Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení lustru

Od: klaram* odpovědí: 42 změna:

Dobrý den,chtěla bych vás moc poprosit,koupila jsem si lustr na 3 žárovky a nevím jak to zapojit.V uchycení lustru je toto zapojení viz foto,jeden drát na levé a druhej na pravé straně.Ze stropu nám vedou dva kabely v hliníku.Mužete poradit kterej kam patří? Dále pak je problém v tom že ty dráty ze stropu jsou dost krátké na to abych je přivedla do hluboké krabičky tohoto lustru.Dá se to nějak nastavit?

Moc vám lidičky děkuji

doplněno 24.06.23 22:23:

Lustr jsem už zapojila a vše je OK tak to prosím už nekomentujte,Děkuji

Zapojení lustru
Zapojení lustru #2

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
@peter to popsal dost přesně...
Tazatelka zřejmě ale nemusí vědět, co je to třeba TN-C, PEN, nebo Wago, jak najde fázi a co se "stromčekom".
Mohla by mít i problém s upevněním na strop, zřejmě také nebude mít čím místo obvyklého lustrháku vyvrtat do stropu dvě díry pro hmoždinky na upevnění vnitřního držáku. A netrefit při vrtání přívodní kabel...
Situaci s lámáním vodičů a dírou do stropu poznáme z praxe mnozí!
Také doporučuji jeho radu poslechnout a zavolat na montáž a připojení osobu znalou, teda elektrikáře, nebo aspoň znalého kutila s praxí.
Někdy stačí k tomu jen dobré kafe a pár kusů bábovky. A úsměv...

V lete staci zle zapnuty zupan.

hodnocení

5x

Vzhladom na vase nulove znalosti a stary hlinikovy TN-C rozvod neodporucam robit to svojpomocne, hrozi uraz.

Teoreticky : PEN vodic najprv na svorku oznacenu stromcekom, potom na N, fazovy na L. Nadpojit hlinikove vodice cez Wago, tam je mozne urobit aj rozdelenie PEN vodica a kratkymi kusmi medenych vodicov potom do svorkovnice lustra. Tie hlinikove sa rady lamu, ak sa vam to podari zlomit, bude sa sekat diera do stropu alebo tahat novy kabel od vypinaca.

Jenom pro upozornění pokud se nemýlím Wago svorky nejsou vhodné na hliníkové vodiče. V případě že chceme použít wago na hliníkové vodiče je potřeba použít kontaktní vazelínu. V průběhu se myslím měnilo i to že wagovka s páčkama už nesmí do styku s hliníkem i když kdysi podle manuálu mohla. Tuto informaci jsem teď neověřoval podle stránek waga ale myslím že to tak je.

Tudíž v závěru použít normální nastrkávací Wago s kontaktní vazelínu a mělo by to být ok.

sasa*

To snad nemyslíš vážně! Nastrkávací wagovka do 1/2 roku ,až do 1 roku, dle síly Al vodiče ho zničí!(zařezává se ap.

Několik takovýchto pokusů o nastavení končí přinejmenším opálením svorky.(až k její destrukci a přerušení vodiče).

sasa speciálně tedy pro tebe dodávám odkaz od výrobce. wago.priintcloud.com/...

Datasheet je od klasické nastrkávací wagovky, a máš tam psané připojitelné materiály vodiče - měď a hliník. Trochu níže máš psané hliník pouze za použití wago pasty.

Jinak dle datasheetu otevírací wago pouze na měď ale nastrkávací wago mohou hliník i měď když se použije jejich pasta.

Příště tedy dříve studujte a až potom kritizujte. Pěkný den.

sasa*

Pane chytrej.Jsem revizák a těch vypálenejch wagovek jsem viděl už dost. To že výrobce doporučuje pouze u některých to musíte říct, těm co je používaj blbě! Paní ,nebo pám příjde do kšeftu, ta, jí daj wagovku , nasadí a pak se diví!

spu

sasa revizák být můžete, ale dexolus má pravdu.

Já viděl i vypálený jističe, věnečky a čokolády a co? Mají je přestan prodávat? Většinou není chyba v materiálu ale v montáži či přetěžování.

Výrobce uvádí že použití hliníku je ok když se použije pasta.

Já osobně bych tam wago nedal ale použil čokoládu s plíškem. Pouze jsem chtěl doplnit petera že v případě použití wagovek je potřeba i pasta.

dexolus®,

tak to jsme na tom podobně, já toho již taky viděl...od vypálených spojů, až po špatně provedenou práci elektrikáře, kterou kritizoval jiný elektrikář, když šel dělat něco po tom prvním. Naposledy před třemi měsíci, při přepojení hlavního kabelu. Že všichni používají tak sprostá slova...

(je jednoduché nadávat na druhé u všech řemesel)

111®
hodnocení

5x

Bude to vypadat takto:

Zapojení lustru #3
klaram*
hodnocení

Super,moc děkuji,to je to co jsem potřebovala,ted už to zvládnu.Ještě se zeptám,jakej průměr toho měděneho drátu mohu použít? Něco málo tady mám.

Ps.. ještě přikládám fotku kabelů co jsou na stropě,ale to asi podstatné nebude.Z toho předního modrého leze zluto zelenej což bude zároven i jako zem,co jsem pochopila.

Zapojení lustru #4

Ano, ak su dodrzane farby, tak ten naznak zltozeleneho pod vonkajsim plastom je PEN, ktory rozbocite cez Wago na modry a zltozeleny.

Opět je vidět, že i na zdejší poradně jsou trpělivý poradci, kteří chtějí poradit i laikovi.

111®
hodnocení

2x

dráty stačí 1,5mm2 v mědi. to odpovídá průměru cca 1,4mm pokud budete měřit šuplerou. Ano zelenožlutý bude jen zem, barvy dodržte

klaram*
hodnocení

Ted se dívám a mám tady jen 1,7 měřeno bez bužirky

111®
hodnocení

2x

klidně použít, to nemá na nic vliv..stačila by i 1mm

klaram*
hodnocení

Provedu...

zam
hodnocení

1x

Tojsou rady,předělat elektro v celém bytě,dát nový rozvaděč chrániče atd.Moje rada :dát podobnou svorkovničku jako na lustru,stačí dvojitou,dát dva drátky ,černej na černej do označení L.A zelenožlutý nebo modrý na N.Stromček tam je jen pro forma.Lustr nemá žádné kovové části.Tak a sežerte mě.

paveldvorak
hodnocení

0x

je nutné vysekat starý hliník a nahradit měděným 3-žilovým CYKY kabelkem až poté lze zapoijit tento lustr

Pavle, ale mistři elektrikáři nic takového nepíšou. Proč to je třeba?

Pavle, co se změní výměnou kabelu? To se ten "problém" jen posune na druhej konec kabelu.

Pavle, zkus prosím vysvětlit, proč a až kam je třeba sekat a ty dva Al vodiče nahradit třemi vodiči Cu.
Bude to pak síť TN-C-S?

klaram*
hodnocení

Jsem sice blbá ženská ale zas tak ne,s vrtačkou a nářadím umím možná lépe než kdejaký chlap,vyvrtat díru do panelu a zatlouct hmoždinku a něco přišroubovat zvládnu levou zadní..ale jsou prostě věci které bez chlapské rady neudělám.Wago svorek mám plno,to není problém ale potřebuju prostě poradit ...už se mi to komplikuje,v první řadě mi na stropě překáží ten kovovej hák na zavěšení lustru tak ten budu muset opatrně mini flexou uřezat a pak navrtat dvě díry na uchycení držáku pro lustr ale co mne zněpokojuje tak to že skoušečka na kabely pod proudem mi ukazuje že proud je všude okolo lustru jako by kabel od vypínače byl omotany dokola celého otvoru kde vede kabel od vypínače,takže nevím kde držák trefit abych nebyla trefena já.A druhá věc co by mi pomohla udělat srozumitelnej nákres jak ze stropu napojit do wago ty hlinkové dva kabely a měděnýnm kabelem z waga do lustru.Mám tady i nějaké měděné dráty ruzných průměrů a dokonce i tu ALU pastu a myslím si že s vaší pomocí bych to i dala.

Zapojení lustru #5

1. Identifikovat, ktory z tych dvoch vodicov je PEN, ludovo nulak, tam fazovka nesvieti.

2. Druhy vodic je faza, tam fazovka svieti, ked je vypinac zapnuty.

3. Na PEN vodic nacvaknut Wago, trojdierove, do zvysnych dier zltozeleny a modry vodic.

4. Na fazovy vodic dvojdierove Wago, vodic hnedy, cierny, sivy, podla vkusu.

5. Do lustra: zltozeleny = stromcek, modry = N, hnedy = L

6. Presvedcit sa, ci na kostre lustru nesvieti fazovka, ak ano, je to velmi nebezpecny stav a niekde nastala chyba.

klaram*
hodnocení

Moc moc moc vám děkuji za radu ale tohle je na mne moc kách... lepší by bylo udělat obrázek s připojením obrázku zapojení z lustru,to by mi pomohlo víc a také naznačit jak prodloužit ty vodiče měděným kabelem a o jakém průměru vůči vodiči z hliníku a wago sworkám které tu mám.

Zatím se ale do toho pouštět nechci dokud nezjistím proč mi měřák kabelů pod proudem bliká i v místech okolo vývodu ve stropu.Přece není mozné aby 30-35cm v okolí vývodu byl nějaký kabel pod proudem,to je fakt blbost.

Ten "merak" je cinska hracka, na detekciu fazy je prilis citlivy a reaguje aj na to, na co nema.

111®
Trn hsk nejde vysroubovat? Řezat je posledni moznost.

hodnocení

0x

Peter, výborně, přesne v duchu poradny. Poradit, když se člověku chce. Jsem přesvědčen, že šikovná tazatelka to zvládne.

klaram*
hodnocení

Děkuji za podporu a všem co se snaží pomoct.

Podla jej poslednej odpovede jej ani taka rada nestaci.

hodnocení

0x

Bez urážky a podceňování, Klárko, tvůj dotaz svědčí o tom, jaké máš o věci znalosti. Uděláš si doma víc škody než užitku, raději se do toho sama nepouštěj. Kde bydlíš? Klaram, pokud máš stejnou e-adresu, tak se známe, tak napiš a udělám to. Přeji krásný sluníčkový víkend!

jaku, znáte ženy, co dokážou v kutilství nemožné,

jano123
hodnocení

0x

Milá pani Klárko, ja by som Vám doporučoval, nechajte to na elektrikára.

Tých pár ušetrených korún, za pocit istoty Vám nestojí...

Možno by Ste to zvládla, ale ja Vás možem zavaliť smutnými príbehmi

zo "života", a v niektorých prípadoch to boli aj "elektrikári"...*nene*

Jano123, kdybych měl poslouchat i já Vašich rad, tak se elektriku nikdy nenaučím a elektrikář by se ke mne mohl nastěhovat.

jano123

Poznám pár ľudí, ktorí s elektrikou pracovali bez výbavy a znalosti,

robota sa neurobila, ale vznikol v lepšom prípade "problém".

Ak nemáte okrem znalosti aspoň "vadasku", tak sa toho vo vlastnom

záujme nechytajte. Farby prívodných vodičov berte s rezervou...*cert*

klaram*
hodnocení

Nechápu proč to tady dál řešíte,lustr už je zapojen a funguje jak má.

Je pravdou, že mnozí jiní tazatelé nemají takové vědomosti a praxi jako p. Klára. Je šikovná.
Proto některé rady a informace sem vložené mohou pomoci i těm druhým, kteří to budou někdy potřebovat.
Díky všem, to je účel poradny!

hodnocení

0x

Chybí mi tady zásadní informace a to vypnout jistič k danému světlu. Rozhodně nestačí jen klapku vypínače. mnohokrát jsem se setkal , že vypínač někdo zapojil tak, že vypínal jen vodič PEN, fáze byla natrvalo. Nevím, jak se kdo v čem hrabal, jaký je současný stav instalace. Nějaká pseudofázovka od rákosníka za 80 Kč tenhle problém nemusí řešit.

Nebo týpek, co dostal ránu od "bezpečného" modrého vodiče, který měl rozpojený a byl to vodič jdoucí ke světlu. Kde zase byl schodišták a neuvědomil si, že klapka zmacknutá v dolní části neznamená automaticky vypnuto. Přes vnitřní odpor žárovky se dostala fáze na modrý vodič. Dostal pecku,naštěstí tojen vodnesl displej mobilu, když ho s úlekem pustil na zem.

TAKŽE HLAVNĚ VYPNOUT JISTIČ KTERÝ OVLÁDÁ SVĚTLO A AŽ PAK ZAČÍT ZAPOJOVAT LUSTR

Zapojit dle obrázku kolegy 111®

klaram*
hodnocení

Děkuji za radu,vím že mám vše vypnout,už jsem měnila zásuvky a vypínače tak nějakou skušenost mám...,jinak toto téma už můžeme zdárně uzavřít a všem moc a moc děkuji.

Klára

hodnocení

0x

Lustr zapojen, tazatelka je šikovná, zvládla to. I když několik neporadců jí od toho zrazovali.

Poděkování všem, kteří jí pomohli.

petanr
hodnocení

0x
Dobrý den. Jen doplním že fáze je z bezpečnostních důvodu nutné zapojit na svorku L tj. Fáze. Fáze musí být na středu žárovky a ne na závitu. Fázi zjistíte zkouseckou. P.R

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení lustru

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]