Nejste přihlášen/a.
Dva 3mm plechy, šířka 20cm, svařit do výngle. Plechy bych vařil trafem, 3,2 elektrodou po vnější hraně. A ted problem, když to přejedu, vnitřní úhel nebude 90 ale dejme tomu 95°, to je ale pouho pouhý odhad, proto hledám někoho kdo už něco uvařil a bude mít tento odhad daleko přesnější. Možná někdo namítne, něco předsad a uvidíš ale já zas tolik plechu nemám.
Říká se, že "svar táhne". Tj. při chladnutí se jakoby "sráží" a tím pádem bude mít tendenci plochy táhnout k sobě.
Pokud budeš svařovat zevnitř, tak zkus ty plechy ustavit schválně na nějakých 92° a po nastehování i svaření by mohly mít potřebných 90°. Pokud bude svar položený zvenku, tak obráceně ( na 88° ).
Nebo pomalu doplňuj stehy, co deset centimetrů, dělej pauzy cca 10 minut, a průběžně kontroluj, co se děje s úhlem.
( V neposlední řadě zamakej na pravopisu... Je to děs... )
Asi nejlepší bude, když si seženeš nějaký silnostěnný vingl nebo jinou pomůcku s dvěma plochami v pravém úhlu a k té pomůcce ty plechy přitáhneš svěrkami.
Svařovat plechy 3mm elektrodou 3,2mm se mi zdá divné, protože já bych po chvilce svařování plech propálil.
A pokud ty plechy přitáhneš svěrkami, které budou půl metru od místa svařování, tak svar ty plechy stejně pokroutí.
Jde o venkovní rohový svár, je třeba dodat poměrně velké množství materiálu, proto el. 3,12. Víš určitě, že až ty svěrky povolím nedojde k rozevření, proto sem chtěl zjistit jestli by někdo nevěděl kolik předsadit do protisměru aby se pnutí zastavilo na 90ce. Všechny rady zde uvedené sou dobré až na to, že začínají slovem zkus, nikdo nenapíše mám to vyzkoušené.
Já bych jen k té vodotěsnosti sváru - pokud nebude 100% jistota kvality sváru, tak bych to pojistil chemicky pomatláním sváru ze strany vody nějakým "utěsňovadlem" (anaerobní lepidlo) - myslím,že třeba Novato má v nabídce přímo řídkou verzi právě pro utěsnění porézních kovů, nejspíš i Loctite a další budou mít něco podobnýho, ale asi by posloužilo i cokoli na zajištění závitů, ať už něco polskýho z autodílů za 70kaček, nebo i za půlku nějakěj čínskej Locitlf Zrovna nedávno jsem takhle utěsnil spirálu v dosluhujícím bojleru, kde od její nerezové základny uhnil rezový držák anody a v místě původního bodového sváru vznikla v nerezi vlasová dírka, kterou jsem sice zaletoval, ale následně se objevila netěsnost mezi tou základnou a trubičkou se spirálou ... a tam po pokusu o letování nakonec pomohla právě kapka tohohle modrýho zázraku, výsledek okamžitě funkční. A už jsem úspěšně takhle utěsnil i několik případů vlasových prasklin v kovových dílech, kde působí tlak vzduchu v řádu vyšších desítek barů.
PS.: nejedná se o bojler s pitnou kohoutkovicí, předehřívá se v něm proudem ze soláru studnovice pro pračky a je ve sklepě, takže případná nětěsnost není žádná tragédie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.