Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co se to stalo s vejcem?

Od: pansvacinka® odpovědí: 15 změna:
avatar pansvacinka

K dnešní snídani jsem si rozklepl 5 vejců, a jedno (na obrázku červeně ohraničeno) se takto rozplizlo. Bylo to jedno ze tří, které měly expiraci do 10.6. Uchováno bylo v lednici při 3°C.

Senzoricky nic, normálně jsem to po tepelné úpravě zblajznul.

Máte někdo zkušenosti s rozplizlým vejcem?


Co se to stalo s vejcem?

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

12x
avatar amper

Stane se, povolila blána, která drží žloutek pohromadě. Podobného efektu dosáhnete, když ji porušíte záměrně, třeba propíchnutím vidličkou. Když jsme u pro- a popichování, asi nevydržela Vaše skloňování:1.p vejce, 2.p bez vejců ;)

mate59

Bez vejců mě pobavilo, ještě jsem to nikdy neslyšel.

Co je na tom divného? Máme přece jeden vejc, dva vejci (nebo dva vejcové?)... pět vejců.... *smich*

hodnocení

Mi tady máme 2. pád - bez vejcůch.

 

hodnocení

11x
Dobrý den, někdy se takto rozteče,není to asi zkažené vejce,ale nebude moc čerstvé. Když není cítit, tak se dá zkonzumovat bez následků.

"...ale nebude moc čerstvé"

Proč by nebylo? Tohle Vám udělá i vejce, které vytáhnete přímo zpod slepice. S čerstvostí to nijak nesouvisí.

 

hodnocení

7x

Já vždycky rozklepnu vejce zvlášť do hrníčku. Ale tohle mě napadá, jestli třeba se s ním netřáslo, nespadlo , prostě mechanicky se nepoškodilo. Ale nejjistější je rozbíjet zvlášť.

 

hodnocení

5x
avatar magdon

Není to nic mimořádného, stačí když se žloutek po rozklepnutí něčím poškodí. Já to doknce dělám úmyslně, nemám rád tekuté žloutky.


doplněno 09.06.23 17:55:

pansvacinka - NEmám. Když nechám žloutek v celku, zůstane i po ztuhnotí bílku uprostřed tekutý, v podstatě syrový (odtud název "volské oko"). Když se žloutek rozklofne hned na začátku smažení, rozlije se po bílku a ztuhne zároveň s ním.

hodnocení

Máš, nebo nemáš?
Mám to stejně,také to dělám úmyslně *smich* To, že se mi takto občas vejce rozplizne, si způsobím i sama, když s ním nešetrně mrsknu o dřez.

 

hodnocení

4x

Mně se to stává poměrně často :-D rozklepávám nožem a záleží na intenzitě, já do toho vždycky moc fláknu *smich2*

Jinak rozklepávám ale každé zvlášť do mističky..

 

mnd®
hodnocení

3x

Děvčata přestaňte vejce rozklepávat To neumíte vzít si dvě do jedné ruky a rozbít je o sebe?

Tak jako dvě do jedné ruky ještě jo, ale s tím rozbíjením... nevím, nevím... :-D

 

hodnocení

0x

výrazy jako "volské oko" místo spisovného "sázené vejce"

nebo ten nazi přístup rozbíjet žloutek

žonglovat v jedné ruce s více vejci

strašný, za tohle bych tady rozdával bany*zed*

Název "volské oko" pro sázené vejce se používá minimálně 70 let (déle nepamatuji) a je naprosto běžný a zažitý. Obsahují jej i slovníky. Že se Vám nelíbí není důvod pro jeho zakazování. Možná není zcela spisovný, ale to hodláte zavírat lidi jen proto, že používají jiný slovník, než je ten Vámi uznávaný?

Naštěstí tady Vy bany rotdávat nemůžete!

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]