Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nove zasuvky

Od: odbornik odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, lze takto zapojit více nových zasuvek v listach (viz obrazek). Jistic B16, kabel CYKY J 3x2,5. Dekuji
Nove zasuvky

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

omar
hodnocení

6x

Jiste, muzete prosmyckovat az 10 zasuvek celkem na jeden jistic - je to podle normy.

Kazdopadne nevim jak to budete v jedne zasuvce spojovat trojmo, vetsinou jde privod a vyvod, vic vodicu nez dva se tam obvykle nevejde.

hodnocení

5x

Několik možností:

A) Z rozvaděče natáhnout 2 přívody, jeden přímo do levé zásuvky, druhý do prostřední a z ní smyčku do pravé.

B) Použít hlubokou krabici a vše propojit pod strojkem prostřední zásuvky.

C) Vedle prostřední zásuvky udělat pomocnou odbočnou krabici.

D) Prostřední zásuvku udělat jako trojrámeček, kde střední pozice bude zakrytkovaná a pod ní vše pospojováno.

Bez komentáře jak to nejde, ale přesná rada, jak to udělat.

1* a *palec*

(kolik asi bodů dostanete za jednoduchost?)

Preco ten stred bez strojceka? V 2 az 5 ramceku takto dokazem na plocho polozit Wago, zapojit kazdu poziciu a este tam mam privod a odvod k dalsim obvodom.

hodnocení

3x

Jednodussi zapojeni je zasuvky prosmyckovat. Takhle to zapojit jde, ale jen pomoci wagosvorek v krabici a zasuvka k tomu. Takze takova mensi hodinarska prace.

sasa*

Dodám, za předpokladu, že máš Cu vodiče.

luba

přívod CYKY 3x2,5 bude těžko v dnešní době hliník.

sasa*

Promiň, nevidím .

U označení CYKY znamená první písmeno cuprum, neboli měď.
sasa*

Píšu, že blbě vidím, čuměl jsem jen na obrázek -promiň,promiň, promiň.

luba

čuměl jsem jen na obrázek *ee* .A v tom obrázku je napsáno co? CYKY *haha*

sasa*

Nemá cenu diskutovat o blbosti . Přívod má sice označen jako CYKY 3x2,5, ale odchody do zásuvek již jen 3x2,5, tam CYKY nevidím, proto jsem si dovolil upozornit, že na Al wagovky ne. /Viděl jsem nesčetněkrát a pak se za 1/2roku

divili, že jim to nejde.

Chlapci, vždyť se jen drobně upsal, nedělejte z toho vědu...

hodnocení

2x

Teoreticky to takto lze, prakticky budete mít problém s propojením tolika drátů v krabičce se zásuvkou (v "lištové" krabičce prakticky nemožné).

ml

Podobné zvěrstvo nám spáchali v bytě. Zásuvky nejsou dělané na to, aby se v nich dělalo odbočení. Asi před rokem jsem to doufám definitivně vyřešil wagovkama. I do normálně hluboké krabice dalo práci to poskládat. Fakt je, že já to měl komplikované hliníkem, se kterým jsem nechtěl moc hýbat.

Na takové akce bych použil dvojitou lištovou krabici, půlku na to zdrátování a do druhé zásuvku. Možná by se dala použít i hluboká krabice, záleží na tom, jak to bude vycházet. Do jednoduché se to podle mě opravdu nenarve.

Ještě je otázka, jak je to s limitem na počet zásuvek, těch 10 platí na smyčkování, tady na tu odbočku to bude jinak, ty se možná do toho limitu ani nepočítají.

hodnocení

2x

Jestliže to "nejde" z nějakého, v dotazu blíže nespecifikovaného důvodu prosmyčkovat, tak zbývá možnost osadit do vhodného místa krabici, kde kabely rozbočit. Přívod a tři odchody k zásuvkám. V krabici spojit buď svorkami, nebo na věnečku.

hodnocení

2x

Spotrebicom a zasuvkam je to jedno, predpis ani norma to nezakazuju, len neviem o zasuvke, ktora ma tolko svoriek pre vodice, aby zvladla 3 kable. Odporucam hlboku krabicu a pospajat to cez Wago v mieste toho rozbocenia, do zasuvky samotnej potom kratke 10 - 15 cm vodice.

luba

Např. svetla-online.cz/... To by šlo ne ty vodiče rozhodit.

Ako tam date 3 x PE vodic? Vidim len dve skrutky.

luba

např.jeden vodič pod spodní šroubek a dva pod vrchní. Fáze,nulák i zem mají u téhle zásuvky šroubky dva.Jeden dole druhý nahoře.

Nove zasuvky #2

To je v praxi nereálné, nemluvě o nedostatku prostoru v běžné krabici pro vměstnání 9 vodičů.

Teda jeden vodic bude pri zatahovani skrutky vytlacany von. Spravny postup je jedna skrutka = jeden vodic a vlozit tak, aby ho otacanie skrutky tahalo "dnu".

sasa*

Ale, ale dá se! Třeba horní kolík : první dáš zleva doprava vodorovně, druhý pak sezhora dolů v pravé části.

Když utahuješ , utahují se oba.

když se umí, jde všechno...

sasa*

pro Petera- žádný se nevytlačuje! Malovat neumím, tak zkouším..

Nove zasuvky #3
ml

Při více drátech na šroub se dávala mezi ně podložka. Ale dva dráty snad měly být v pohodě i bez podložky. Ale radši bych to spojil wagovkama mimo a do zásuvky vedl jen po jednom drátu. Mám přecejenom poměrně špatné zkušenosti s tím, co jsme měli doma (narozdíl od tohoto to byl hliník, ten blbne i normálně). Doufám že už je to vyřešené, ale je to jen něco přes rok, co jsem to dělal, předtím to vždy tak 5 let vydrželo (tehdy jsem ale jen vyměňoval opálenou zásuvku a tohle zvěrstvo nechával). Podle ód jaké jsou na internetu pěny na wagosvorky by to (s použitím jejich kontaktní pasty na hliník) mělo být na věčné časy, tak uvidíme třeba za 10 let.

asd1

Wago taky nejsou 100% - už jsem viděl rozlomený plastový blok. Spolehlivější je nejspíš i pravěký zakroucený spoj...

luba

Před patnácti lety tady to tak tenkrát u nového obecního bytu je udělaný (nádstavba ).Drží to,funguje to,šroubky jsem ještě nedotahoval.Revizní zprávu z té doby to má.Všechno funguje,tak to nějak neřeším.Dva vodiče pod jedním šroubkem,ale to už tady je i malůvka.Škoda že nemám funkční foťák.

Ona ta elektrika je tady trošku divná.Je to 2+kk .Třeba světla - ložnice jedno stropní světlo=jistič / chodba jedno světlo propojená s koupelnou 1x stropní 1xnad zrcadlem=jistič / v obýváku jsou dvě světla=jistič a v kuchyni jedno stropní=jistič.Zas je to fajn,když prdne žárovka tak si ro

Zásuvky jsou ještě lepší - v ložnici dvě dvojzásuvky na jedné stěně tzv.za hlavou postele.Na dalších třech zdech žádná a ještě je to propojený/zapojený do obýváku a je na to zapojená i jedna dvojzásuvka v chodbě.Vypnu ložnic a je bez proudu i chodba a půlka obýváku.A tohle je právě zapojený dva vodiče pod jeden šroubek do zásuvky v obýváku - ale malůvka jak to jde udělat tady už je.Vodič není ,,vytlačován,, ven. Jedna dvojzásuvka v koupelně (zásuvka na pračku je zvlášť) mají každá svůj jistič.Druhá půlka obyváku je napojená na kuchyň -šest dvojzásuvek=jeden jistič.Lednice má svoji zásuvku a jistič.

Tohle zapojení jsem zjistil,když jsem tenkrát předělával zásuvku z kuchyně do ,,výklenku,,mezi chodbou a kuchyní na lednici.Hned jsem si to raději napsal co kde který jistič vypíná,ale od té doby jsem to nepotřeboval.

Krabice na zásuvky je hluboká 4cm a těch devět vodičů se tam s šikovností vejde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]