Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s dřevěnými hranoly pod obložkami?

Od: rozsy odpovědí: 4 změna:

Ahoj, koupil jsem starý barák, který momentálně rekonstruuji a narazil jsem na problém u dveří.

Sundal jsem staré obložky dveří a pod obložkami jsem našel dřevěné hranoly, které jsou na pravé straně, levé straně, nad dveřmi a pod prahem (viz. fotografie).

Šířka této zdi je 60cm a nad dveřmi jsou klenby. Dle mého laického bych řekl, že hranol drží pouze pár cihel mezi klenbou a hranoly.

Hranoly vypadají zdravě a mysleli jsme, že na ně dáme obložky a hotovo, ale kvůli zateplení podlahy a srovnání všech podlah, nám nebude stačit průchod, který zůstane. To znamená, že mě napadají dvě možnosti.

1) uříznout polovinu výšky horního hranolu a uříznout spodní pod prahem. Na hranoly dát obložky a doufat, že hranol vydrží nosnost pár cihel (pokud hranol nedrží celou klenbu)

2) vyndat všechny hranoly, místo bočních hranolů dát ytong, který by se nějakým způsobem přikotvil k cihlové zdi a místo horního hranolu by se dal slabý příčkový překlad. Jen nevím, jestli stačí příčkový překlad (zda-li to drží jen pár cihel nebo i klenbu) a zda-li by stačil ytogn na dozdění.

Budu moc rád, pokud mi poradíte jaká varianta je lepší nebo jestli by jste vymysleli ještě lepší variantu.

Pokud jsem napsal nějakou hloupost, tak se předem omlouvám, jsou v tomto odvětví amatér.

Co s dřevěnými hranoly pod obložkami?
Co s dřevěnými hranoly pod obložkami? #2
Co s dřevěnými hranoly pod obložkami? #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Vůbec bych to neprožíval. Nade dveřmi je cihlová klenba, ta unese nesmysl.
Ten vrchní trám nese jen těch pár kousků cihel od futra ke klenbě.
Trámy vybourat, práh vybourat, opravit omítky co neschová nová obložka dveří a vyřízeno.
Nechat udělat nové dveře i se zárubní, nejlépe podle otvorů. Pokud se budou dveře otvírat do místnosti, tak by šlo udělat futro s užšími obložkami a nemuselo by se nic doplňovat. Kdyby se dveře otevíraly ke špaletě, stačilo by na zeď našroubovat a podpěnit kus prkna. Ale pak by musely být z místnosti širší obložky.

hodnocení

3x

Tesařská futra.

Podložit, vybourat, dát překlad a udělat zárubně, jaké chcete.

rozsy
Musí to být nosný překlad nebo stačí nenosný?
Chtěl jsme tam dát, tento překlad:
dek.cz/...
A místo bočních hranolů dát:
dek.cz/...

asi i nenosný, páč ta klenba je nosná.

Já si myslím, až to vybouráte, že to jen "dolepíte" cihlou do roviny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]