Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Světla na zásuvkový okruh

Od: magiig odpovědí: 29 změna:
Mohu napojit na zásuvkový okruh 2 světla?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

expert
hodnocení

4x

Jako 2 lampicky na zed třeba?

Ano a mám to tak udělané. Cyky 3x1,5 normálně na zásuvkovó krabicu

viz jiný zablokovaný dotaz: a co by se jako mělo stát? Nestane se vůbec nic než že to bude svítit :))

111®

tam nemá CYKY xy co dělat, je to plný vodič..

hodnocení

3x

Předpisy jasně říkají, že na zásuvkový okruh lze připojit 1 světlo, tedy nikoliv 2 lustry. Podobně na světelný okruh může být připojena jedna zásuvka. Typ a provedení světel není podstatné.

Proudové zatížení takového okruhu (případně vypínačů) je otázka jiná.

2222
hodnocení

2x

Světla s kabelem a zástrčkou klidně ano. Pokud se ale jedná o světla na zdi nebo stropu zapokené kabelem pod omítkou a napojené do krabice zásuvkového okruhu nebo přímo na zásuvku tak to tak bude bez problémů fungovat, ale asi to nebude v souladu se současnými normami a předpisy a při kolaudaci nového domu nebo nějaké revizi by to tak asi neprošlo. Ve starých domech se starými rozvody elektřiny nebo tam kde to dělal nějaký amatér a udělak to tak jak to pro něho byxlo jednodušší to tak běžně bývá. Nebál bych se to tak udělat, pokud to dobře zapojíš. Pokud to ale chceš mít podle současných předpisů tak by to tak být nemělo.

sasa*

No- problém je m.j. v tom, čím budeš ta světla spínat. Běžné spínače mají max. jmen. proud 10A. Zásuvkové obvody jsou jištěny (mohou být) až 16A!

expert

Sašo ty jsi chyběl při fyzice? Připojím světla a zásuvky, tak tak mohu učinit slabším průřezem, kludně i 0,5 a i slabším spínačem, schválně, jestli přijdeš na to, proč.

A jestli tady někdo argumentuje předpisy, tak by měl uvést, jaké nové předpisy by bránily kolaudaci :)

2222

sasa: To nám tu chceš tvrdit, že když spínač (vypínač) který je na max. 10 A u např. 5 W led světla tak tím vypínačem stejně bude protékat 16 A pokud to budé zapojené na zásuvkový okruh jištěný na 16 A?
*bzum*

expert: Ty sis asi vevšimnul, že jsem použil slovo asi což neznamená určitě. Já nevím jestli by to tak prošlo při kolaudaci, ale domnívám se, že asi ne. Pokud chceš vědět jaké předpisy to jsou tak si je najdi. Mne se to nechce hledat, protože mi na tom až tolik nezáleží.
:(

expert

Hele podle mě to žádnýmu bezpečnostnímu předpisu neodporuje

takže když kážeš předpisy, měl by si je znát.

Pak tady jsou experti co si myslí, že fáze musí jít v zásuvce vlevo. Žádný takový předpis neexistuje. Kolaudaci projde klidně když bude vpravo :)) To se s tebou klidně vsadím

Samozřejmě otázka je nekonkrétní, neurčitá, a je nutné posouzení na místě, nevíme o jaké lustry se mu vůbec jedna, třeba tam chce mít 3700 W Halogeny

sasa*

Hele expert, když si tak říkáš, aspoň ne.urvi řemeslo! Nejde o to kolik přes ten vypínač teče! Jde o to, že při zkratu, než vyhodí jistič 16A a vypínač na to není zkonstruovaný budeš dobře hořet! Foto také 16A jištění.

Světla na zásuvkový okruh
kdosi

@expert: A ty jsi při fyzice dával pozor?

@2222: Když na 16A jistič připojíš tenkým drátkem 10A vypínač a čínské 5W LED, tak dokud půjde všechno dobře, tak tím poteče něco jako 5W / 240V ~ 21mA (asi tak, záleží jak moc číňan kecá o spotřebě a účinnosti ).

Jenže ne vždy jde všechno dobře, takže klidně ty LED zahoří a jejich zdroj se částečně (ale nikoli naprosto zcela) šlusne a najednou to klidně z 21mA vyskočí na například 15A. Což o to, pojistky to vydrží, žádný problém, to jen ten 10A vypínač tak trochu zahoří a tenký drátek vesele chytne plamenem.

A pojišťovna, poté, co prokáže, že za 16A jističem bylo poddimenzované vedení a jen 10A vypínač a tím ten požár začal od toho dá radostně ruce pryč a celý ten dům a všechny další okolní škody půjdou za tebou.

Teda, taky je možné, že všechno půjde vždycky dobře, ale to tam pak nepotřebuješ ani tu pojistku, že?

sasa*

Když už kážu ty předpisy- co ti říká čsn 332130 ed.2,3 třeba čl. 5.3.3.? Cituji: Zásuvky musí mít ochranný kolík připojený na ochranný vodič.Jednofázové zásuvky se doporučuje připojit tak, aby ochranný kolík byl nahoře a nulový(střední )vodič

,aby byl připojen na p r a v ou d u t i n k u při pohledu zpředu. Viz. též čsn 332180. Konec citátu!

Co teď tomu říkáš? Asi budeš muset na přezkoušení! To očem ty tak kážeš si pleteš s pohyblivými přívody!

Doporučuji nastudovat! Ta norma se jmenuje Vnitřní elektrické rozvody.

2222

expert: A co ty, ty ty předpisy perfektně znáš když tvrdíš, že podle tebe to žádnýmu bezpečnostnímu předpisu neodporuje a nebo ti jde popuze o pohádání se semnou a nějaké předpisy ti jsou fuk?
To, že fáze v zásuvce nemusí být pouze vlevo a kromě kolílu může být i vpravo to vím. Vím ale také, že kdysi před asi více jak 30 léty byl předpis, že fáze měla být v zásuvce vlevo když kolik byl nahoře a někteří to tak dělají dodnes i když už dávno nemusí. Prosím nechtěj po mne abych ti ten starý už neplatný předpis hledal.

expert

Vnímáš rozdíl mezi musí a se doporučuje? Asi ne, co?

ostatní nesmysly no comment.

Řeč byla o lustrech, takže výstup na E14 nebo E27, nic jiného.

sasa*

No chtěl bych tě uvítat u zkoušek, nejlépe na TIČRU ! Ano , pak můžeš argumentovat s tím, že 99% našich noren je nezávazných! Ale pak se dočteš , že pokud bude el. zařízení provedeno a l e s p o ň dle této čsn, bude zařízení

bezpečné a spolehlivé. Základní předpísek- třeba zákoník práce říká: Zaměstnavatel m.j. musí dbát o bezpečnost...

...svých zaměstnanců apod. Nemá cenu tady diskutovat. My říkáme jak to má být a ne jak ty to máš doma !

Jezdíš po silnici vlevo? Asi těžko, také to není zákon , ale jen vyhláška tak vo co go? Čus u přezkoušení!

Ve fyzice je potřeba dávat pozor, protože šlusem teče proud zdroje co umožní jističe včetně doby zpoždění, protože nevyskočí hned a v závidlosti odporu vedení, což u nějaké tenké licny ve zdrojích LED z číny má za následek to, že 16A jistič bude vesele držet a vodiče hořet a dělat spotřebič.

Zachrání to jen AFDD

sasa - Poněkud jste zaspal ;). Už léta se nejezdí podle "vyhlášky", ale podle

Zákona o provozu na pozemních komunikacích, zákon č. 361/2000 Sb.

§ 11Směr a způsob/...

(1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.

Ale to jsme lehce mimo téma otázky.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 25. 06. 2023 19:28:20
není to omyl, při vložení reakce?Omlouvám se, ano, v poslední věte se poradce sasa špatně zmiňuje o zákonu a vyhlášce.Ale jezdí se podle obojího, jak zákona, tak i vyhlášek. Záleží, který bod se řeší. Směr jízdy opravdu řeší zákon.

Omlouvám se *hi*, není to omyl a vím, že to sem nepatří, ale nemohl jsem nereagovat na poslední věty příspěvku od "sasa" (které sem ovšem také nepatří).

saso,

Jezdíš po silnici vlevo?

jasně, že všichni jezdíme i vlevo, přesně dle zákona 361/2000

2222

kdosi: Takže podle tebe do zásuvky by se nemělo zapojovat ani např. led stolní lampu, nabíječku mobilu atp. protože při odběru v řádu mA a pokud ne vždy jde všechno dobře a něco zahoří a šlusne tak 16 A jištění zásuvek to vydrží a člověku tak určitě vyhoří dům a pojišťovna od toho dá radostně ruce pryč? To podle tebe by lidí měli mít doma několik zásuvkových okruhu s různým jištěním od někiolika mA až po několik A podle toho jak výkonné spotřebiče do které zásuvky chtěji zapojovat? A co spotřebiče u kterých se výkon při jejích práci mění např. automatická pračka?

expert: A kde tu tazatel píše, že mu jde o lustry? Píše o dvou světlech což nemusí být nutně lustry.

magdon: *palec*

milanculrar: Jaký omyl by to měl být? Spíše ten omyl vidím u tebe. Magdom reaguje na předposlední větu od sasa z 18:45.

2222, vyjasněno.

kdosi

@2222: Když budeš do zásuvky strkat jen certifikované spotřebiče (a pojistka bude na menší proud než zásuvka-vypínač-dráty a i ostatní věci budou dle předpisů), tak se pojišťovna nebude moct vymlouvat na porušení předpisů z tvé strany.

Spotřebiče jsou většinou certifikované na nějaké napětí, takže do 240V zásuvky strkej spotřebiče na 240V a do 12V zásuvky spotřebiče na 12V (obráceně to většinou nedělá dobrotu) a ohlídej si celkový výkon ve větvi, aby ti to ty pojistky zbytečně nevyhazovalo :)

(OK, jističe, nevystavovalo a tak podobně, podle norem ... :-P)

Když už se tu tak hezky hádáte, je nutné uvést, že při každé změně průřezu ja třeba vedení jistit. Takže není jen tak možné přecházet z jenoho průřezu na druhý.

2222

kdosi: A jak ta pojišťovna zjistí, že do zásuvky byly strkané certifikované nebo necertifikované spotřebiče? Jak je známo tak pojišťovny obvykle hledají různé kličky jak škodu neuznat a nic neplatit a je především na pojištěným jak se dokáže bránit.
Nevím jak ty ale já nejsem tak hloupý abych do 240V zásuvky strkal 12V spotřebiče a opačně. Ty už to máš vyzkoušené, že tak dobře víš, že to nedělá dobrotu?

hodnocení

2x

Ano, můžete.
ČSN 33 21 30: Zásukový obvod je převážně určen pro připojování spotřebičů do zásuvek. Na tento obvod lze pevně připojit také spotřebiče do celkového max. příkonu 1,2 kVA ( např. svítidla, ventilátory, infrazářiče a pod.).

sasa*

Můžeš dát prosím odkaz na článek normy? Že by to snížili? Já mám asi starou normu .V ní mám: čl.5.3.1.

Zás. obvody se zřizují pro připojení spotřebičů vidlicí do zásuvky Na zás. obvody lze podle potřeby pevně připojit

j e d n o ú č e l o v é spotřebiče pro krátkodobé použití do celkového výkonu 2000 VA.

To je zajímavé. Já jsem to včera opsal ze skript, která mám ke zkouškám z 50. Až budu doma, tak se podívám, jestli mám tu normu v originále.

kmet
25.06.23 14:38
hodnocení

0x

Ne

sasa*
25.06.23 15:02
hodnocení

0x

Ne.

hodnocení

0x

Zaleží na tom, co si představuješ pod dvěma světly.

treba dvě stolní lampy můžeš...

dva lustry ti vysvětlí ti, co napsali NE!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]