Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to Šrekmos?

Od: danicek® odpovědí: 16 změna:

V reklamě na Uni Hobby zákazník kupuje kozu, šukalku a šrekmos a ten právě neznám. Kdo to ví, vyjádřete se, prosím.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
šrekmos je úhloměr, viz unihobby.cz/...
Co je to Šrekmos?

Nejméně u třetiny výrazů bych se hádal. Ale ono to může být dáno krajovými výrazy.

30.05.23 17:53
hodnocení

3x

Uhloměr

hodnocení

3x

Tedy slyším to poprvé, ale evidentně je to zkomolenina z německého Schrägmass, tedy úhloměr.

hodnocení

2x

Šrekmos je řemeslnický slang pro úhloměr.

hodnocení

0x

A když už jsme u toho odborného slangu - víte co je to obrychtka?

Obrychtka? To neznám, znám obrystku.

Tak zrovna u Vás jsem čekal, že to znáte důvěrně *smich*

Die Abrichtmaschinen

houfek.com/...

prvně jsem se s tímto termínem setkal u mého prvního zaměstnavatele těsně před revolucí v Holešově - a to bylo keců, no jo, maturant a neví, co je to obrychtka *smich*

Důvěrně to znám, v různých podobách, ovšem pod hovorovým výrazem obrystka. Asi nějaký krajový úpravy.

Co třeba šlajfka?

Jj, ta obrychtka je k zaslechnutí prakticky jen na Moravě, často též ve verzi štoska.

A šlajfka je taky germanismus - schleifmaschine, přičemž je zajímavé, že tímto termínem jsou označovány jen úzkopásové brusky s pohyblivým stolem,

houfek.com/...

Tak třeba u nás je naprosto běžný výraz štosovat. Není to rovnání něčeho do štosu, alébrž orovnání přířezů. Po zejtování.

slajska

A vo teprve šlajska :)

Kde to žiju? Asi úplně jinde, než vy. Šlajfka je kravata, šlajska podprsenka, štosovat je hromadit, skladovat ( budu v tom štosovat doláče, to teď frčí v ňjůjorku a kolem Děčína...) ...*zmateny*

Já tedy v Krkonoších.

šrekmos je úhloměr !

zam

Já se přidám,ale to asi každý zná ŠLOUFKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]