, tak to sice nekape, ale ta už tak slabá teplá už neteče ani tak jako předtím.. možná jen z poloviny.. absolutně nechápu, nic jsem s tím nedělal.. Teď lituju, že jsem na to vůbec sahal..
Koupím nové těsnění a zkusím to znovu. Ale nerozumím tomu, proč to jen po výměně těsnění teče tak málo..
Protože je někde "malá díra" tipl bych tak milimetr velká a ta se snadno ucpe "čímkoliv" že to zavře úplně..
Buď filtr, sítko nebo někde zarostlý, buď nějaký železná vsuvka nebo celý potrubí
Chemicky to čistit od vodního kamene jsou vyhozený prachy, akorát to někde začne téct do zdi
Nový těsnění nekupuj, tim to neni.. Hledá se po postupně cestou, rozpojíš nějaký šroubení a zkusíš jestli tam ještě teče nebo už ne.. 80 tý léta připrav se na pozink = vysekat a celou vodu znova. Lepší rovnou i studenou abys za pár let nesekal znova všechny dlaždičky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.