Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přidělat hranol 14 x 14 cm na fasádu

Od: pepat* odpovědí: 12 změna:

Ahoj všichni,

mám na Vás prosbu: Potřebuju zastřešit terasu, která bude navazovat na dům a z druhé strany je zakončená dvěma sloupky. Tersa bude velká 4 x 4 m. Střecha bude dělaná jako "hranol" 14 x 14 cm na zeď a přes sloupky a přes ně 7 ks hranolů 10 x 10 cm, rozestup hranolů 10 x 10 cm cca 50 cm. Na střeše bude umělohmotná krytina v dezénu tašky a bude to podbité palubkami - sklon bude 12 stupňů. A TEĎ MŮJ DOTAZ...

Potřebuji přidělat hranol 14 x 14 cm na zeď, která je z Ytongu 37,5 cm + polystyren 7 cm. Moje idea je připevnit hranol na zeď závitovou tyčí, kterých bude celkem 8 cm a budou ukotvené v v Ytongu 20 cm v chemické maltě (Pattex CF 900). Vymezení bude tak, že na polysterenové zdi bude matka a podložka, přes to ten hranol 14 x 14 cm a zase utaženo podložkou a matkou (matka a podložka bude zapuštěná v hranolu). A NEBO "vyříznu" v polystyrenu čtvercovou díru a vsadím do ní vždy u závitové tyče distanc 14 x 14 cm, který bude 7 cm "hluboky" a o ten se bude hranol 14 x 14 cm opírat (mezi distancem a hranolem nebude žádná matka) Matkou a podložkou bude utažený jen hranol 14 x 14 cm. (všechny hranoly jsou KVH)

Co si MYSLÍTE o těchto řešeních? Které byste prosím zvolili? Stačí závitová tyč průměr 18 mm (víc, míň)? Mám dát na hranol ještě kontramatku?

Dokázalo by to někdo z hlediska statiky "zaručeně" zpočítat, jestli mi to v zimě se sněhem "nespadne"? Děkuju moc všem za nápady a názory a fajn večer. PepaT

doplněno 10.05.10 22:21:

ještě upřesňuju překlep, závitových tyčí bude 8 ks (ne 8 cm) :(

Jak přidělat hranol 14 x 14 cm na fasádu

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

já bych přemýšlel nad 2,5. variantou: ten distanc je určitě výhodnější a mechanicky lepší, ale ta závitová tyč by měla jít křížem, na druhé straně s (v Ytongu zapuštěnou) navařenou kovovou podložkou tak 10 x 10 cm. A protože je zřejmě nad oknem a dveřmi betonový překlad, pokusil bych se, pokud to výškové poměry dovolí, vrtat díry na závitovku do betonu nebo těsně nad beton. A ten hranol potom vyšší a tenší, třeba 17 x 10. A další věc, záleží na materiálu, pokud jsou ty hranoly 10 x10 jen trochu pěkné, zespoda nepodbíjet, ušetříte na váze a penězích.

Jinak moc pěkné zpracování otázky i s obrázky a návrhem.

hodnocení

0x

Zaručene to nespadne, když na líci zdi postavíte na každým konci trámku jeden svislý sloupek taky těch 14x14 jako podporu. Sníh je různě těžký, metr prašanu neváží nic ale 30cm tající břečky plný vody může způsobit problémy. Každopádně bych volil ty svislé podpory i u zdi. Na hmotnost snehu se Vám pozeptám, resp. podívám do ČSN Zatížení stavebních konstrukcí.

pepat*
hodnocení

já čekal že mi někdo napíše dát tam svislý podpěry :)) je to samozřejmě logický, ale já se tomu chtěl vyhnout, protože se mi to moc nelíbí :(((, ale stejně by mě obecně zajímalo zda z hlediska statiky to ty závitový tyče "udrží" nebo se vytrhnou nebo se střinhou... ale samozřejmě díky moc za odpověď...

standam*

Na EPS vzadnem pripade promackne se. Vypodlozeni neni moc dobre reseni bude to uz moc dlouhe a bude vznikat paka. Dal bych hranol primo na zed, tyc je OK (mohla by byt i slabsi pri tom poctu).Kontramatka je zbytecna jen za cas pretahni tram.

Jinak zavitova tyc se nestrihne jen je ji poradne potreba ukotvit (bohuzel je to ytong)

Pokud ale budes tolikrat kotvit a narusovat zed zapremyslej zda nevynechat ten tram a dat jen krokve, ktere zadlabnes do ytongu(15cm).

pepat*
hodnocení

Stando takže myslíte, vyříznout EPS a dát to přímo na zeď? To by se mi asi taky líbilo nejvíc...
Jak píšete, že budu tolikrát narušovat zeď tou závitovkou, tak já bych to klidně nekotvil na 8 místech ale třeba jen na 6 místech, s tím nemám problém, jen mám strach, aby to udrželo...Co myslíte?

standam*

ja bych mel obavu viz. obrazek. bez ohledu zda bude 8 nebo 6 kotev. Osobne bych zapustil krokve do zdi (bez hranolu 14x14) a bude jistota.

Jak přidělat hranol 14 x 14 cm na fasádu #2

no co bude ale držet tu střechu proti větru v případě těch kapes ve zdi pro trámky! Příjde bora foukne pod tu plochu 16m2 a máte konstrukci na zemi nebo ještě hůř na hlavě, na to taky bacha. Vítr je taky faktor . . . *zed* už jsem viděl lítat kde co . . .

snihnastrese.cz/...

Záleží na sněhové oblasti. Předpokládejme dle tabulky 120Kg/M2 x koef. bezpečnosti 1.1 = 132kg/m2. x 16m2 = 2.112t

Takže na Vašem trámu bude orietačně dle ČSN viset 1tuna )napočítám vlastní tíhu střechy!) . Na jedné kotvě tedy 130Kg. Výpočty berte, že jsou přibližné nikoli zcela přesné.

Za sebe tvrdím, že ten počet kotev je nedostatečný hlavně vzhledem k možnému krutu konstrukce na líci fasády. Osobně bych zašel za projektanty pozemních staveb a pozeptal bych se. Možná by byl staticky jistější vingl z oceli a zajistěný na svislo na fasádě

těmi vašimi kotvami ve dvou bodech nad sebou.

pepat*
hodnocení

Co byste teda říkali variantě, normálně to jen přidělat na EPS (žádný vyřezávání EPS nebo disatnce), závitovou tyč M18 na 7 místech (přesně pod krokve, aby to trochu vypadalo) a po stranách (vlevo v pravo) dát ještě "na stojáka" zase hranol 14 x 14 cm, který to bude držet?

standam*

podle me asi nejlepsi varianta. V miste kde bude tram kotven bych na kotvu mezi tram a zed nasunul vymezeni(treba trubku) aby jsi to mohl poradne dotahnout a o zbytek se postaraji bocni stojky.

no vidím, že zatížení sněhem tu nikdo neřeší *smich**plac*což by se asi mělo. Tak hlavně opatrně. Projekt by měl začínat statikou . . . ta mě zde chybí. Je to jak v komedii s panem Lorencem: "PaneLorenc,udrží me to? "Ne..." " A teď . . .? . . . "Jo":D

arakain77*
hodnocení

0x

Teď zkusím ještě já.Ten propočet váhy sněhu se musí ještě vydělit dvěma,protože je na celou plochu střechy(aspoň podle mne).Nejlepší bude trámek na zeď.Protože je nad oknem,počítám,že tam je i pevný překlad.Já bych aspoň do překladu v rozích okna našrouboval nějaké vzpěry,aby pevně držely tu stříšku u domu.Myslím si,že čím těžší střecha,tím méně hrozí zboření větrem.Na sníh je určitě dostačující.Já mám stejnou terásku na dvou sloupcích a opřenou o dům z porothermu.Jen konstrukci mám trubkovou průměr 80.cm a tašku betonku.Všechno obloženo z boku i z podhledu.Může být vítr,jaký chce.Zítra ještě udělám fotky.

doplněno 11.05.10 19:53:

Ten výpočet je správně.Omlouvám se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]