Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit kolik teplé vody zbývá v bojleru

Od: karel10 odpovědí: 7 změna:

Pro ohřev TUV mám kombinovaný 160l bojler na plynový kotel a el. spirálu. Dříve jsem ohříval vodu jen plynovým kotlem s tím, že si kotel hlídal teplotu bojleru a případně okamžitě dohříval.

Už dva týdny ohřívám vodu hlavně el. topnou spirálou pomocí fotovoltaiky. Jenže vyvstal problém s tím jak zjistit kolik té teplé vody vlastně v bojleru zbývá. Není to vlastrně tak snadné jak se zdá. Když se napouští třeba vana tak zespodu bojleru netéká studená voda a čidlo teploty umístěné dole už ukazuje že je nízká teplota ...ca 30 až 20 stupnu .. a ve skutečnosti z bojleru ještě dlouho teče horká ... ale kolik jí vlastně je? jak to zjistit? nechci zbytečně zapínat kotel dokud je tam ještě dost horké vody a zas bych nerad abych zapnul kotel pozdě abych musel v nedopuštěné vaně čekat až se dohřeje bojler z plynového kotle ...

myslím že ta voda není v tom bojleru nějak lineárně rozložena ale pravděpodobně mezi horkou a chladnou vodu je poměrně malá hranice ... a čidlo je jen dole a to rychle měří tu nově nateklou studenou vodu ...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

5x

Musel bys přidat víc teploměrů např. střed a kus pod vršek, díru skrz izolaci k plášti a příložný teploměr, nebo dálkový teploměr a čidlo na plášti...

karel10
hodnocení

napadlo mě dát čidlo do té díry co je nyní takový ten "skoro ukazatel" od Dražic, otázka je jak rychle to vlasně měří ...

sasa*
hodnocení

1x

Bojleru je přece jedno čím dohřívá! To čidlo teploty je pro spínání plynového ohřevu jinde? než pro elektrický ohřev?

karel10
hodnocení

To čidlo teploty pro plynový kotel je ve stejném místě jako pro elektřinu, ale rozdíl je v tom že u plynového kotle bylo celkem jedno že spustil dohřev dříve než bylo potřeba protože ta energie se neztratila ...

jenže nyní by bylo škoda začít zahrívat bojler plynem když z FVE to může ohřát levněji ...

hodnocení

1x

Mozete skusit urobit diery do vonkajsieho plasta a izolacnej peny v odstupoch povedzme po 15 - 20 cm a vsade dat teplomer, bud len maly modul z ciny s displejom alebo vsetky tie sondy (termistor, DS 18 B 20 a pod) napojit do Arduina a nejakym pribliznym algoritmom pocitat, kolko tam je vody a kde je teplotne rozhranie, len to by ste museli chvilu ladit a robit pokusy.

karel10
hodnocení

ano, to mě také napadlo, ale už se to trochu komplikuje :-/

snažim se vymyslet něco jednodužšího ...

jenda22
hodnocení

0x
Pro FVE je vhodne dat cidlo kapilarniho teplomeru co nejnize. Cidlo pro plynovy kotel se mi osvedcilo instalovat misto originalniho teplomeru. Musi byt lehce pritlacovano na nadrz. Podle teploty se da odhadnout mnozstvi vody. Zhruba 65st. po namichani se studenou u 125 L bojleru da az 160 L teple vody. FVE muze ohrivat na max., plyn na 47st. a staci to v lete bohate.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]