Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změkčování vody pomocí iontové výměny (pryskyřice)

Od: hanka7 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám asi trochu specifický dotaz, ale snad se někdo najde, kdo o tom něco vědět bude.

Manžel chce do baráku zavést vodu ze studny, která samozřejmě projde přes různé filtry a UV lampu, aby byla pitná. Jedním z těch filtrů je iontovýměnná pryskyřice, která nahrazuje hořčík a vápník, které se ve vodě přirozeně vyskutují, za sodík.

Nedávno jsem se dostala k pár studiím, které poukazují na to, že tahle iontová výměna není zdraví prospěšná a a způsobuje při delším pití různé zdravotní problémy. Hlavně infarkty a mozkové příhody, ale i spoustu dalšího. V důsledku toho, že prostě tělu začnou chybět ty ionty hořčíku a vápníku, které jsou z vody pro tělo nejvíce vstřebatelné. A to že tam navíc bude ten sodík, je akorát ještě větší průser.

Máme malý děti, a mně se tohle prostě nelíbí. Nakonec jsme se s manželem domluvili tak, že se jeden kohoutek nechá na přívod vody z vodáren a zbytek v baráku bude ta mrtvá voda ze studny (což bude mít pozitiva v tom, že se nám nebude dělat vodní kámen, když tam nebude ten vápník a hořčík).

Manžel volal tomu výrobci, který nám to bude instalovat a ten mu to samozřejmě vychválil, že ta měkká voda je naprosto v pořádku (tak jasně, když se tím živí). Tak mi je celkem dáváno najevo, jak všechno moc hrotím.

Samozřejmě si zjišťuju co nejvíc informací, ale čím víc jich mám, tím se mi to víc nelíbí.

Proto se chci zeptat i Vás, pokud o tom někdo něco víte, máte s tím zkušennosti, co si o tom myslíte?

Snad tu někdo takový bude :)

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já si o tom myslím to, že úpravna vody se navrhuje člověkem, který tomu rozumí a jako podklad pro návrh úpravnu musí sloužit rozbor vody.

Tudíž bych řešil jen ty ukazatele vody, které jsou v rozboru uvedeny jako nevyhovující pro pitnou vodu dle ČSN.

hodnocení

0x
Ekonomický nesmysl.
Do kuchyně a k pračce nechte pitnou, pro ostatní používejte vodu ze studně.
jenik

K pračce lze teoreticky přivést voda děšťová, výhodou je že je hodně měkká, podstatě se netvoří kameň.

riva
hodnocení

0x

Jde o to, co má být cílem. My chtěli pitnou vodu, tak je pro pití/vaření zvláštní (dvoj)kohoutek kam jde voda přes reverzní osmózu (ta odstraní vše) + mineralizátor (patrona s mletým dolomitickým vápencem). Zbytek domácnosti jde na tvrdou studniční vodu.

hodnocení

0x

Máme velmi tvrdou vodu - opravdu velmi a nepříjemně tvrdou. Dlouho jsem hledal možnosti měkčení a filtrace na vodovodní přípojku. Po přepočtu za náklady jak pořizovací, tak na provoz, jsem se dostal do značného mínusu i v případě prodloužení životnosti bojlerů či dalších spotřebičů.

Filtrace jsou jen pro bonitně zajištěné - rozuměj "pro ty, co nevědí, co s penězi".

Jestli to chcete pro lepší pitnou vodu - kupujte si vodu balenou.

hanka7
hodnocení

jmlc: Ano, to si myslím taky, když jsem zjistila náklady na provoz, plus pořizovací cenu, přijde mi, že se to absolutně nemůže vyplatit, i když sem tam nějaký spotřebič odejde (zatím nám odešla jenom pračka za 10 let a vlastně i myčka, ale ta už toho měla za sebou opravdu hodně). Plus teda manžel říkal i něco o čerpadle, že odešlo teda...

Ale tak jsem přimhouřila oko, že teda ještě jo, když mu to přijde tak super (peníze na rozhazování ale určitě nemáme). Ale když jsem teď zjistila, co to dělá po té zdravodní stránce, je to pro mě velká stopka.

riva

Myčka by kvůli tvrdé vodě odejít neměla. Má v sobě ten samý iontoměnič o kterém uvažujete a používá tu samou sůl na jeho regeneraci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]