Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o kontrolu zapojení rozvaděče (schéma je v příloze).
Velmi děkuji
No to je zhovadilost cos nám předved! Prosím tě nech si to namalovat od někoho kdo má alespoň trochu ponětí o
elektrice , a nejen, že jezdí v Praze po kolejích.. Ty světla a zvonek máš jištěn čím? Hlavním jističem?
Neřešena funkce přepěťové ochrany . Atd, atd, nemá cenu vypisovat co je blbě. Už ti další věci napsali jiní.
Chybí HOP apod..
Nejvíc mě štve, že si tazatel pořádně nenastudoval a jen tady po někom chce, aby mu někdo tady navrhnul rozvaděč.
@sasa mám dvě otázky prosím tě:
1. zásuvky má jištěny chráničem 300mA není to blbost? Já bych je jistil 30mA
2. není zbytečný dávat centrál chránič 300mA? Ten 300mA se snad dává jen do dřevostaveb ne?
Je to masochismus. Ja bych dal 2, max 3 chranice 30mA na cely byt.
Ale chapu, ze dnes v generaci polo debi .. je potreba tyto chranit... )
Chybí mu přizemnění bodu rozdělení PEN...
ale to mu lze přeci taky poradit..
Proč mě revizák dovolil před 4 roky do všech nájemních bytů jen jeden proudový chránič? Proč dovolil hlavní jistič 3x16 A a do rozvaděče 3x16 A pro sporák, bez selektivy? Pro zásuvky rovněž 16A?
Tazatel nám ukázal jen amatérský nákres, konečné dílo bývá značně rozdílné, dosud jsem neměl potřebu reagovat, teď ale musím. Proč se ptáš tady. Proč jsi otázky nekladl tomu revizorovi. Když ti jeho práce nevyhovovala, proč jsi ho nevyměnil za jiného, který ti otázky zodpoví. Měl jsi na práci projekt a proč ne. Kdo ti radil, když je - dle tebe - dílo takhle zmršené. Revizní technik je jen člověk, který posuzuje zařízení zda je v souladu s normou, respektive s jeho pochopením normy. Další technik může mít výklad jiný. Nicméně k výkladu normy je potřeba aspoň nějakou normu znát, i rádci tady mají různé názory. Nelze tazatele v několika větách naučit celou učebnici. To raději k němu zajedu a rozvaděč mu zapojím, pokud zaplatí.
xen, poradna je od slova poradit, nikoliv Vám nadávat. Smiřte se s tím, že někteří jen sdělí, že to je špatně a jděte za elektrikářem. Ale najdou se i vyjímky, kteří Vám určitě poradí přesně, dle svých schopností a znalostí.
Začněte tím, že uděláte podrobný popis zapojení vedení, od "nožáků" aby poradci věděli více o Vašem vedení.
Toto je uz po sty raz to iste, hned z uvodnej omalovanky je jasne, ako pan nema na to, aby to bezpecne zapojil. Podla vas je ucel poradne suplovat odborne elektrotechnicke skolstvo? Kolko riadkov textu by potreboval, aby pochopil vsetky suvislosti?
Velmi divne, tie prvky v hornom rade su isticochranice? Potom nema vyznam zaradit za ne dalsi istic rovnakej hodnoty.
Hlavnou chybou je absencia 30mA chranica pre obvody oznacene ako "pracovna, loznice a dalsie".
Pokud ma tazatel do bytu 1x25A, nevime jakou sazbu, zda bude vyuzivat NT, rekneme ze ne nebo bude mit D4, D5 (20 hodin denne), pak bych Pracku susicku zebrik zrcadlo dal na jediny jisticochranic (nebo chranic + jistic), nechapu na co 4 okruhy a 4 x 16A Resp. je zapojit do jedne vystupni svorky jistice.
omar
pračku sušičku topný žebřík na jeden jističochránič? To je fakt dost. Jen ta blbá topná patrona do žebříku může mít 500W
V příspěvku, co jsem poslal v 15:04 jasně píšu, že pračka, sušička, topný žebřík na jeden jistič je fakt dost. Kdyby ten můj příspěvek byl zobrazen až po rozkliknutí "další komentáře" tak bych pochopil, že jsi to přehlídnul.
ať se @milancukrar nebo tazatel nezlobí, ale tohle je fakt o tom, že tazatel MUSÍ ještě hodně sám nastudovat. Žádný rozumný elektrikář nedá pračku, sušičku, topný žebřík a ještě vyhřívání zrcadla na jeden jističochránič 16A(nebo jistič 16A)
sám nejsem expert, ale chce to studovat a číst články, skripta
To znamená pračka svůj jistič a svou vlastní zásuvku, sušička taky svůj jistič a taky svou zásuvku.
Radit rozvaděč na dálku je těžký, mnoho věcí se může přehlídnout. Elektrikáře, co by přišel viděl dispozici, situaci to nenahradí.
Michale,
ale tohle je fakt o tom, že tazatel MUSÍ ještě hodně sám nastudovat.
ale od toho je poradna, aby se to i zde mohl naučit, ale od toho, kdo chce radit. Třeba vy mu správně radíte, že v koupelně na jeden jistič toho má moc. Tak už to ví, snad se toho bude držet a poslechne Vás.
(sám vím, jak jsou začátky těžké)
Vis ze kazdy chranic musis tlacitkem TEST pravidelne mackat?
Pokud se nechces umackat, dal bych tam max dva 40A chranice a za ne jistice jak uz jsem psal driv. To je fakt magorina davat tolik chranicu kolik jisticu )
Ps: Na ten zvonek bych chranic nedaval a fazi vzal z nejakeho 10A pro svetla, mimo chranic...
Ale pokud chces nakoupit hodne chranicu a jisticu, neni problem :
Ahoj,
to je dobrý nápad, obávám se, že jak píí kolegové, dnes je sitiuace taková, že každý okruh je potřeba mít kombinaci chránič a jistič.
Řešení bez revize, které navrhuješ by asi taky prošlo, možná i s revizí, neboť by revizní technik přivřel oči, protože jsou dva chrániče a za nimi zbytek jističů.
Možná se mýlím...
Dobrý den,
máte pravdu, ind. deska bude 1f provední...
Buď se dělají tak, že s jističem se v MENU nastaví jištění 16 A nebo 20 A pro 1 f.
Děkuji moc
Že ty jsi akcionář ČEZu?
Protože až naběhne NTS, Tak se lidi, kterým si zbytečně poradil 3 fáze třeba nedoplatí
neříkej, že znáš někoho, kdo ví, co to je přednostní relé, a někdy mu vypadl jistič 1x25A to se fakt nestane.
Jedna věc jsou jističe druhá věc chránič
Ale 3. věc jsou okruhy neboli kabely. To je tvoje omalovánky vůbec není jasné co a jak )
kdybych to měl naprojektovat pro sebe, Tak bych potřeboval tady od zdejších zdatných elektrikářů vědět:
1) - Odporuje nějaké normě, když použiju jeden anebo dva chrániče a za to poskládám všechny jističe? Hádám že ne...
2) - Padá běžně chránič, třeba když praskne žárovka? Nevím, nikdy se mi nestalo, že by mi vypadl chránič jindy, než při testu
3) - odporuje nějaké normě, když do kuchyně dotáhnu cyky 3 x 4 jištěný 23A a připojím na to samostatně stojící sporák? Hádám že ne...
( mám celou kuchyňu i sporák na hliníku 1x16A a nepadá nic )
to tady píšu proto, protože jsi tak musím ťukat na čelo o tom, jak někdo má strach, že bude vypadávat jistič A že by do bytu ucpal 3 fáze. já mám zase strach, jaký budou zanedlouho platby za jistič
Dobrý den,
děkuji Vám za reakci.
Já mám do bytu 230 / 25 A jistič, vše hliník, 20 let staré, spotřebiče stejné, jako je ve schématu a žádný problém. Nikdy se nestalo a asi ani nestane, aby vše běželo na plný výkon zároveň.
Šlo mi spíše o korekci, tuším, že dle nové normy je to tak, že co okruh, tak musí být jak chránič, tak jistič - bohužel.
To se ovšem pletete s tou normou, jak už tu správně jeden napsal, ten jistič chrání kabel správně řečeno Fázový vodič.
Normně je podle mne úplně jedno, že tam budete mít jeden chránič. Nevýhoda ale je, že když se vám začne spouštět, že vám to shodí všechno. proto jsem se dotazoval obecenstva, rádců, jestli se s tím běžně setkávají v bytech. Většinou je to problém u bojleru, trub, motorů, Že dojde k porušení izolační schopnosti.
U vás ale není jasný, jestli chcete vyměnit ty hliníkový vodiče a jestli je to opravdu nutný? Za mě pokud nejsou uhořely konce, není tam moc spojů v krabicích, tak ne, ale to se musí posoudit na místě, s nějakým zdravým revizákem.
Pokud byste ty kabely neměnil, tak může být problém určitě, co tam vůbec máte za hliník a jak to jistit
Aha, děkuji.
Hliníkový rozvod bude nahrazen novým měděným.
Ani se starým Al rozvodem 20 let nikdy nebyl problém.
Děkuji moc
na ty světla máš jaký jistič?
to si budeš dělat sám ty kabely? kdo bude dělat ten rozvaděč?
kdybys to chtěl dělat dokonale, tak se koukni na nějaký projekt od elektro projektanta, a zkus tam dodržet nějaký zásady, protože ne každý se v tý tvý Maluvce musí vyznat, důležitý je to namalovat tak, jak to půjde udělat, protože pak ti tam přijde nějakej dělník, řekne, že takhle to nejde a malůvka jde do koše
Děkuji Vám,
schéma je orientační pro mne a návrh provede osoba k tomu určená.
Roztahání kabelů provedu sám až po sléze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.