Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdílné napětí v zásuvkách

Od: krystof odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, zjistil jsem že mám rozdílné napětí v zásuvkách v kotelně. Do jedné jde 240V, do druhé 90V a do třetí jen 50V. Měřil jsem to i přímo v té černé krabičce. Kontakty jsou všude dobré. Nevíte někdo proč tomu tak je?
Rozdílné napětí v zásuvkách

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nevím, to bych musel proměřit pomocí svých přístrojů a projít celý rozvod.
Fungovaly někdy všechny zásuvky, nejsou blokované pro nižší tarif?

hodnocení

2x
Přívod a odchod na tři zásuvky, to bývají čtyři kabely po 3 vodiče.
Každá barva 4x spolu na jedné svorce.
Na levé spodní svorce v krabici vidím jeden černý a jeden modrý vodič spolu.
Tam bude zakopaný pes...

Tam, kde je spojeny cierny s modrym, sa da cakat vselico a neveril by som ziadnej farbe. Spolu s faktom, ako to pana ani trochu nevyrusilo a siel merat multimetrom napatia, to tvori nebezpecnu kombinaciu.

Bez měření není vědění!
Odpojil bych všechny černé vodiče, našel přívod fáze a změřil. Pokud 240, potom připojil na svorku, a připojil k ní další černý. Našel v některé ze zásuvek a změřil. Opakoval s dalším černým. Chyba se musí najít nejpozději při čtvrtém měření.
Samozřejmě v krabici měřím bez toho, aby v zásuvkách bylo něco zapojené...
V jedné zásuvce chybí fáze, v další nulák. Předpokládám, že v krabici jste měřil a v některých zásuvkách bylo přitom něco zapojené...

hodnocení

1x

Merajte to pod zatazou, aspon 40W ziarovka alebo pouzite nieco ine, ako multimeter s vstupnym odporom 10 Mega Ohm.

Podla vsetkeho je zapojena len jedna zasuvka, tie ostatne ukazuju nejake hodnoty kvoli kapacitam medzi vodicmi.

hodnocení

0x

Nejspíš nejsou kontakty v rozvodné krabici v pořádku. Pokud přívod do RK je v pořádku (220V) a z krabice jdou 3 různá napětí, pak je závada v kontaktech v té krabici!

hodnocení

0x

Vidím, že bílé zásuvce je něco zapojeno.

Je to nutno měřit bez zátěže a pravděpodobně bude někde přechodový odpor.

hodnocení

0x
Tipuji, že tam, kde jste naměřil méně jak 230 V je přerušený nulák.

hodnocení

0x
Měřil jsem to i přímo v té černé krabičce... píšete. Čím jste to měřil? V té "černé krabičce" jsou vývody na zásuvky na jednotlivých "lištách" spojeny... Jak fáze na jedné liště tak i nulový vodič na druhé... případně i ochranný vodič na třetí. Nerozumím výsledku měření. Popište podrobněji, dejte foto otevřené černé krabice... Pak více
krystof
hodnocení

Posílám foto, řekl bych že je to špatně zapojené.
krystof
23.06.23 13:32
hodnocení

hodnocení

0x

Ak su to vsetko zasuvkove okruhy, tak co tam robi ten spoj modreho a cierneho vlavo dole?

krystof
hodnocení

To se mi taky nezdá. Pak se na to podívám pořádně, abych viděl který drát kam vede.

null
hodnocení

0x

A kde a jak jsi to meril? to nižší napětí vypadá na přerušený vodič, připojit tam nějaký spotřebič a pak to změř pod zátěži

případně si vem fázi, nebo nulák jinde, tam kde víš, že bezpečně jde a změř proti druhému pólu

Pokud mi nerozumíš, tak se do toho nehrabej a volej elektrikáře

krystof
hodnocení

Ptal jsem se elektrikáře a ten mi řekl že to může být propojený s termostatem na kotli, že až sepne termostat tak do té zásuvky pak může jít normálně 240 V. V té zásuvce je zapojené oběhové čerpadlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]