Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna obkladů nebo omalování v koupelně?

Od: janamataskova odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,chtěla bych trochu oživit koupelnu,líbí se mi nové trendy v obkladech-takové ty malované dekory,proužky,květinové vzory přes několik dlaždic a podobně.Stávající dlažba je cca pět let stará, bílá,20x20cm,existuje nějaká možnost, jak ji pomalovat?Jsou na to nějaké speciální barvy?Je mi jasné,že výrobce to má zaglazurované a stejný efekt(kvalita) se asi dosáhnout nedá,ale chtěla bych to jen na část a předělávat kvůli tomu celou koupelnu se mi nechce.Samolepky se mi nelíbí,respektive jsem neviděla žádné,které by na první pohled nevypadaly jako samolepka. Nebo šlo by odlámat některé dlaždice a místo nich vlepit nové? Nebo třeba na stávající obklady nalepit na některých místech nové?Líbil by se mi třeba svislý pruh od podlahy až ke stropu. Bude to dobře držet?

Děkuji moc za rady a nápady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry den kdyz odlamete jemne obkladacky tak uz malo kdy trefite odstin sparovaci hmoty ale poprejte se na barvy so jsou treba na keramiku kdyz se to s nima vypaluje nebo barvy na sklo tady je reba prodavaji a jeste jsou k tomu ruzne sablony ale zalezi na vas jestli nakladnejsi rekonstrukci a celou novou koupelnu a nebo jen barvy je to o penezich

hodnocení

0x

nezlobte seale reálně vidím pouze na Vámi zvolené (celé) stěně nalepení nových obkládaček dle požadovaného vzoru a dekoru. Nalepení nových obkládaček na staré je běžná věc. Vrtsva obkladů (v pásu) na původních se mi jeví naprakticky - nepříliš vhodně do koupelny kvůli údržbě čistění a pod, Realizovatelné to však je. Dlaždice se lepí na pečlivě očistěné a odmastěné původní obklady lepidlem na obkládačky. *hi*

janamataskova
hodnocení

Díky za rady,asi bych tedy udělala celou jednu stěnu nově a na zbylých zkusila ty barvy,našla jsem barvy na keramiku,sklo,porcelán s výpalem 150stupňů, píšou vypalovat v troubě 35 minut,to je spíš na drobnou keramiku nebo obklady před nalepením na zeď,myslíte že by to šlo třeba na stávající obklady a vzít to horkovzdušnou pistolí nebo něčím takovým?Vyzkoušela bych to někde dole na kousku,jak to dopadne.

S těma spárama by to asi problém nebyl,už jednou jsem vyškrabávala a znovu spárovala stěnu na záchodě.

Myslíte,že by se dal obložit i strop?Nevypadá moc dobře,navíc jsou tam dvě rýhy-napojení panelů.Jsou s tím nějaké zádrhele?Asi bych tam dala nějakou mozaiku..

ladislavtikal*

na strop si dejte sadrokarton zeleny ten je do vlhciho prostredi a mozna vam tam bude stacit jedna deska a pod to jen jednoduchy rost otazka penez maximalne 800kč kdyt to vyjde na jednu desku na strom obklad se nedava a s tema obkladama nevim nevim aby vam nepopraskala blazura na tom kdyz to budete delat horkovzdusnou pistoli to neni samot

janamataskova
hodnocení

To bych ten strop spíš obložila nějakými obklady z polystyrenu nebo něčím takovým,chtěla bych,aby to mělo nějakou strukturu nebo vzor,hladký sádrokarton se mi moc nelíbí,jestli to vyjde na 800 Kč nebo třeba pětkrát víc,to už tak podstatné není.

S tou horkovzdušnou bych to asi zkusila někde stranou jak by to dopadlo. Kolik stupňů má vzduch z horkovzdušné?

standam*

polystyren za cas bude vypadat hrozne, vlhko prach apod. nejlepsi je SDK (zeleny sadrokarton) a vymalovat treba i nejakou strukturu valeckem udelat zalezi na vas

doporucuji vymenu vsech obkladu nebo nove na stare.

nejake maluvky apod. neni dobra volba.

janamataskova
hodnocení

Díky za informace,asi máte pravdu.. Ten sádrokarton se lepí celou plochou?Je to 3,1x1,8 metru.Zvládnu to sama,respektive kamarád?Nebo zjednat firmu?S obkladama jste mě nahlodal,asi bych to tedy vzala všechno nové přes staré, ale co okolo zárubní,tam to bude už asi moc přes,zárubně jsou v jedné rovině se stěnou,ten stávající obklad je nějakých 8mm přes,ještě jedna vrstva už asi nebude hezká. A co okolo baterií?Musela by se udělat i dlažba a tam se musí vybouchat ven stará,protože je v rovině s podlahou v chodbě.Jak moc je to pracné omlátit starou dlažbu,případně i stěny?

kytka*

Je to hodně práce , ale myslím,že lepit na staré-no abyste pak nebyla zklamaná ,protože to nebude tak snadné přizpůsobit, právě jak píšete u zárubní a pod. Celé to bude takové nijaké, budete na tom hledat mouchy. Lépe to řádně promyslet a dát si s tím tu práci a vybourat a udělat pěkně znovu celé,.Věřte, že to bude stát za to. Vždyť vynaložíte peníze a nebylo by to stejně podle vaších představ.

doplněno 10.05.10 22:16:

Věřte až budete každý den v koupelně ,budete to mít stále na očích a budete si říkat ,proč já tenkrát to nepředělala celé.

standam*

SDK zvladnete, muzete ho nalepit (celoplosne) nebo udelat rost.

Obkladat obklady... toho nejsem priznivce, radeji vse dolu, muze nastat problem...treba jak uvadite.

Dlazba resp. obklad muze jit dobre i spatne zalezi jak se udelal. Pokud mate pri poklepu duta mista muze jit dolu pekne.

Odhad za sobotu se to da omlatit a pripravit na vyrovnani.

janamataskova
hodnocení

Tak jsem teď nad tím tak dumala přímo v koupelně,jedna stěna by šla přelepit na stávající, dvě by se omlátily-jsou tam zárubně a baterie, a čtvrtá by se klidně dala také ponechat,ale je tam trubkový radiátor/sušák, ten by se dal možná obložit okolo,nevím jak by se sundaval. Co se týče roviny a tak,nechtěla bych to hladké,líbí se mi takový ten styl různě zvlněných a vroubkovaných obkladů,určitě nechci takový ten decentní styl vše v kombinaci jednoho odstínu a k tomu nějaká listela,navíc vše v jedné nebo dvou velikostech,to ne.Trošku divočejší a plastické.

Myslíte,že by se to dalo obložit svépomocí?Obkládala jsem zatím jen kusy dvou stěn za kuchyňskou linku a dopadlo to docela dobře,trpělivost bych na to měla a pomohl by kamarád. Největší strach bych měla ze zařezávání a z drobných kousků,ale to by se dalo vyřešit různými velikostmi obkladů,chtěla bych kombinovat klasickou velikost s menšími obklady a s mozaikou (třeba i takovou tou drobnou 1x1 cm).

Jaký je nejlepší postup? Začít stropem,pak podlahu a nakonec stěny?Obouchat vše najednou?

Děkuju moc.

ladislavtikal*

obouchat vse na jednou a zacina se stenama a na konec se dela podlaha

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]