Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
momentálně jsem chtěl vyřidit dotaci na výměnu oken v RD, kde jsem měnil střešní + sklepní + okna v přízemí a patře za cca 170.000.
No a zjistil jsme, že potřebuji energetický štítek, který samozřejmě nemám a měl mi ji předat prodávájící. Samožřejmě jsem to v tu chvíli neveděl...
Mám to zpětně vyžadovat? nechce se mi platit u tak velké budovy třeba 10.000 za to, že mě ošulil a určitě o tom věděl.
Díky
Do oken dělám, vcelku dost. V současné době okna na velký dům za 170 tisíc? Buď to je nějaký malý domeček a nebo okna, co se nedají nazvat okny.
Štítek, když ho nenabídnul, tak jsi ho měl tvrdě vyžadovat.
Toho blba, nebudu se vyjadřovat, povznesu se nad to.
Tak pokud jste vyměnil okna, stejně pak není PENB platný (aktuální) a musí se změnit resp. přepočítat.
PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy) dnes musejí mít všechny novostavby a budovy, na kterých byla v nedávné době provedena větší rekonstrukce (Zákon č. 406/2000 Sb.)
Povinnost mít PENB se vztahuje konkrétně na:
- stavebníka, vlastníka nebo společenství vlastníků při výstavbě domu nebo větších změnách,
- vlastníka nebo společenství vlastníků při prodeji nebo pronájmu budovy,
- vlastníka bytové jednotky při jejím prodeji nebo pronájmu.
Platnost PENB (energetického štítku): PENB platí 10 let ode dne jeho vyhotovení. Pokud však dojde k rozsáhlejší změně budovy, je třeba jej aktualizovat. Zákon tuto změnu definuje jako změnu na více než 25 % plochy obalových konstrukcí budovy.
Jak se vyhnout energetickému štítku (PENB):
PENB není potřeba, jedná-li se o budovu:
- s energeticky vztažnou plochou do 50 m²,
- používanou k bohoslužbám a náboženským účelům,
- pro rodinnou rekreaci, využívanou jen po část roku (s odhadovanou spotřebou energie nižší než 25 % spotřeby při celoročním užívání),
- nacházející se na území památkové rezervace (nikoli památkové zóny, tam PENB potřebujete),
která má status kulturní památky,
- používanou k průmyslové a zemědělské výrobě se spotřebou do 700 GJ ročně,
- postavenou před 1. 1.1947, pokud na ní nebyla provedena žádná významná rekonstrukce,
- z okruhu tzv. vybraných budov (např. těch, které zajišťují bezpečnost státu).
Jak získat energetický štítek domu:
PENB smějí vyhotovovat pouze certifikovaní odborníci, jejichž seznam najdete na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, které za jejich odbornost zodpovídá.
mpo-enex.cz/...
Cena vypracování PENB může být velmi různá, záleží na velikosti stavby, jejím technickém vybavení a také na tom, zda se jedná o novostavbu nebo starší objekt. Počítejte však s tím, že PENB vás přijde minimálně na částku kolem 2 000 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.