Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odrušovací kondenzátor - zapojení na obvod bez nulového vodiče?

Od: radimhou odpovědí: 6 změna:

Zdravím, nevěděl byste prosím někdo, zda je možné vyřešit situaci, kdy jsem si zakoupil nové světlo s LED žárovkou, které je napojené na 2 schodišťové vypínače s doutnavkou a bohužel světlo i při vypnutém stavu lehce svítí. Našel jsem, že situace se dá řešit odrušovacím kondenzátorem, ale můj obvod je ve starém domě a nemá nulový vodič, tak nevím, zda bude mít problém řešení. Pokud ano, prosím o radu, jak kondenzátor zapojit.
Předem děkuji.
Radim

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak nulový vodič tam je zcela určitě, ale asi není jenom barevně vyznačen... Tak zapojit paralelně ke svorkám světla...

olinl
hodnocení

0x

Pokud tam máš vyměnitelnou LED žárovku, tak se prodávají i s vestavěným "odrušením", musíš je ale kupovat v Elektře/obchodu s elektrickými věcmi, kde elektrikáři berou materiál denodenně a o problikávání či nepatrném svícení už od elektrikářů prodejce ví. Nekupovat v Bauhausu, OBI či u větnamců, budeš tam běhat na výměnu pořád.. Měl jsem v bývalém bytě tři doutnavky v přepínačích a dvě svítidla s LEDžárovkami a nic neproblikávalo, lehce nesvítilo.

hodnocení

0x

Bez nulového vodiče by to světlo nesvítilo.

hodnocení

0x

Takže...používám občas toto, paralelně ke svorkám objímky LED, (ke svorkám světla)...Napsal jste odrušovací kondenzátor a ten má minimálně tři vývody, zde je použit "obyčejný"kondenzátor, k odstranění minimálního svícení LED

riva
hodnocení

0x

Pokud má být cílem snížení spotřeby ve vypnutém stavu, tak to nemá cenu řešit, ta spotřeba je téměř nulová.

sasa*

Souhlas. Přídavným kondenzátorem M15 prochází při 50Hz proud I=1/OmegaC t.j. 10mA odebíraný příkon se zývýší o

P= I2 x R = 2,5W (VA) . Nechci slevu zadarmo. (Šimek a Grossmann.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]