Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám bazén o objemu 10 m3. Filtraci mám od Marimexu ProStar 4 s průtokem 4 m3/h. Chtěl bych k této filtraci pořídit tepelné čerpadlo. Narazil jsem na jedno za cca. 10 tisíc kč, s výkonem 3 kW. Průtok tímto čerpadlem je doporučen 1,5-2 m3/h, což by znamenalo, že bych musel do cesty z filtrace do TČ zařadit ventil, kterým bych část výkonu filtace odkláněl. To je jedno dle mého z řešení. Druhé je pořídit TČ s takovým doporučeným průtokem, aby se nemusel mezi filtr a TČ zařazovat ventil. Co myslíte o tom druhém řešení? Je to hloupost? Děkuji.
Proč byste omezoval průtok? Stačí když do té filtrace dáte víc písku a bude to mít menší průtok )
A i když to bude mít větší průtok, tak se ta voda v TČ se jenom méně ohřeje, a vy to budete muset honit delší dobu, no takže to je nesmysl snižovat průtok. To čerpadlo, nevím jaký tam má příkon, i kdyby mělo výkon 3 kW, tak s tím rozhodně průtok dva kubíky za hodinu neohřejete ani o 1°C při jednom jedinym průchodu (odhad).
Já jsem to vyřešil tak, že to honím potrubím PE40x2 a PE32x2 na střeše a ohřívá to sluníčko zadax. Takže filtraci zapnu akorát v době, kdy nejvíc svítí sluníčko. Přece nebudu pálit elektriku na ohřev vody co to je za nesmysl )
stačí mít vhodnou střechu poblíž plochou osluněnou.
A to vaše tepelný čerpadlo, to bude nějaký z bazaru, kde někdo zjistil, že to nefunguje co?
Bohužel nemám nikde v blízkosti plochu typu střechy, kam bych dal něco takového jako máte vy. Bazén máme uprostřed zahrady Jedná se o tepelné čerpadlo z DATARTu:
Ve většině případů jsem se dočetl, že je potřeba k TČ kupovat i ty obdokové ventily. Mám zkušenost se solárním ohřevem pomocí černých panel, kterými se prohání voda (něco podobného jako máte na střeše). Tam jsme musel použít obtokový ventil, protože při přímém zapojení mi vlivem tlaku voda stříkala ze spojů.
Navíc v mé filtraci nepoužívám písek, ale takové ty textilní koule, které mají menší odpor
Pěkný video, škoda nepřesného měření, ale poslední věta videa: mě dostala
Účinnost toho čerpadla na slunci je jen nepatrně nižší než obyčejnýho čínskýho Černýho igelitu
U předchozího videa v komentářích si můžete přečíst, o čem tohle jednoduchý čerpadlo je, že má největší účinnost právě při největším teple ale to je docela k ničemu, já bych čekal že to bude mít právě účinnost když není teplo a nesvítí sluníčko
ale za 2000,- Co to koupil ten týpek, tak to je dobrá hračka
V okolí máme několik bazénu, u všech je třeba přiškrtit průtok zpět, aby byl v tepelku utrčítý tlak. Množstvím písku to určitě nezregulujete. Pak Vámčerpadlo hlási chybu, malý průtok tepelkem.
Dejte tam kulák.
Na vodě obvykle nebývá tlakový spínač, ale čidlo průtoku - je to spínač s "lopatkou", na kterou působí proudící voda tak, že ji vychýlí do pozice "voda teče".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.