Nejste přihlášen/a.
Může proudový chránič do zásuvky fungovat i v zásuvce TNC?
Nejspíš to funguje tak, jako davový efekt, jeden něco odpoví, druhý přitaká a už to jede.
No nicméně, i prodejce HORNBACH na webu píše zde hornbach.cz/... Toto
———
Upozornění: Vhodné pro TN-S síť!
———
A NA DOTAZY ODPOVÍDÁ:
Odpověď od HORNBACH:
Onlineshop
· před 2 měsíci
Vážený zákazník, tento prúdový chránič funguje len v sieti TN-S. Váš Tím Hornbach
Bude fungovat, prostě bod rozdělení PEN na PE + N je udělán až v tom chrániči do zásuvky. To je snad i jeho smysl. Mám starou elektroinstalaci bez chráničů a jsem nešika, tak si ponorné čerpadlo/elektrosekačku/míchačku dočasně zapojím přes něco takového, aby mě to nezabilo.
Riva ano , až na to, že dle ČSN by se měl bod rozdělení přizemnit. Ale budiž! Prochází to i při revizích.
Ale žiješ také v omylu, že tě spotřebič nezabije? No to je blbost. Tam je jediné to, že vypíná v rychlém čase.
Dnešní chrániče(obyčejné) vypínají kolem 30ms. Ale přece tam není nic, co by omezilo procházející poruchový proud přes tvé tělo!
Ano, vyhodnotí,že uniká proud vyšší než 30mA, ale přes tělo ho neomezí. Vypne do těch cca 100ms, což je po dohodě s lékaři většinou čas, který se "trefí mezi 2 fáze srdce (stahy), tudíž je omezen pouze čas účinku.
Ano je možné co píše ra20... zalehne. Pro info zatím se mi to stalo jen u bývalého Kanluxu (PLR). Zde jsme nasadili na
zásuvkové okruhy , sloužící k připojení karavanů v autokempu 30ks třífázových 30mA 25/4/0,03A .
Všechny chrániče prošly bez problémů revizí.Před další sezonou a pravidelnou revizí přípojek jich celých 27 ks nevyhovělo. Ty ale měly problémy vůbec odpojit. Některé vypínaly až po zavedení 300mA, některé 100mA apod.
Dokonce jsem se snažil toto řešit s technologem od Kanluxu a byl jsem odpalkován, že to není možné, že se s tím nesetkali. Proběhla výměna za Noarky a od té doby -cca 10 let vůbec není problém .
Provozovatel by měl dle návodu 1x za určitý čas "přezkoušet" funkci vypnutí stlačením TESTU. Ten přes vnitřní odpor
v chrániči přivede poruchový proud a chránič musí odpojit zařízení od sítě.
Samozřejmě, že fungovat bude, to je jeho účel, proto se vyrábí. Naopak v obvodech TNS s chráničem v rozvaděči by smysl neměl žádný a jeho použití by bylo zbytečné.
A víš proč se blbě shání? To ho dělajíi indiáni. Jinak jsou normované řady : 300mA,100mA, 30mA, 10mA ...
Jestli budeš nějakej mít ten 15mA tak dej foto. Díky...
10mA chrániče by se měly osazovat třeba k operačním stolům apod. Jelikož jsou vysoce citlivé pro norm využití se moc nehodí.Jistě víte, že u proudových chráničů je tzv. zaručený nevypínací proud. Ten bývá 50% jeho jm. hodnoty vyp. proudu. U 30mA - běžného k ochraně před nd se při revizích zkouší15mA a RCD nesmí vypnout!
Běžné hodnoty jsou 20-27mA a časy 20ms, většinou do 100ms. Jak je to s 10mA na trhu netuším...
Přesně k tomu tohle věc slouží. Ten chránič nepozná jak je elektrika přivedená do zásuvky.
Kdybych chtěl slovíčkařit, tak zásuvka TN-C je nesmysl, nic takového neexistuje (navzdory tomu, že si to někteří myslí třeba o čtyřkolíkové motorové zásuvce). Správně by se mělo mluvit o zásuvce s přívodem TN-C nebo tak nějak. Sama zásuvka je pak už TN-S když použiju tohle názvosloví (které platí pro vedení).
Proudový chránič obsahuje rozdílové relé, které vybaví, když proud jedním a druhým vodičem (tj. proud tam a zpátky) se liší víc než o určenou hodnotu. A je úplně jedno, kde se ten zbytek ztrácí. I kdyby tam nebyl extra ochranný vodič (tedy opravdu TN-C), tak proud do země to zachytí. Co to nezachytí je průsak vadnou izolací nebo odrušovacími členy. Ale protože tam extra ochranný vodič je, tak to bude fungovat naprosto normálně včetně těchto případů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.