Nejste přihlášen/a.
Zdravím, v koupelně se nám na stropě odlupuje omítka (jak by ji něco požíralo), zřejmě se jedná o bílou plíseň anebo tzv sanitr? Setkal jste se s tím někdo a máte nápad, jak se toho zbavit a co by to mohlo být? Fotky napoví více... Co se týká skladby stropu (vrstvy), je následující: jemná omítka, perlinka s lepidlem, 10cm polystyrén, dřevěné desky, polystyrénové kuličky (na půdě), půda - volný prostor cca ~50-70cm, střešní desky, střešní asfaltová lepenka "s modrými kamínky", rovná střecha se sklonem... Potřeboval bych poradit, jak se toho zbavit, mám v plánu to oškrabat do lepidla, ale pak nevím, čím to ošetřit/natřít, natáhnout novou omítku a větrat, odvlhčovat a topit (zvlášt v zimě).. Savo proti plísním moc nepomáhá, stříkáno několikrát + seškrabáno, ale pořád to postupuje dál a dál. Začlo to, když se v koupelně začaly zavírat dveře (při otevřeném okně cca 50x50cm) na noc, aby vlhkost nepronikala dále do bytu (po mytí psa). Děkuji moc za jakýkoliv podnět/radu.
Řešil bych teplotu a vlhkost uvedených konstrukcí. Nevím jestli jde o dřevostavbu, jak je to odvětrání, na to jsou tady asi lepší experti. Já mám zkušenosti, že v koupelně to plesnivý, když se po vykoupání nevětrá.
Sanytr je rychlosůl, dává se to do uzenin, Dusičnan draselný (KNO3), archaicky ledek draselný, Takže sanytr to určitě nebude. Nesprávně se za sanytr označoval jakýkoliv výkvět čehokoliv.
Vyvetral bych jen kratce. Pokud nemate v koupelne odtahovy ventilator, dal bych nekam na skrinku alespon stolni ventilator. Urychli to vyvetrani pri otevrene ventilacce. Urcite bych nenechaval v zime otevrenou ventilacku pres noc. Lehce bych oskrabal strop, jen co nedrzi a prestukoval do roviny. Az to vyschne, tak premaloval protiplisnovou barvou. A hlavne v zime zkratil vetrani a normalne topil.
Zatíkat tam nezatíká, jelikož je to koupelna, tak je tam prostě vlhko, od ručníků atd. Je to cihlový dům, celkově zateplený polystyrénem.
Větráni je jasné, ventilátor taky. Spíš mě zajímalo, jak se toho zbavit, protože i po oškrabání to pořád odpadává dále a postupuje to (na zemi atd jsou kousíčky omítky). Škrábal jsem to už x krát, ale pořád to postupuje dále. Rád bych to vyřešil, než to natáhnu znova jemnou omítkou, aby to pak nezačlo opadávat znovu.. Každopádně děkuji za rady!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.