Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění chalupy

Od: gorila® odpovědí: 11 změna:
Zdravím, stará chalupa kámen cihla, topení zatím řešení uhlím a dřevem -kamna. Vzhledem k současné a zřejmě i budoucí hysterii ohledně vytápění uhlím a dřevem mám obavy o budoucnost, takže řeším co dále. Dle zednického mistra je zateplování risk.diky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Nedělejte si s tím hlavu.
Jedna věc je to, co povolí či nařídí zákon a předpisy. Druhá a daleko podstatnější věc je ta, co dovolí realita a fyzikální zákony.
Pokud by někdo zcela "natvrdo" vymáhal zákaz vytápění plynem a uhlím či dřevem, tak umrzne polovina Evropy (spíš ještě více než polovina).
Klidně topte čím topíte, ale samozřejmě slušně s dobrým nastavením spalování a bez spalování starých hadrů, plastů a vyjetého oleje.

hodnocení

0x

Dost záleží, v jaké oblasti tepla je chalupa, jak hodně má být užívaná a podle toho pak bude směr vytápění.

Ale během 10 let se neskonší s topením uhlím.

doplněno 28.05.23 14:19:

Já nevím nic o hysterii. Jen vím, že bylo několik, nějakých článků a občas se najde někdo, kdo z toho chce udělat hysterii.

hodnocení

Jak mám rozumět tomuto článku, když dle vás do desíti let uhlí neskončí. Má cenu ještě uhlí vůbec objednávat? Přiznám se že tomu vůbec nerozumím, proto mě polopaticky otazky
dumazahrada.cz/...

hodnocení

Takže tu hysterii kolem roku 2025-2027 s ukončením lokálními topidly zatím nemusím brát moc vážně? Chalupa hlavně přes léto, v zimě tak dvakrát třikrát do mesice
matro

To je někde ve vesnici? A čím topi sousedí?

jakože v zimě si 3 víkendy dojedete zatopit? V pátek začnete dopit a v neděli při odjezdu to je vyhřátý ne?

hodnocení

Jj vesnice, většinou sousedi to teď ženou přes zemní plyn, velká akce cca 10-12 let zpět.ale zřejmě budou taky muset řešit jinak
matro

Jakože nám zakážou plyn?

Jak budou topit jinak? Nechápu, Jakože nám někdo vnutí TČ? ;)

já myslím že se tím vůbec nemusíte stresovat, dobře mě tam prostě nemusíte topit a vyřešíno :))

podle mě se tím jenom straší proto, 1000 lidí zateplilo, tam kde trvale bydlí, aby stát zase nemusel dotovat tyhlety lidi, ať už přes dotace na elektřinu a plyn a nebo přes příspěvek na bydlení...

Teď je ta akce na zateplování pro seniory. My tam ale trvali nebydlíte, takže to řešit nemusíte a asi ani nejste senioři A taky je pravda, že starý baráky zateplovat, no jednak se to nevyplatí (Nikomu se to nechce dělat, Je to pracný a nevděčný) a druhak hrozí poškození stavby, Přestane to dýchat, může tam expandovat vnitřní vlhkost, radon, cokoliv

matro
hodnocení

0x

Co přesně konzumujete? Jakou histerii? TV nemàme.

Topení dřevem na Chalupách tu bude i za 20 a více let ;))

hodnocení

0x
No tak vzhledem k tomu, že naše skvělá vláda plánuje už za dva roky zakázat prodej kamen na uhlí, důvod k nervozitě tu jistě je. Zvlášť pokud by se někdo plánoval nazásobit uhlím na deset let dopředu. Pak mu odejde kotel a může se jít klouzat. No, máte co jste chtěli.
novinky.cz/...

Jasně, ten článek hovoří o návrhu, asi tak jak je uvedeno o barevném boxu, podobně byl zákaz 1. a 2. emisní třídy.

A jak to dopadlo.

Takže kdo se bojí sresuje se, ostatní jsou klidní...

Ale tady nejde o nějaké zbytečné stresování, tady jde často o investici do topení v hodnotě vyšších desítek, nebo stovek tisíc, kterou člověk zpravidla už třeba dalších aspoň 20 let nechce řešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]