Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zakrýt izolační vatu na půdě?

Od: jirinek odpovědí: 13 změna:

Na horní půdě domu (pod krovem až úplně pod hřebenem, klasická šikmá pálená střecha) mám položenou izolačí vatu - měkkou. Párkrát za rok se tam leze a aby se tam člověk příliš do vaty nebořil, tak jsou tam položené velké kartonové desky. Což mi přijde jako velké požární riziko (už je to tam dlouho, nedával jsem to tam já). Co jiného vhodného by se tam mohlo dát? Něco nehořlavého, tenkého, lehkého, asi i prostupného pro vodní páry?

Mohl bych udělat nosný dřevěnný rošt, ale moc často se tam nechodí, současné řešení přikrytí nečím docela vyhovuje až na tu hořlavost.

Díky za rady

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slovan
hodnocení

4x
Pozor - odpověď od "0fa4gf" je kravina.
Vatu bys neměl takhle zatížit, protože slehne a její izolační schopnost se podstatně sníží. Zároveň bude nová "podlaha" na měkkém podkladu po zatížení praskat, nedýchat, atd.
Spíš zkus na fošny připevnit na výšku nějaké hranolky ( o tloušťce vaty ) a udělat z nich "chodníčky" tam, kde se nejvíc chodí. Na zbytek plochy event. položit textilii.

hodnocení

3x
Prodávají se paropropustné fólie v metráži k tomu určené. Prkna můžou být. Nesmíte dát co utvoří bariéru pro vodní páru.

durden
hodnocení

2x

Mně přijde to vaše požární riziko jako pěkná blbost, jaký je rozdíl, jestli vám začne hořet karton, anebo vám začne hořet krov? :))

Hlavní blbost je, že tu vatu stlačujete, Čím rušíte její izolační vlastnosti

0fa4gf
hodnocení

0x

Izolační vata je minerální? Já bych tam dal netkanou textiliju aby se vlákna nevýřila a na to třeba cetris po tom se dá chodit

jirinek
hodnocení

nevím jestli minerální (jak se pozná?), prostě nějaká vata cca 20 let stará, nekousací, byla v roli,

Ano je to minerálnmé a dělí se na sklenou a kamennou dle hlavních surovin ze kterých se vyrábí.

Skelná-písek a sklo (křemičitý písek. Kamenná -čedič + další příměsi.

každá vata je minerální, vyrobená z minerálů. Jak správně píše Diesel.

hodnocení

0x

Většina poradců má pravdu, neřešte nesmysl s kartonem. Taky mají pravdu, že tam nemáte chodit po vatě a stlačovat jí, snižujete stlačením její hodnoty. Zakrýt Cetrisem je samozřejmě chyba.

Proč tam chodíte?

jirinek
hodnocení

chodím tam jenom párkrát za rok a ne po celé ploše - vymést komín, kontrola střechy zda někde neteče, mám tam uskladněno na polici pár objemných lehkých věcí které běžně nepotřebuju

ok, asi to nechám být a do budoucna bych udělal nějaký rošt nebo prkno, aby se nechodilo přímo po vatě

user

A ta vaše police stojí na čem? Na těch papírových kartonech na vatě?

Nevím jak to tam vypadá, ale již jsem několikrát viděl zavěšenou lávku na krokvích.

Pro Vaše užití, by to bylo OK.

jirinek
hodnocení

police je jenom lehká zavěšená na trámech

Teď mi ještě napadlo část vaty kde se chodí nahradit tvrdou vatou, která se tolik nesešlape

tvrdá vata je ta fasádní, která je mnohem dražší...

Tak jak je zavěšena police, zavěšte pochozí lávku, vyjde to levněji...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]