Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytopí kamna více místností?

Od: norman odpovědí: 34 změna:
Zdravím a prosím o radu všechny, kteří již krbová kamna mají. Já je na letošní topnou sezónu pořídil, chci trochu oddálit nutnost použití elektřiny. Když je umístím viz obrázek do řekněme centrální místnosti, vytopí mi 9kW kamna i místnost 2, popřípadě i místnost 3 pouze otevřenými dveřmi? Nebo bude potřeba prorazit za kamny nějaké průduchy? Místnosti mají 16m². Toto umístění je provizorní, v budoucnu bude vše řešeno jinak. Děkuji.
Vytopí kamna více místností?

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Dřív se takto topilo běžně. V kuchyni 1 bylo 25°C, v obýváku 2 20°C a v ložnici 3 na spaní příjemných 17 °C. Horší by bylo, pokud 3 je dětský pokoj, nebo pokoj teplomilného seniora.
norman
hodnocení

Místnosti jsou nyní přesně jak říkáte! Díky za komentář :)
No já píšu příjemných 17°C, ale třeba moje manželka by v takové zimě spát nemohla, i ve 20°C se třepe v teplém pyžamu pod peřinou a dvěma dekama.

hodnocení

3x

Tak samozřejmě, ře záleží asi na bambiliónu věcí, jako jsou zdi a nábytek a izolace a tohle a tamhleto ...

Ale já mám na chatiččce malá kamínka a ty těch mojich 16m2 vytopí jak nic a půdičku taky, i v zimě, kdy na všem je sníh.

Problém je s tím, že se teplý vzduch hromadí u stropu a pak je dole zima a nechce se tomu proudit - ale nějaký větrák umístěný do otevřených dveří a zamířený ke stropu by s tím měl udělat pravé divy :)

hodnocení

2x
Mam doma podobnou variantu s krbovkama. Mistnosti to vytopi, ale v mistnosti c.1 bude bezna provozni teplota 28-32 stupnu. V dalsich mistnostech bude teplota vzdy o neco nizsi nez v mistnosti s krbovka. Cca. o 3-4 stupne. Provoz se stropnim ventilatorem v mistnosti c.1 prohrati urychli, za hodinu, dve, tam mam tech 24-25 stupnu. Bez ventilatoru to trva dele, ale prohreje to taky.
el
Mám to podobně, po delším přitápění ty rozdíly už nejsou takové, ale tomu pomáhá i zateplení.

bg
hodnocení

2x

9 kW na 2 místnosti? :o topíte nárazově? Já topím 5kW těch místností pět.. je fakt, že v té nejvzdálenější je 17°, ale to v ložnici nevadí..spíš naopak. Hodně pomůže ventilátor na kamna, teplo je rovnoměrněji rozloženo.

norman
hodnocení

Chci pouze přitápět, spíše na začátku a na konci topné sezóny, abych zkrátil dobu topení elektřinou. Přes zimu uvidím. A o tyto místnosti mi jde primárně, jinak teplo je kam poslat, když ho bude příliš (chodba s dalšími dvěmi místnostmi na konci, patro) :)

hodnocení

2x

Vytopíte...

Ale za ten teplotní diskomfort by mi osobně tohle nestálo.

Nicméně jako provizorium na pár týdnů...

norman
hodnocení

Ale já u toho nehodlám zhynout :) Pokud nebude teplota dostatečná, převezme vytápění ÚT. Chci to jen jako doplněk souběžně s běžným topením, abychom něco ušetřili na elektrice. Ty ceny za MWh jsou pro mě nyní větší diskomfort. Ne že bychom umírali hlady, ale nebaví mě to, nejsem kasička a dřeva mám habaděj.
Ale teplota bude dostatečná, to nebude problém.
Jen rozdíl v teplotách jednotlivých místností bude značný, a dokonce i v rámci jedné místnosti.
To mi osobně hodně vadí v podobných případech.

111®
hodnocení

2x
Mam pocit ze typrivzdusnovaky. Patri dolu na. Vratil bych ttakovy šmejd.

111®
hodnocení

1x
Kdysi se to resilo tak ze se místnostmi protahl kouřovod.

riva
hodnocení

0x

Záleží, jak je celý barák zaizolován. V neizolovaném bude zima i v místnosti s kamny kousek dál od nich.

V dobře zaizolovaném není tak důležité, kde je zdroj tepla.

norman
hodnocení

No až tak brutální jak píšete, si myslím že to nebude :) Barák izolovaný není, snad příští rok, ale ani v nejvzdálenějším místě od radiátoru nemáme zimu ;)
riva

To máte proto, že radiátory se obvykle umisťují pod okna. Naproti tomu kamna pod okny najdete stěží - spíš jsou na opačné straně u komína.

norman
hodnocení

Tak všem děkuji za příspěvky, vypadá to, že by to mohlo trochu pomoct jak je tak čtu. Jsem napnutej jak kšandy jestli nějakou tu "megawatu" elektriky ušetřím :)
jirib
Topit elektrikou budete akorát ve trojce,když u dvojky prorazíte za kamnama ještě jedny dveře...
norman
hodnocení

No dvoje dveře vedle sebe jsou nesmysl. Ale jakýsi průchod za kamny mě také napadl - strčit kamna do něj. Ovšem, za rok, za dva, bude dispozice úplně jiná, takže jsem tento stavební zásah zavrhl.
jendad
Úspory v mgwattech? Počítejte, že kubík dřeva dá asi 1500kw. Bavíme se o 1x1x1.4m dřeva. Máte aspoň 5m3 dřeva? To by mohlo na malé kamna stačit
norman
hodnocení

Ano, dřeva mám dost a dost :)

hodnocení

0x

Podle fotek místnost 1 a 2 bude mít bez potíží 24 °C za pár polínek... (v závislosti na izolaci) - místnost 3 lze řešit průduchem, pokud to není ložnice - tam by bylo lepší mít jen těch 22, raději pod 20...

Ovšem - nejsou kamna jako kamna - krbovou vložku vám zřejmě pořádné kamnářství rozmluví.

jendad
hodnocení

0x
Asi bych doporučil teplovzdusna kamna. Saláva jsou sluníčko a teplo je radiační.
V práci máme wafky s vetrackem a je obrovský rozdíl mezi tím jak jedou . Zda jen čistě bez ventilátoru ( salava) či s ventilátorem. Takže jednoznačně pokud máte možnost pořiďte si teplovzdusna. Osvědčilo se mě na chalupě posílat chladný hustý vzduch směrem ke dveřím do místnosti s kamny. Stačí jen dát na práh stolní ventilátor na zem a foukat studený vzduch na kamna. A opravdu jen na nizkou rychlost a velmi to rozhybe teploty.

norman
hodnocení

Tož, tak mi dorazila kamna... Jen dotázek, nechtěl jsem zakládat další vlákno. Koukám na ta dvířka a nejsou utěsněna tou šnůrou, ba dokonce v nich jsou tři větrací otvůrky, viz foto. No, zřejmě ne, když je tak vyrábějí, ale... nebude to hulit ven? *nevi*
Vytopí kamna více místností? #2
asd1

To víš laciná sračka.. Uložení skla je taky perla a ty natočený spodní úchytky jako bonus..

Větrací otvůrky nad sklem asi jako parodie na oplach skla proti začouzení..

norman
hodnocení

No, tak ty úchytky jsem si narovnal jako první :-D Tyjo to je fakt masakr co lidem dnes prodají... Až mě je z toho kolikrát ouzko *nevi* Zas tak levná ta "sra.ka" nebyla, zhruba asi odpovídá velikosti kamnům řekl bych, jsou malinká. Ne vážně, nebude to hulit ven? Ještě asi můžu pořešit vrácení, přišla dnes. Jako když se otevře utěsněný krb, tak taky nehulí do místnosti že... Ale toto já nevím no, kamna jsem nikdy neměl. Psali, že už jich prodali mraky :-D Díky.
jendad
Co to je za značku?
asd1

Mraky prodaných věřim, ono to jsou nejlevnější kamna a někam do chatky OK.. Dveře bez těsnění a ty díry jsou oplach skla a sekundární vzduch (do konce plamene). Budeš tam ládovat jak do mašiny a většina tepla vyletí komínem.. Zkusil bych topeniště přikrýt dlaždicí a rošt předělat na bezroštový topeniště (dlouho drží žhavý) a hořelo to odhoříváním shora, jinak budeš přikládat minimálně jednou za hodinu (příp. nechat menší díru uprostřed vepředu - nutno zkoušet a vychytat).. Nemaj plotnu.

Za kvalitu bys musel připlatit, opravdu dobrý kamna jsou tak od 20k víc a bazarový tak za desítku.. Ovšem vyplatí se, dýl vydrží, líp topí a obrovský rozdíl je v komfortu. Když cenu rozpočítáš do životnosti v desítkách let tak není co řešit.

norman
hodnocení

Je to nějaký rumunský Blist. Byla za desítku i s dopravou. Já to mám opravdu jen na to lehké přitopení, čili jsem to moc nehrotil no. Nerozumím, přikrýt topeniště... jako na rošt položit dlaždici? Mám nějaké šamotové cihly, mohu je tam dát a zmenšit tím topeniště. Ale pořád jste mi neprozradili, zda to těmi dírami nebude hulit ven :-D
asd1

Srbský a stojí 6k

= to vrať a kup jinde, ušetříš 4k. Mám u tebe basu piv *smich*

Rošt zakrý čimkoliv, klidně plechem.. Hulit to nebude tah momína saje dovnitř. Ale bude to cucat vzduch z místnosi i když nebudeš topit (a přes okna/ dveře studenej vzduch do místnosti) a rychle to vyhoří...

asd1
norman
hodnocení

Však to mě natáhli ku.va! :-D No tak uvidím, letos je zkusím. Díky kluci! :)
asd1

Za desítku jdou sehnat bazarový Jotulky v dobrým stavu.. F602 nebo F3TD..

jirib
Proboha,cos to koupil za sračku...
To už vyjdou levněji bazarové Petry s výměníkem na kouřovodu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ventilátor na kamna

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]