Nejste přihlášen/a.
Máme stejnou hřídel, s otvorem na mazání olejem. Dělal to tak děda, dělal to tak otec a teď to dělám tak i já. Stačí štamprle...běžný převodový olej...jednou za rok, před řezáním palivového dřeva. Používám kovovou olejničku, ten otvor není nijak zvlášť velký. Nic jiného v tom nehledejte...funguje už třetí generaci, kuličková ložiska kontrolována, výrobce ZKL ... a vypadají na "držáky"...Tolik naše rodinná zkušenost
Já tam mám staufferovu maznici vkloziska.cz/.... Tyto samo-domo výtvory se stavěly na výdrž po generace.
Nevím, proč tam je, ale olej tam rozhodně nepatří. Ložiska jsou na krajích (v tom rozšířeném) a mažou se vazelínou. Pokud to není nějaký historický kousek, tak to bude mít ložiska zapouzřená s náplní maziva na celou životnost. Prolitím olejem, byste tu vazelínu jen znehodnotil.
Nabízí se k mazání, ale proč uprostřed? Aby se to celé naplnilo vazelínou? Spíše nakapáním oleje, který zateče k ložiskum.
Nabízí se, ale pochybuju. Ta hřídel ha na fotce obráceně, takže na cirkuli je ta dirka dole, to by tam šel olej kapat dost těžko. Navíc mazat to olejem, to by pod cirkulí byla pořád louže oleje. Není ono to na odvedení případné vykondenzované vody, aby netekla do ložisek?
Omlouvám se, nepochopil jsem "jak obráceně"? vzhuru nohama?
Takto je připevněna na nějaké konstrukci, tak jak leží. Alespoň já mám na všech čtyřech cirkulárek takto hřídel připevněnou.
Přeci se tam nenacpe kilo vazelíny zbytečně, stačí malé štamprdle oleje, který tam zateče až k ložislkům.
Sorry, jo je to nahoře (u některých cirkulí šikmo). Takže odvodnění to nebylo. Tak asi na to mazání. Jak tu někdo psal, že tam má staufferku, tak to je dost divný, protože ta je na vazelínu a vycpat celý vnitřek vazelínou je asi blbost. Takže asi ten olej, ale ani to se mi nezdá. To by toho oleje tam muselo být tak 5mm aby začal zatékat do ložisek. Jestli jsou na krajích gufera tak možná, jestli jen nějaké prachovky, tak by z toho musel pořád téct olej.
Tazatel píše, že je to od oleje, na vazelínu určitě ne, ale na trošku oleje ano.
Na aretaci kotouče je to asi chyba, proč aretovat? Žádná pila to nemá.
Tak zaaretovat je potřeba při povolování kotouče, ale na tření to takový šroubek nemůže udržet, leda, že by byl dlouhý a hřídel provrtaná, ale ani tak se mi to nezdá.
¨Pane makku, souhlasím s Vámi, že je třeba hřídel aretovat, když se mění kotouč. To ano, ale tentto šroubek k tomu určitě neslouží, jak sám správně píšete.
...tak 5mm aby začal zatékat do ložisek... nikoliv, jen opravdu pár kapek, páč točící hřídel to rozstříká...
Tak ne, vzal jsem si brýle a vidím, že je to normální odlitek. Prostě bych to vyšrouboval, abych se podíval, jestli je to našlapané vazelíbou, nebo prázdné. Pokud je to plné vazelíny, tak cesta nejmenšího odporu, pokud to není v ložiskách moc vyschlé a zatuhlé, je natlačit do toho zase trochu vazelíny a poběží to další roky. Jinak bych se pokusil ta ložiska vymýt benzínem a znovu namazat.
Pokud je ta hřídel tak tlustá, jas se zdá, pak tam ani nejsou kuličková ložiska, ale kluzná, a potom to nic jiného než otvor pro maznici být nemohlo.
Dobrý den!
Nedá mě to, abych se nevyjádřil k této diskuzi s rozdílnými názory. Na chalupě mám ještě po předcích starou stolní cirkulárku. Dřevěný rám, původně tam byl hřídel s plochou řemenicí, děda to poháněl žentourem, později stabilním benzíno/ petrolejovým motorem. Poté otcem zmodernizována elektromotorem a podobnou hřídelí jako zde v dotazu. Před provozem čas od času vyšrouboval šroub uprostřed hřídele, místo něho našrouboval Staufferovu maznici, několikrát ji naplnil a vazelínu natlačil do "hřídele", až prýštila z ložisek na konci. Trvale tam ta maznice nemohla být, prostě se "nevešla" do mezery mezi hřídelí a stolem. Pak jsem nastoupil já s třetí modernizací a místo šroubu osadil kulovou úhlovou maznici pro mazání tlakovou ruční maznicí. Rozdíl vnějšího průměru hřídele a vnitřního průměru "nosné " trubky není velký, takže s náplní vazelíny není problém. A je to vysvětleno ...
Milane, na začátku došlo k omylu, nonek nebyl prní, kdo napsal pravdu ze zkušenosti, ale to není rozhodující.
Před 50 lety jsem se na cirkulárkách a jiných stavebních strojích vyučil a na těch pilách skutečně byly maznice a plnilo se to vazelínou.
Nejdřív tam byly Štauferky, ale to nebylo tak pohodlné a tak se tam začaly dávat maznice Škoda, tam už to šlo pumpou.
Někdy se stalo, že se to tou vazelínou přeplnilo a začalo to jít ztuha a ložiska se začaly hřát, tak se musely sundat víčka na ložiskách a nechat jí vystříkat, pak už to bylo lepší.
U o něco novějších hřídelí byly maznice 2, u každého ložiska 1.
Tak, tak, kdo maže, ten jede.. Centrální maznice i samostatné maznice. (foto z bazoše)
Dnes nám to přijde divné, ale dřív se vazelínou nešetřilo, Vůle i netěsnosti byly větší, takže i naplně byly velké a pravidelně se dopňovaly. Kdo šetřil, zadřel.
S tou náplní vazelíny to není problém, až tak moc se jí tam nevejde, rozdíl průměru části hřídele uvnitř roury a vnitřního průměru nosné roury není velký, vlastně jen "škvíra".
Dobrý den!
Nakonec malé shrnutí: Aby ta ložiska mohla být mazána olejem, musela by být na konci hřídele osazena těsnící Gufera /simeringy/. Pokud tam nejsou je to děláno na mazání tukem /vazelínou/. Tím otvorem se vazelína natlačí, až trochu uniká z ložisek. Stejným způsobem se např. mažou 2 ložiska větráku u aut Škoda 1000 MB - Š 100. "Štauferka" ne uprostřed, ale ve dvou třetinách délky hřídele, vazelína se plnila, až unikala kolem obou ložisek. A bylo to ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.