Nejste přihlášen/a.
to "m" je tloušťka závitu - nerad bych se pletl
samozřejmě jsou i nestandardní rozměry nebo typické pro určitý obor.. např. tady přikládám foto extra kousků
@jmlc® 12.06.23 12:03
doplněno 13.06.23 13:53: samozřejmě jsou i nestandardní rozměry nebo typické pro určitý obor...
Doplnil bych použití M3,5: používal / používá se u stavebnice Merkur a na elektrických přístrojích / svorkách / svorkovnicích
--
např. tady přikládám foto extra kousků
Tady jsem to našel jako výrobní náčrt:
https://ifunny.co/picture/fasteners-a-stock-of-these-special-bolts-is-a-must-696nPWw08
a koukám, že už ty podařené kousky na vašem obrázku někdo skutečně vyrobil ...
Myslím, že dobrá je tato tabulka, pro M8..M12 totiž existují dvě vnější velikosti matic. Ty starší bývaly větší. Nevím, jestli se ještě vyrábí, ale doma při údržbě prostě člověk např. na M8 potřebuje někdy 13, někdy 14.
M8 na klíč 14 se nevyrábí už nějakých dobrých 50 let, ale občas se ještě někde vyskytnou.
Se 16 mm u M10 a 18 mm na M12 jsem se nikdy nesetkal, takže to bude asi ještě starší.
Zrovna včera jsem trochu prováděl údržbu na sekačce MF 70, vyrobená před třiceti lety a tam dávali, chlapci jičínský, matice a šrouby jak se zrovna podařilo. Čtyři tvrdý desítky šrouby na šestnácku, vedle čtyři matky, tři sedmnáctky a jedna šestnáctka.
V dílně na Ligmetce fréze, dva šrouby sedmnáct a vedle třetí šestnáct. Proč tomu tak je, bůh suď.
M10 na 16ku klíč se normálně používá u aut. Není to zastaralé. Benefit je prostor pro nasazení očkového klíče či ráčny. Třeba motor s převodovkou je po obvodu sešroubován těmito maticemi. Třeba Fabie nebo Felicie.
Stejně tak lze na autech potkat M8 na 12ku klíč. Třeba svěrný šroub tyče řízení k hřebenu řízení (převodce).
Na 13ku klíč moc velká hlava
Zrovna v sobotu jsem demontoval závěs brány. Naposledy rozebráno 1998, Šroub s matkou "co dům dal", hlava šroubu 17, matka 16 mm. Šestnáctku klíč s sebou nevozím, tak měla posvícení flexa. Chtěl jsem použít aspoň podložky, ale bylo to tak přišponovaný, že jsem nenašel ani kousek. Všechno vzalo kramle někam do křoví .
Matice M8, M10 a M12 na klíče 14, 16 a 18 se dosud běžně používají hlavně v případech, kdy výrobce stroje šetří místem okolo matice a také v případech, kdy chce, aby laik, který má klíče běžných rozměrů, měl ztíženou práci při demontáži!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.