Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych prokonzultovat můj nápad. Po letech jsem rozebral kuchyňskou linku a u zdi (severní) bylo hodně plísně. Na zdi jsou dlaždice a je mi jasné, že je to způsobeno kondenzací par na chladných dlaždicích. Napadlo mě, ze by mohlo pomoci, kdybych za skříňky linky dal minerální vlnu a přirazil na těsno skříňky. Tím by se mělo zamezit přímému pohybu vlhkého kuchyňského vzduchu. Jen nevím, zda bych si tím nezpůsobil další problémy s rosným bodem a v nevlhlo by to v té minerální vlně. Nedělal tu už někdo něco podobného a případně s jakým úspěchem?
A ta plíseň se nachází pouze za kuchyňskou linkou nebo se vyskytuje i na jiné části zdi? Pokud ne tak by asi bylo řešení zajistit cirkulaci vzduchu za linkou tím, že linka nebude přiražena na zeď, ale bude od zdi odsazena alespoň tak, aby vznikl malý fuk. Asi netřeba zmiňovat, že by bylo třeba zajistit přívod vzduch zespudu i z odvod zvrchu (vytvořit klasiskej komín). Odhadem by měla stačit škvíra o šířce řádově jednotek mm.
Plíšeň je pouze za spodními skříňkami a ty jsou od zdi cca 3cm, ale protože je pracovní deska těsně přiražená ke zdi, tak komín nemůže nastat. Deska je hodně na přesno a tak ji odsadit od zdi nepůjde. Jak už jsem psal v otázce, tak mi stále vrtá hlavou možnost ,vyplnit mezeru minerální vlnou. Zeď je z 40cm porobeton tvárnic a na vnitřní omítce jsou dlaždice. Myslím, že když bych za skříňky dal tu vlnu, tak by měl utat pohyb vzduchu a dlaždice by mohly posloužit jako parozábrana a tak snad by nemělo docházet k podstanému srážení vlhkosti ve vlně a plesnivění.
Jo to právě netuším - bojím se, že s rosným bodem ta minerální vlna nepohne. Čistě teoreticky - pokud by se to hermeticky uzavřelo tak by se do toho místa další vzduch a tím pádem i vlhkost nedostala, ale asi bych počkal až přispěje i někdo kdo má s tímto konkrétním řešením zkušenosti. Já jen uvedl tu metodu, která mi fungovala.
Já řeším stejný problém se skříňkami horními.Tam to bylo způsobeno špatnou instalací odsavače par nad sporákem.Zrušil jsem skříňku nad odsavačem,velkou rohovou jsem předělal na klasickou a zrušil zadní čelo skříňky.Ve vašem případě bych nechal udělat do pracovní desky větrací otvory.Jsou to takové úzké mřížky,které se schovají pod krycí lištu.Pokud je rohová,tak v nějakém místě např.za mikrovlnkou a pod.bych udělal větší větrací mřížku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.