Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utržený ventil na vodu jak vyměnit?

Od: petrk odpovědí: 9 změna:
Dobrý den jak vyměnit tento ventil na vodu? Dostal jsem nové jen to červené kolečko ale je tam přístup na dvě věci. Když povolím tu matku pod ventilem půjde to vyměnit a bude to fungovat? Modrý je funkční a teplá je utržený ventil.
Utržený ventil na vodu jak vyměnit?
Utržený ventil na vodu jak vyměnit? #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já na středové hřídelce, která prochází modrým kolečkem vidím pojistný kroužek (segrovku).

Takže pojistný kroužek musíš nějak odstranit (při normálním přístupu se podebere malým ostrým šroubovákem). Dávej pozor, protože kroužek rád odskočí a pak se těžko hledá.

Pak stáhneš to ovládací kolečko z hřídele (asi tam bude čtyřhran) a nasadíš tam nové ovládací kolečko.

Když se budeš snažit povolit něco pod kolečkem, tak ti může prasknout potrubí kdekoliv ve svaru a to pak budeš mít hodně velký problém. Ta mosazná část je asi v plastu napevno a myslím si že nejde demontovat. Při pokusu o demontáž akorát něco zničíš.

petrk
@colombo a ještě jeden blbý dotaz mám. Ten ventil utrhnul omylem asi před měsícem instalatér z firmy který v celé ulicí (zhruba 60+ domácností) měnil hodiny na vodu. Říkal že to je údajně kvůli tomu že se nehýbe s ventily (přitom ještě před jeho příchodem asi 3 dny jsem oba ventily úplně normálně v pohodě zavřel a otevřel) . Takže mám kontaktovat domovníka ať zavolá někoho kdo to opraví a bude to hradit svj nebo družstvo? (Jsem tady v podnájmu pod majitelkou půl roku) Nebo mám já zavolat havarijní službu nebo pověřenou osobu (která je na nástěnce dole ze vnitř u schránek) a ta už bude vědět že hodiny jsou od dodavatele vody, větve do bytu od majitelky a větve od hodin nahoru plus uzávěry vody právě toho svj nebo družstva? Jde mi hlavně o to kdyby mi kdekoliv praskla blbá hadice k baterii nebo pračce ať někoho nevytopím a nehodí to celé na mě. Nemám moc velké zkušenosti proto se raději ptám. S ventilem (pod tím kolečkem) jsem nehýbal a nezkoušel jsem ho povolovat , není to mé a ani paní majitelky ještě třeba by to teklo něco povolilo a já budu platit několik x tisíc korun.

zaseja
hodnocení

2x

Tak jsem teď mluvil s technikem z Ekoplastiku, protože ten ventil na fotce je Ekoplastik a bylo mi řečeno, že by všechny jejich ventily měli jít normálně vyšroubovat, jenom za ty léta to může být zaoxidovaný v závitech, ale jestli je to vážně před vodoměrem, tak je to věc družstva a nebo co jste.

Ty na to nešahej, vzhledem k použitému červenému kolenu, které určitě nebude PPR, to může prasknout.

tvl
hodnocení

0x

Zkus to napsat česky...

111®
hodnocení

0x
A foto nic utrzenyho nevidím.

hodnocení

0x

Jakej ventil a kde je utrženej?

Ve svý podstatě můžeš vyměnit jen to modrý nebo červený kolečko, nic jiného. Hlavně nic nepolevuj. Jestli povolíš "tu matku pod ventilem" asi myslíš pod tím modrým či červeným kolečkem, tak ti celý panelák poděkuje. Bude to vypadat podobně jako to teď vypadá pod Kachovskou přehradou.

petrk
@jenyk co je k nepochopení na tom že NĚCO se utrhlo v tom ventilů? To tady můžou psát jen profesionálové a odborné firmy? Prostě nejde hnout s červeným kolečkem a nejde zavřít teplá voda. Je odstávka do zítra nevím do kolika takže bych nikoho nevytopil opravdu nejsem ... Abych nevěděl že se má první zastavit voda i kdybych blbou baterií měnil. Zajímá mě jestli mi instalatér musí přijít navařit novou tvarovou i s ventilem nebo jestli stačí vnitřky prohodit? Proto bych to rád ještě dneska stihl. Další věc ke studené, která funguje je krásný přístup, ALE k teplé NE je tam mezera tak 2cm max a hned plyn.
zaseja

Nešahej na to, zrovna v pátek jsem byl v paneláku, kde jim tekl ten samý ventil kolem hřídelky, a protože vím, že dřív byly ventily, u kterých byl vršek vyšroubovávací a v tom v pátek je jasně i vidět červený klingeritový těsnění pod tím vrškem, tak jsem pevně přesvědčený, že jde o ten vyšroubovávací, ale nešlo s tím hnout a navíc ve sklepě nedržel uzávěr stoupačky, tak jsem to nechal být, ať si na to družstvo pozve svojí firmu, bylo to tak blbě udělaný, že v případě urvání by se musela předělat stoupačka a ne jenom ustřihnout těsně před ventilem a dát nový, bylo to narvaný nadoraz bez rezerv.

Dneska nevím, jestli se ještě ty rozebírací vyrábějí, dřív někteří výrobci dělali i ty natvrdo v plastu.

ml
hodnocení

0x

Jestli je to před vodoměrem, ať se stará vodárna nebo správa domu, nebo komu to patří. Ještě by Vás mohli osočit z kradení vody.

Taky se mě kdysi domovník snažil vmanipulovat do toho, abych si to vyměnil, tak jsem protestoval a za pár dnů jsme tam měli instalatéra, který to vyměnil a zaplomboval.

Pokud jsou oba ventily stejného typu, je velká šance, že to takto půjde. S výměnou kuželek u takových ventilů nemám zkušenost, ale prodávají se jako náhradní díly, tak to asi jde, měnili jsme docela pravidelně kuželky kohoutků hlavně v koupelně (tak jako se dneska mění kartuše pákových baterií). Ještě se prý mají měnit i sedla (protikus), ale to jsem nikdy nedělal, už jen protože když jsem se to dozvěděl, měli jsme dávno pákové baterie.

Je dobré si na to zastavit přívod vody, mě by takovou samozřejmost nenapadlo psát (ostatně právě nemožnost zastavit vodu před nějakou výměnou vedla k tomu o čem píšu výše), ale soused o několik pater níž se taky pokoušel měnit snad baterii, aniž by zastavil vodu a vytopil několik partají pod sebou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]