Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je lampový olej čistší než petrolej? Co z toho pro svícení na doma (kromě LED osvětlení)?
já se sice v chemii nevyznám (a v tematice variant neelektrickejch svítítek čistě teoreticky a velice povšechně), ale tipnul bych si, že petrolej v jen obyčejný petrolejce poskytuje (při jinak srovnatelnejch parametrech) výrazně větší svítivost než olejová lampa, jinak by se asi ani nezačaly petrolejky v 19. století mohutně vyrábět a prosazovat... (a ani bych se nedivil, že co se sazí tejče, byl by na tom (zas při srovnatelnejch parametrech, tj. spotřebě) olej cca nastejno nebo dokonce hůř, ale tohle nevim)
jinak ovšem neelektrickejch variant svícení v domácnosti je víc než jen obyčejná olejová a obyčejná petrolejová lampa, tj. taky
- plynová punčošková lampa (veliká svítivost)
- tlakový (petrolejový, nebo benzinový, možná i lihový?) punčoškový lampy (zas veliká svítivost)
- punčošková, ale netlaková, jinak obyčejná petrolejová lampa (menší svítivost než tlaková, ale větší než obyčejná)
- karbidka (velká svítivost (pokud je to slušnej profesionální výrobek, eště by se měly vyrábět))
(- už neexistující punčošková karbidka by možná měla největší svítivost)
snad je tohle rozdělení správný (a nic nechybí), ke každýmu typu by se dalo dodat hafo informací, každej typ má specifika, výhody a nevýhody,
já si k tomu stáhnul pár informací i s nějakejma netovejma odkazama, vůbec to neni ucelenej dostatečně obsáhlej souhrn, jen střípky, něco mě zajímalo víc, něco míň (mám to v pár souborech, který bych případně moh zájemci poslat, do složitýho vypisování tady ve vláknu by se mi asi nechtělo, koneckonců nic víc, než co je v těch souborech, nevim)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.