Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Označení matic

Od: xio odpovědí: 26 změna:
Dobrý den, vysvětlí mi někdo jak se označují matice ke šroubu?
Když je klíč pro matici M16, myslí se tím, že je velikost klíče 16 nebo je průměr matky 16mm?
Plavu v tom.
Díky

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

to "m" je tloušťka závitu - nerad bych se pletl

doplněno 13.06.23 13:53:

samozřejmě jsou i nestandardní rozměry nebo typické pro určitý obor.. např. tady přikládám foto extra kousků

Označení matic
Označení matic #2
jirib
Klíč 12,14,18 by nebyl?
vibe2*

@jmlc® 12.06.23 12:03

doplněno 13.06.23 13:53: samozřejmě jsou i nestandardní rozměry nebo typické pro určitý obor...

Doplnil bych použití M3,5: používal / používá se u stavebnice Merkur a na elektrických přístrojích / svorkách / svorkovnicích

--

např. tady přikládám foto extra kousků

Tady jsem to našel jako výrobní náčrt:

https://ifunny.co/picture/fasteners-a-stock-of-these-special-bolts-is-a-must-696nPWw08

a koukám, že už ty podařené kousky na vašem obrázku někdo skutečně vyrobil ...

hodnocení

7x

To "M16" není rozměr matice, ale rozměr závitu (průměr šroubu 16 mm). Klíč na ní musí být logicky větší (standard 24 mm).

doplněno 12.06.23 12:08:

To "M" před číslem znamená, že jde o závit "metrický"

hodnocení

4x

Myslím, že dobrá je tato tabulka, pro M8..M12 totiž existují dvě vnější velikosti matic. Ty starší bývaly větší. Nevím, jestli se ještě vyrábí, ale doma při údržbě prostě člověk např. na M8 potřebuje někdy 13, někdy 14.

Označení matic #3

M8 na klíč 14 se nevyrábí už nějakých dobrých 50 let, ale občas se ještě někde vyskytnou.

Se 16 mm u M10 a 18 mm na M12 jsem se nikdy nesetkal, takže to bude asi ještě starší.

Zrovna včera jsem trochu prováděl údržbu na sekačce MF 70, vyrobená před třiceti lety a tam dávali, chlapci jičínský, matice a šrouby jak se zrovna podařilo. Čtyři tvrdý desítky šrouby na šestnácku, vedle čtyři matky, tři sedmnáctky a jedna šestnáctka.

V dílně na Ligmetce fréze, dva šrouby sedmnáct a vedle třetí šestnáct. Proč tomu tak je, bůh suď.

to magdon: nene, matice s rozměrem 16 a 18 mm jsou z osmdesátých let, snaha o materiálové úspory

M10 na 16ku klíč se normálně používá u aut. Není to zastaralé. Benefit je prostor pro nasazení očkového klíče či ráčny. Třeba motor s převodovkou je po obvodu sešroubován těmito maticemi. Třeba Fabie nebo Felicie.

Stejně tak lze na autech potkat M8 na 12ku klíč. Třeba svěrný šroub tyče řízení k hřebenu řízení (převodce).

Na 13ku klíč moc velká hlava

Zrovna v sobotu jsem demontoval závěs brány. Naposledy rozebráno 1998, Šroub s matkou "co dům dal", hlava šroubu 17, matka 16 mm. Šestnáctku klíč s sebou nevozím, tak měla posvícení flexa. Chtěl jsem použít aspoň podložky, ale bylo to tak přišponovaný, že jsem nenašel ani kousek. Všechno vzalo kramle někam do křoví :-D.

slon
hodnocení

3x

Klid, nejsi sám, kdo v tom má guláš.

Označení matic #4
kunka
Jsem strojní inženýrka a takovýhle fóry mi lezou na nervy. Ale nemyslel jste to asi zle.
No vidíte, a bych myslel, že i ten šroub do dřeva je vrut.

On to taky je vrut.

tomkk - Nejen, že ten šroub do dřeva je také vrut, ale u toho "vrutu" na obrázku by se o tom dalo polemizovat. Vrut to sice je, ale vrut sádrokartonářský (do plechu). ;)

slon

kunka - vážně jsem to nemyslel zle. Jen jsem potřeboval zjistit, kdo je tu strojní inženýrka.

hodnocení

2x

Klíč pro matici M16 si musíš dohledat.

Matice a šrouby se označují rozměrem závitu.

Takže tvůj závit M16 je na šroubu a v matici.

Ale šestihran a tedy velikost klíče je větší o materiál, ve kterém je vyříznutý závit a vylisovaný šestihran.

hodnocení

0x

Matice M8, M10 a M12 na klíče 14, 16 a 18 se dosud běžně používají hlavně v případech, kdy výrobce stroje šetří místem okolo matice a také v případech, kdy chce, aby laik, který má klíče běžných rozměrů, měl ztíženou práci při demontáži!

M8 na 14 určitě ne. 13, někdy i 12.

genehawkins - a to Vám řekl kdo? 14 se běžně používaly zhruba do konce 60 let minulého století. Teprve pak se objevily 13, napřed v Polsku a teprve potom u nás.

Označení matic #5
k2

@magdon: A tvrdi snad @genehawkins neco jineho? Prectete si, na co konkretne reaguje.

*hi* sorráč. Špatně jsem pochopil příspěvek. Jako bych nic neřek ;).

hodnocení

0x

Nemám matice ale šrouby o rozměru M12x1,5 ale jsou minimálně 2 velikosti hlavy-klíč 17mm anebo 19mm

xio
hodnocení

Super, stačí mi že teď už vím že označení matice např. M16 je průměr pro šroub 16mm.
Díky

Ne. Matice M16 je matice se závitem M16. Ta se šroubuje na šroub taky se závitem M16. Šroub M16 má v toleranci 6g vnější průměr 15,962 mm.

Takže přibližně tak, ale trochu jinak.

111®
hodnocení

0x
Matice se dela podle zavitu šroubu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]