Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SVJ mi blokuje klimatizaci

Od: jan* odpovědí: 15 změna:

Přestěhovali jsme se z domu do bytu ve výškové budově s velkou terasou. V létě je zde opravdu horko, ale hlavně je v domácnosti těžký alergik. Tedy buď se upečeme nebo člen rodiny trpí. Bohužel dům vůbec nefunguje, klimatizaci musí schválit SVJ, a jakmile se hlasuje ohledně toho, že někdo si chce nainstalovat klimatizaci, lidé se spojí a zatrhnou to. Nikomu tu tedy klimatizace ještě neprošla, argumenty sousedů, většinou z malých bytů bez balkonu v nižších podlažích jsou, že bude hluk a že jim klimatizací zničíme fasádu domu co přece spoluvlastní. Jelikož hluk by kvůli velikosti teras neslyšeli ani lidé pod námi (navíc bychom vybrali tichou), a co se týče fasády, klimatizace by stála normálně na terase, mám nějakou šanci si to právně vymoct? Strašně mě mrzí že kvůli pár závistivcům mi trpí alergik.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Kolik je tam lidí, co klimatizaci chtějí, když "někdo si chce nainstalovat klimatizaci, lidé se spojí a zatrhnou to"? Co tak ty zájemce o klimatizaci obejít, nechat si zpracovat znalecký posudek a předložit hromadnou žádost?

Jen nápad... já osobně právě kvůli těmto potížím a "naschválům" do bytu nepůjdu nikdy...

kare
hodnocení

8x
Zkuste to jinak, mobilní klimatizaci Vám nikdo zakázat nemůže a to ani dvoudílnou.
SVJ mi blokuje klimatizaci

hodnocení

2x
Hold když trefíte špatné sousedy tak to stojí za to. Máte něaké sousedy nad vámi nebo jste již poslední? Klimu by šlo umístit i na střechu ale vše je nutné na místě prověřit co by šlo.. nemáte ventilační otvor z něaké místnosti na balkon? Svj většinou má velký problém s zásahem do fasády.

au1
hodnocení

1x
na mobilni klimu se vyprdnete,to nema vubec smysl.mel jsem totoznej problem, predsedkyne SVJ mi nechtela/nemohla schvalit instalaci klimy na balkon.na moje otazky v mailu odpovidala neurcite,zadne jednoznacne ano ani ne. tak jsem zkousel tu mobilni,ta huci jak krava,vychladi mistnost tak za 3 hodiny o 3 stupne,a jak ji vypnete,do pul hodiny je v byte zas vedro. navic potrebujete otvor ven na odvod teplyho vzduchu=otevreny okno. tak sem sebral odvahu,na schuzi SVJ se dalsi rok zeptal jestli ma nekdo problem kdyz si dam do bytu klimu split (2dilna na balkon),nikdo nic,tak sem to nechal nainstalovat.behem instalace na chlapce rvala baba ze to neni povoleny, no a dneska ma stejnou klimu i spravcova. az jednou prijdou s tim ze mam tu klimu denontovat,tak jim dam na vyber,bud tu ta klima bude,nebo byt pronajmu ciganum, bez klimy se v tom byte neda zit. zkuste tu schuzi SVJ, a argumentujte. jde jen o tu fasadu a diru skrz cca 5cm prumer

clen
hodnocení

1x

Pokud tvrdí the jak je to tichý, nainstalujte to takže to nebude vidět zvenku, tak si to klidně nainstalujte na svoji zodpovědnost. Ale když to bude hlučný a někdo si bude stěžovat, no tak to budete muset zdemontovat :)

bydlíte v podstatě ve spoluvlastnictví a musíte se podřídit většině.

krtek6
hodnocení

0x

Pokud budete mít klimu na terase, nikdo vám ji nemože zakázat...samozřejmě se nesmí zasahovat do fasády

Bacha! Pokud terasou myslíš balkón, je to společný prostor! Něco si o tom nastuduj!

krtek6

píše o terase...ne o balkonu...terasa je terasa...

hodnocení

0x

To ste si mali zistit pred nastahovanim. SVJ ma pravdu a je v prave, klima polozena na balkone je sice ok, ale neviete urobit prestup pre potrubia tak, aby ste nenarusli obvodovy plast budovy, ktory je spolocny pre vsetky byty.

Ak je to balkon bez bocnych stien a okolo su ine balkony a okna, aj tichu klimu bude v noci pocut a susedia by vam to aj po montazi mohli napadnut ako obtazovanie imisiami - hlukom. Ak byvate dost vysoko, mozno je nejaky sposob, ako dostat vonkajsiu jednotku na strechu a dotiahnut do bytu rozvody, ale to je tiez vec podliehajuca hlasovaniu.

jan*
hodnocení

On je z hlediska SVJ nějaky rozdíl dát klimatizaci na střechu místo provrtání fasády? Abych to upřesnil, pokud to nebylo jasné z původního příspěvku, veškerý problém je v tom, že sousedé z menších bytů prostě nechtějí, aby kdokoliv tu klimatizaci měl. Nejde jim o nějakou rozumnou dohodu nebo argumenty. Bohužel jich je víc, než těch, co ji chtějí.

Tak to mate smolu, ale mozete sa na sude ako prehlasovany vlastnik domahat zrusenia vysledku hlasovania v tom bode, ktory vas obmedzuje. Totiz "my to nechceme" nie je relevantny dovod.

smode2

Pane Honzo, bylo by třeba zainvestovat a zaškolit, ale je zde řešení: objednejte si nejprve mobilní klimatizaci, kterou necháte venku a dovnitř si přes okno natáhnete pouze potrubí s výdechem chladného vzduchu. Model z mnoha, který umožňuje mít jednotku venku a dovést dovnitř pouze potrubí např. zde: eshop.klimahaus.cz/... Toto řešení nabízí několik výhod: 1) tato mobilní klima je velmi hlučná (asi 65dB) - většina hluku zůstane venku; 2) zahájíte provozem tohoto spotřebiče školení sousedů (hluk je bude velmi obtěžovat)... načež podotknete, že normální klimatizace typu split má hlučnost venkovní jednotky třeba jen 49dB. Hovíte-li měření hluku, možná víte, že 49dB a 65dB je opravdu, opravdu velký rozdíl. Nejlépe tyto jednotky mějte 2 nebo 3 a provozujte je současně, hlavně v noci a umístěte vždy co nejblíže sousedům. ...až si začnou sousedé stěžovat, provozujte všechny mobilky na plný výkon. Až sousedům vytečou poněkolikáté nervy, v klidu jim oznamte, že se kvůli nim nehodláte ve svém vlastním bytě upéct. Ale pokud chtějí, koupíte si tichou splitovou klimatizaci, kterou sotva k prvnímu, natož dalšímu, sousedovi uslyší. Pokud ne, budete chladít i nadále tímto.

Nie, dlho tym chladit nebude, na hrubu dieru hruba zaplata, mozu mu napriklad chodit zhadzovat istic alebo strihat kabel do bytu. Ti menej agresivni a viac znali prava daju sudne vydat opatrenie proti obtazovaniu imisiami a bude vymalovane.

smode2

Peter: máte pravdu. Zde už jde jen o to kdo je silnější a kdo zajde dál. Bohužel, člověk se třemi S (slušný, slabý, spolehlivý) v konkurenčním sousedském boji bytového domu příliš neuspěje.

clen

@jan Jen na změnu vzhledu budovy potřebujete souhlas! Takže pokud to bude vidět z ulice, formálně potřebujete souhlas...

Pokud to uděláte neviditelné, jak jsem tady řekl, a pokud to nebude nikoho rušit, no tak to ani nikdo nezjistí a těžko to může někdo napadnout :)

Ale nevěřím tomu, že to bude úplně bezhlučné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]