Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závada zásuvkového obvodu

Od: vkarel odpovědí: 23 změna:

Po odstávce elektřiny provozovatelem a opětovnému spuštění došlo k sepnutí proudového chrániče, který nešel znovu nahodit. Stále vypadával. Na celý dům je jeden chránič. Shodil jsem tedy všechny jističe, odpojil všechny spotřebiče ze zásuvek, nahodil chránič a postupně nahazoval jeden jistič za druhým. Došel jsem k tomu, že je závada na jednom zásuvkovém obvodu. Rozdělal jsem tedy všechny zásuvky, vše rozpojil a dostal se až k první zásuvce do které je veden přívod. Žádnou závadu jsem nezjistil. V rozvodnici jsem našel příslušný žluto-zelený vodič a modrý vodič a odpojil je z můstků. Zůstal tedy zapojený jen fázový vodič do jističe. Při nahození chrániče však vše opět vypadlo. Vypojil jsem tedy jistič a fázový vodič napojil před chránič. Vše jsem šel k zásuvce proměřit a mezi fázovým vodičem a žluto-zeleným jsem naměřil cca 160V.

Domnívám se tedy, že došlo někde k poruše izolace a fázový vodič se spojil se žluto-zeleným. Je to správný závěr? Ještě podotázka - jak k tomu mohlo, tako znenadání dojít? Dodám, že rozvody jsou v domě cca 12 let staré, síť je TN-S a vše prošlo důkladnou revizí, kdy se proměřovala každá zásuvka, každý obvod...

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

5x

Přivolejte elektrikáře a pak neměřte napětí, měřte izolační odpor kabelu. Napětí na nezapojeném vodici je normální, nejedná se však o indukci, nýbrž o kapacitní reaktanci. Vodiče jdoucí spolu v kabelu se chovají jako kondenzátor.

riva
hodnocení

4x

Mezi připojeným fázovým vodičem a nepřipojeným vodičem PEN se naměří jakékoliv napětí, dle toho, co se na PEN naindukuje a jakým měřákem se to měří.

hodnocení

2x

Nemusí jít o porušený izolační stav mezi L a PE v kabelu, může to být i svod samotné fáze kamsi do země. Stačí vlhká omítka u odizolovaného konce kabelu (u zásuvky, v krabici...).

hodnocení

2x

Spravny zaver je nehrabat sa v tom viac, nechapete presne co robite a merate a ako interpretovat vysledky. Chaotickym odpajanim vodicov v rozvadzaci nic nedosiahnete. Ked uz tam budete mat odbornika, prave pre tieto pripady s nim prediskutujte, ako rozvadzac prerobit na viac chranicov.

hodnocení

2x

Tie priznaky u susedov ako odidene TV su jasne : preruseny PEN a nerovnovaha fazovych napati. Prerazilo to nejaku suciastku ako varistor / kondenzator / polovodice a teraz je trvalo spojeny PE a N za chranicom.

Vypadavat to pri takom spojeni a centralnom chranici moze aj na uplne inom okruhu ako na tom, kde porucha primarne vznikla. Odporucam zavolat revizaka, spojit sa so susedmi a spolocne uplatnit skodu voci distributorovi.

sasa*
hodnocení

0x

Na dálku ti nikdo neporadí. Měřit,měřit měřit- a to jak píší další rádci izolační odpor- jak proti fázi tak mezi PE a N.

Jeden chránič na celou instalaci je blbost.V dobách, když nebyly k dostání ještě , ale před dvanácti lety?

Pak se to takhle blbě hledá! Když instalace je v pohodě tak to nevadí ale,pak při poruše rozděláš celý rozvaděč- Mj.

v čsn požadavek, že předřazený ochranný prvek má vypínat pouze obvod v poruše! Tyhle kecy tě teď nezachrání, takže správně rozdělat rozvaděč, najít kabel(y), které mají snížený izolační stav (unikajicí proudy se mohou sčítat) a jít po nich.

Nevrtal někdo? V koupelně jsem hledal a sdk vrut prošel mezi PE a N v kabelu a už to bylo.. Měřit!

vkarel
hodnocení

Už jsem si objednal měřák. To že má být více než jeden proudový chránič vím nyní. Před 12 lety to tak nakreslil projektant, zhotovil elektrikář a vše posvětil revizák... Jediný kdo před tím varoval byl revizní technik, že to není dobré, ale prý proti gustu... Takže asi tolik ke kvalitě techniků.

Jinak nikdo nevrtal, nepřibíjel - nic nedělal. Jediné co se stalo, že byla odstávka el. energie od dodavatele cca půl dne. Poté vše opět nahodili a v domě cca za 2 min spadl onen chránič. Dvům sousedům odešla TV a wifi routery.

ja1

To je divné. Při obyčejném výpadku ani odstávce nemá co odejít na TV ani routerech!

Otázkou je zda se jim nepovedlo při tom "výpadku" - kdo ví co kde vlastně dělali - jestli něco někde montovali? jen na chvilku odpojit vodič PEN. Tím dojde podle souměrnosti odběrů k menšímu nebo velkému přepětí a potom může odejít cokoliv...

A nebo měření izolačního odporu když někde neodpojili odběratele.

A nebo omylem (i na mžik) přehodit PEN s fází...

Nemáte v tom zásuvkovém obvodu náhodou někde vestavěnou přepěťovou ochranu? Jestli není poškozená.

vkarel
hodnocení

Né, žádná přepěťová ochrana tam není. Jen proudový chránič, stykač na bojler a jističe. Nic dalšího. Vše je komplet za proudovým chráničem a to dokonce i ten bojler, který je připojen napevno. Až mi příjde měřák na izolační odpor, tak vše proměřím a uvidím.

Každopádně ten zásuvkový obvod není tak daleko od domovní rozvodnice cca 4 metry. Měl jsem doma zbytky kabelů 3x2,5 CYKY a zkusil jsem si provizorně k zásuvkám natáhnout nový přívod. Vše normálně funguje.

Až dojde měřák, proměřím každý obvod. Nejstarší je onen bojler. Nevím však, jak by to mohl ovlivnit, když jsem měl celou rozvodnici rozpojenou a zbyl jen ten jeden poruchový obvod...

Nevím co by se mohlo s tím přívodem k zásuvkám stát, když nikdo nikde nevrtal, nic nepřidělával. Prakticky všechny rozvody jsou v podlaze podél zdí, ani je nelze nijak navrtat max podlahovými lištami a i ty jsou lepené...

asd1
Kdoví co se při odstavce dělo.. tipnul bych že do baráku pustili nejakou slehu co odpalila ty sousedy a u tebe v kabeláži toho obvodu to někde proslehlo izolaci a je svod...

Až měřák přijde, je dobré si přečíst a hlavně pochopit manuál. Znalému k nalezení takové závady stačí šroubovák, s malou nadsázkou. Tomu, co neví proč a jak měřit, a co přístroj ukazuje nepomůže sebelepší strojek. Viz tvých naprosto bezcenných 160 V.

10.06.23 21:04

-------

hodnocení

0x
Co kompletně u jističú odpojit přívod do zásuvek
A pak pípákem měřit mezi N a PE nesmí pískat
Pokud bude pískat musíš hledat kde se to propojilo
Samozřejmě v žádný zásuvce nesmíš mít nic zapojenýho

Měřit také mezi L a PE toho kabelu a také mezi L a zemí /PE neodpoj. uzemněný/

Jednoduše. Odpor mezi všemi kombinacemi odpojených vodičů v kabelu a PE rozvaděče musí být minimálně v megaohmech. Jestli svod shazuje chránič, tak odpor bude menší než nějakých 10 kΩ a na to stačí jakýkoli obyčejný ohmetr a chuť do práce. To není žádná kosmická věda. Nalezení chyby bude snadné.

sasa*

To je sice pravda, ale izolační odpor se měří v instalaci napětím alespoň 500V ! Při měření multimetrem do instalace těch 500V nedostaneš! A výsledek můžeš považovat za dorý, i když ...nebude.

Ano, tady ale není potřeba měřit izolační odpor, ale nalézt nějakou hrubou chybu. Takováhle blbost by se dala opravit i v terénu pomocí jakéhokoli voltmetru a jakékoli baterie. Složitější měření bych doporučil až v případě, kdyby jednodušší selhalo.

"hlada" Ale, ale - "jakýmkoli obyčejným ohmetrem" svodový odpor v nn instalaci a pod. vždy spolehlivě nenaměříte. Při malém napětí tam žádný svod být nemusí, objeví se /prorazí se to/ až při větším napětí, zde 230 V. Svody dokáží být někdy i "polovodivé" a to nezkušeného měřiče dokže rozhodit a zmást. Jak již píše "sasa", chce to měřit odpovídajícím způsobem.

sasa*

Jen tak naokraj ještě musí ohmetr protlačit do obvodu proud 1mA (při měřícím napětí).

Pánové, nedělejte z toho vědu. Když změří svod obyčejným ohmetrem, tak si to opraví. Když nic nezměří, bude se muset obrátit na elektrikáře.

ja1
hodnocení

0x

proměřte celistvost vodičů a izolovanost vůči sobě a vůči zemi

hodnocení

0x

@vkarel

jako elektrikář bych vyzkoušel proudový chránič a to tak, že na jeho výstup bych zapojil jen například olejový radiátor-takže jeden konec krátké prodlužky na něm by byla "samice"a zapojena zástrčka radiátoru(či jiného spotřebiče co potřebuje zemnící kolík zásuvky) a druhý konec prodlužky by byly jen vodiče, přičemž modrý a hnědý bych zapojil na výstup proudového chrániče a žlutozelený vodič prostě přišroubovat na svorkovnici, kde jsou ostatní zelenožluté vodiče.

To ti nepíšu, že máš dělat, ty jako elektrikář se v tom hrabat nesmíš. Ale takhle se dá otestovat chránič

Jinak oceňuju tvou snahu to vyřešit.

Jaký měřák sis to objednal, hoď sem odkaz

Hlavně buď opatrný, radši to dělej všechno v tenkých rukavicích, kdyby ses dotknul fáze, nedostaneš šlehu

Radši si nafoť rozvaděč, ať ho vrátíš do původního stavu

Rukavice Fabric P/...

vkarel
hodnocení

Úplný laik nejsem, nejsem však negramot, tak je těžké, když vždy někdo poradí jak dál, si o tom něco nepřečíst a poté si to sám vyzkoušet. Bohužel tento dům a elektroinstalace byl můj první střet s elektrikou, kdy vše montovali jiní a já jen jako investor přebral. Za ta léta, co již uplynula jsem se musel naučit od stavařiny až po elektriku skoro vše, protože kvalita řemeslníků je mizerná. Někdy nezbylo nic jiného než si vše dodělat sám, když to chceš v odpovídají kvalitě a nečekat na to měsíce. Vždy to ale po mně kontroluje někdo další. Nejsem sebevrah ani zabiják. Nikdy jsem však neřešil hledání závad v rozvodech ani měření izolačních odporů atd... To je pro mě nové a tedy další věc ke studiu...

Měřák jsem objednal UNI-T - UT501A asi jeden z levnějších, co lze koupit. Na to moje měření to bude úplně stačit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]