Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebezpečná místnost?

Od: alena350® odpovědí: 32 změna:
Dobrý den, prosím o posouzení této situace: v bytovém domě, v společném prostoru takzvané kočárkárny si soused nelegálně udělal dílnu…V místnosti jsou velké staré dřevěné skříně s neznámým obsahem, na zemi je koberec, množství různých věcí…taky Sběrový papír. Papíru skladuje i 200 kil, protože pak mu dají peníze ti, co to odvážejí.
Zasáhl i do elektrického vedení a káblem si přivedl elektřinu k pracovnímu stolu. (To mu kdysi dávno někdo udělal, je to tam léta, určitě je to hliníkové, on sám je vyučený malíř natěrač.)
Teď nedávno bakelitový vypínač začal jiskřit a škrkat…
Podle občasného hluku v místnosti cosi elektricky vrtá či řeže…
Nevím, jestli tuhle místnost kdy viděl někdo, kdo dělá protipožární kontroly, za ty podle vyúčtování ročně platíme.
Mám z té místnosti nepříjemný pocit nebezpečí… Je oprávněný? Děkuji za posouzení.

Nebezpečná místnost?
Nebezpečná místnost? #2

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Základní otázka je, komu patří dům. Pokud jste družstvo, nebo společenství vlatníků, musíte to řešit na schůzi, pokud je dům soukromý, obraťte se na majitele. "Kočárkárna" je společný prostor a nikdo nemá nárok si tam bez svolení majitele cokoliv skladovat (mimo kočárků, a kol), nebo zařizovat pro vlastní potřebu,. Pokud by majitel oficiálně souhlasil se zřízením dílny, musel by se prostor nechat na dílnu zrekolaudovat (projekt, revize...). Ovšem se soukromým majitelem může být jednání trochu obtížnější.

Společné prostory musí být podle zákona o požární ochraně č.133/85 a vyhlášky MV č. 246/2001 Sb. pravidelně kontrolovány. Stav, který popisujete rozhodně těmto předpisům neodpovídá a případné pokuty mohou jít až do statisíců.

doplněno 29.05.23 09:43:

Ta elektrika bude nejspíš z hlediska předpisů v pořádku, je ale otázka, kam je ten kabel připojený. Těžko bude mít vlastní elektroměr, takže "soukromá" dílna odebírá proud ze společné elekřiny. Platí to tím pádem všichni nájemci.

hodnocení

3x

Kupte si za pár stovek starej kočárek a hnedka máte nárok na tu místnost :)

hodnocení

2x

Takže na závěr - Nic sami nevyklízejte, na nic nesahejte (aby si dotyčný nemohl na něco ztěžovat). Přinuťte správce, ať dělá to, za co je placený a zavolá požárníky na mimořádnou kontrolu z důvodu podezření na porušování požárních předpisů. Je to společná místnost, takže je tam dotyčný ze zákona musí pustit. Pak už to půjde poměrně rychle a dotyčný se bude divit i ušima.

sasa*
hodnocení

0x

Ano máte plnou pravdu a pocit oprávněný. Nebezpečí číhá všade! Což to takhle konzultovat s dalšími nájemníky?

Těm to nevadí? Zásah do el. instalace -dle fota - co je vidět je kabel instalován na příchytkách a i kdyby byl dle vaší úvahy hliníkový, není to proti ničemu, pokud má odpovídající jištění. Na druhé straně by od případné úpravy instalace měla být dílčí výchozí revize.Apod.

hodnocení

Staří lidé jsou lhostejní, do sklepnich místností ani nezajdou.
Mám tam kolo, tak tam chodím a vidím.
a ptám se

hodnocení

0x
Podobných místností podobně "vybavených" vám mohu nafotit pár desítek během jednoho dne... Nic zvláštního na sídlištích... Pokud není žalobce, není soudce... Ale pohled z druhé strany... nemusí a nemělo by to tak být. Ale i po vyklízení je to zanedlouho podobné. Proč nevyužit prázdnou místnost... že...

"Proč nevyužit prázdnou místnost... "

To je jeden z důvodů, proč mi vchod na půdu a do sklepa hlídají kamery. Od doby, kdy jsem jednomu nájemci nábytek odložený ve sklepě nastěhoval zpět za dveře od bytu (cestu ven si musel "proházet"), už se to nestává. *smich*

Ja zase rozne kvety a skrinky po prvej pisomnej vyzve na odpratanie vyhodim alebo rozbijem kladivom, funguje na 100%.

peter - Jenže pokud kdosi odloží do sklepa starou skříň, Vaší snahu o likvidaci předmětu jen uvítá. On se jí jednoduše zbaví a práci s tím máte vy. Výsledek je jen ten, že máte ve sklepě místo skříně hromadu prken.

hodnocení

vyklizení že už konalo, jej tady...nevím proč, je.
A já jsem "žalobce". A ptám se na to, jestli je "žalovat" na co...ohrozuje to bytový dům? Víc než kdyby tam byly jen kočárky a kola?

@magdon : ked je toho dreva viac a je vhodne na kurenie, nosim to na chatu do pece. Stare nabytky obsahuju dost tvrdeho dreva, dobre to hori.

alena350 - "Žalovat" je asi moc silné slovo, ale upozornit na možné požární nebezpečí je přímo povinnost každého. Na příslušném místě by to ale měl řešit správce.

hodnocení

0x

Ak su vsetky byty odkupene do osobneho vlastnictva , je na vas vsetkych, ako sa k tomu postavite. Ma to viac rovin :

- taky isty hnoj vratane nikdy nerevidovanej starej instalacie elektro a horlavych odpadov ma kazdy dochodca plny byt a do bytu mu nemoze nik vstupit ani mu prikazat, co tam moze a nemoze mat

- spotreba elektriny je zanedbatelna, ak tam obcas zapne na 5 minut vrtacku a obcas svieti

- ak to ostatnym nevadi, mozete to nechat na dozitie toho pana a potom mu to vyhadzete do kontajnera

- ak to vadi len vam, mozete byt ten zly, ktory to zacne riesit uradnym postupom (kontrola od hasicov)

- ak sa dohodnete viaceri, mozete si to odhlasovat na schodzi, aby do terminu XY vypratal miestnost

- mozete aj bez hlasovania ziadat, aby preukazal najomnu zmluvu na uzivanie spolocnych priestorov

hodnocení

dům, resp. byty jsou v osobním vladtnictví, už dávno je odhlasované vyklizení spolecnych prostor, tuto místnost nemá pronajatou...
správca nekonal.

Musite spravcu tolko otravovat, az objedna firmu na vypratanie. Vysledok z hlasovania mate, to je pre spravcu dostatocny zaklad. Spravca napise tomu panovi vyzvu na vypratanie s terminom, po jej uplynuti nastupuje firma.

"správce nekonal..."

Donuťte správce, aby konal. Ať pozve hasiče na mimořádnou kontrolu a pokud dotyčný nemá na místnost žádný právní vztah, nechte otevřít třeba násilím. Případnou statisícovou pokutu od hasičů ho nechte zaplatit.

Ještě mě napadlo, že by správce nechal odstřhnout ten kabel jako neoprávněný odběr. Pravděpodobně na něj nebude existovat revizní zpráva a dílna se tak stane nepoužitelná. Dotyčný nemá žádný právní vztah k té místnosti, takže si může ztěžovat tak leda na lampárně.

hodnocení

Hledám argumenty na "donucení". Správci se do toho nechce, o tom žádná.
Děda, majitel haraburdí, prý vyhrožuje trestním oznámením, pokud mu odstraní jeho "majetek", to řekl správce na schůzi.

alena350 - argumenty jsou jasné - veřejné ohrožení úmyslným porušováním požárních předpisů, neoprávněné užívání nebytových prostor v rozporu s jejich určením (kolaudace), nepovolený zásah do elektroinstalace. Možná by bylo dobré kontaktovat právníka (taková předžalobní výzva dokáže někdy zázraky), ale i to by měl udělat správce. Jak ho k tomu donutíte nevím, ale určitě tu funkci nedělá zadarmo. Takže odhlasovat na schůzi jeho případné odvolání pro nečinost.

Případně správce upozornit, že když se něco stane a on přesto, že věděl o porušování předpisů nekonal, bude za to zodpovědný.

A kam si dávají partaje svoje dětské kočátky a jízdní kola? V každém bytovém domě je jich fůra a to si takové věci kvůli dědkovi všichni tahají do bytu?

hodnocení

a to, co jste, @magdon , napsal, to je fakt? to je podstatou mé otázky. Opravdu může jít o veřejné ohrožení?

Pokud by v té "dílně" vznikl požár (což se v tomhle případě rozhodně nedá vyloučit, stačí žhavá špona na tom koberci) bylo by to veřejné ohrožení z nedbalosti. Pak by se příslušné orgány zajímaly nejen o viníka, ale i o to, proč to nikdo (představenstvo vlastníků) včas neřešil, když o tom všichni věděli.

Ale nejsem právník, mám jen určité zkušenosti s nepřizpůsobivými nájemci. Takže si moje informace někde ověřte.

hodnocení

Na to právě jsem se ptala, to bylo podstatou mé otázky, špona na koberci …vyskytují se.
Zdravý Rozum říká, že to opravdu Takhle v místnosti na kola a kočárky vypadat nemá, jen jsem si nebyla jistá, jestli
… zbytečně nepanikařím?
Děkuji za všechny seriózní odpovědi, snad pomůžou i ostatním, kteří sdíleli podobné stavy z jejich bytovek.
(A omlouvám se za chaos s velkými písmeny, proč je tam starý iPhone píše, to netuším.h

slunnyden
hodnocení

0x

Ve společných prostorách by nic z toho být nemělo. Nejvíc bych se bála té elektřiny a samozřejmě hořlavé předměty jsou také riziko. Bohužel někteří si ze společných prostor dělají odkladiště. U nás tohle dělá sousedka, na chodbě před dvěřmi botníky, činky, lampa apod. (člověk se přerazí pomalu i za bílého dne a nechtěla bych vidět co by se dělo, kdyby se něco dělo). Do mezipater nacpala kytky, samé velké květináče, pod schody dala rozložený nábytek, pytel s nějakým textilem apod. Kdyby to tam nechala do druhého dne a odvezla to, tak neřeknu nic, ale válelo se to tam přibližně 3/4 roku. V kočárkárně taška s textilem, sušárnu a další prostory jsem nenavštívila, ale obávám se, že jednoho dne dům zastele celý.

Také mě zajímá co požární kontrola. Asi před 30 lety jedna sousedka také dala do mezipatra květiny a musela je dát pryč. Přišla kontrola a bylo zle. Teď se na ty kontroly asi kašle nebo nevím...

Ano často se na kontroly kašle, i když jsou ze zákona povinné. Ale prochází to jen do prvního maléru. Kontrola ale nepřijde jen tak, sama od sebe. Musí si jí vlastník (správce) objektu pozvat. Mně chodí pravidelně jednou ročně. Projdou společné prostory (půdu, sklep, schodiště...) zkontrolují únikové cesty, výstražné tabulky a hasící přístroje. Pak mi předají protokol s termíny k odstranění případných závad. Neprojde ani kytka na chodbě. Za neodstranění podstatných závad v termínu hrozí pokuty, při kterých se protočí oči.*ee*

sunnyday

Tak na hasicích přístrojích je vždy datum kontroly, to tam je jak jsem se dívala pravidelně. To té kontrole nevadí ostatní bordel v domě? Nechápu. Mám možnost nějak pozvat kontrolu sama, i když nejsem majitel bytovky ani člen výboru SVJ? Nejlépe anonymně, aby sousedka nevěděla, kdo je pozval? O potíže s ní nestojím.

sunnyday - Kontrole by to samozřejmě vadilo, ale kontrola nemá přehled, které prostory jsou společné a které ne. Takže když jim to nikdo neřekne, v takových prostorech kontrolu nedělají.

sunnyday

Schodiště není společné? To by kontrola musela být úplně mimo, aby si nevšimla kytek, botníků apod.

hodnocení

0x

V těch prostorách to nemá co dělat. Není to jen primárně kvůli tomu, že by to tam blaflo, blafnout může i v bytě. Je to hlavně z toho důvodu, aby to nebylo překvápko pro hasiče při zásahu. Podobně jako je různý nábytek na chodbách, květináče a tak. Když se prostory zakouří, tak hasič ví do kterého leze a s jako takovým by měl počítat. Tady by počítal, že tam budou kočárky a kola, ne skříně a štosy papíru. Od toho se odvíjí taky technika a způsob hašení. I když oni jsou asi zvyklí na ledacos, přeci jen dodržování předpisů to hašení tolik nekomplikuje.

konflikt
hodnocení

0x
Jestli je to společná místnost tzv.kočarkárna..
Tak bych oplatil stejnou mincí.sehnal bych si starý nábytek.třeba dvě rozmernější skříně a nastehoval je tam.Dát je tak nějak do cesty ať prekáží a uvidíte co sebude dít..teda jestli na to máte"kule" jit do konfliktu..
Ono kolikrát nic jiného na takové zmetky neplatí.
hodnocení

Víte, ale Vámi navrhnutý postup nič neřeší. Co když začne v té místnosti hořet? Podle Vás tam bude o 2 skříně navíc...o trochu víc paliva pro ohýnek? U kamarádky v jiném bytovém domě jsem viděla upozornění ve smyslu: "vykliďte, aby...ne požární vydatnost". Nebo takové podobné slovo bylo použito, ve smyslu: když tady nebude..papír, kobereck skříně...bude menší oheň.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]