Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motor na štípání špalků

Od: galapetr® odpovědí: 15 změna:

Ahoj, mám motor 1AP100L-6 který má 985 otáček /min.
Pokud nahřídel připevním kužel na štípání špalků, utáhne to ten motor? Nebo se musí nějak zpřevodovat?

Motor na štípání špalků

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

3x

Nemusíš nic převodovat, tyhle otáčky jsou ideální, žádná pružná spojka taky není potřeba, jenom neuvádíš výkon motoru, já mám 2,2 kw a bylo by lepší víc, ale i tak to udělá hodně práce, hlavně je potřeba tam mít reverzní přepínač, aby při kousnutí bylo zase jak se vyšroubovat.

Pak taky záleží jaký kužel máš.

hodnocení

2x
Sprevodovat do pomala tak, aby sa dosiahli otacky odporucane vyrobcom kuzela. Asi by to chcelo aj pruznu spojku na obmedzenie razov.

hodnocení

2x
Stoupání závitu na kuželu musí odpovídat otáčkám a výkonu motoru.

hodnocení

1x

Zdravím,

ano, utáhne, ale jen na menší špalky, nebo měkčí dřevo. Nejlépe použít od 2,2kW nahoru, dle náročnosti. Ten váš motor má zřejmě 1,5kW.

A otáčky jsou v pohodě, hlavně žádné převody dopomala! Klidně použijte motor i s otáčkami cca 1400-1500.. Ale dle zkušeností, cca do 1000 stačí..

zaseja

Já tehdy sehnal právě s nižšíma otáčkama, bál jsem se rychlosti, ale po zkušenosti bych tam měl radši těch 1400

hodnocení

0x
Zkušenosti s podobným motorem, 2,2kW, 1400ot. Byl k dispozici s 1400 otáčkami, patkový, tak jsem neřešil 6-pól., ale pod 1000otáček je lepší a "bezpečnější" v provozu. A teď k motoru...
Má poměrně "slabé" patky, motor byl uchycen na desce, na hřídeli kužel 80mm a po delší době provozu, po nějakém x-tém zaseknutí ve špalku došlo k prasknutí patky. Vyřešeno objímkou z Fe plocháče 5x20mm se šrouby, upevněnými do zakladní desky štípačky pomocí matic. Objímka obepíná přední čelo motoru a tím nedovolí zvednout motor od podložky. Toto bylo okamžité řešení s plánem, že to opravím pořádně. Ale další roky fungovalo a nebyl důvod řešit komplexně...
Presne z toho dovodu odporucam pruznu spojku na pohltenie razov pri zaseku.
zaseka

nonek Jak se ti mohl zvedat motor od podložky? Nedával si tam ty špalky naležato?

překlep v mojí přezdívca, zaseja

Nedával, byly nastojato...ale stačil dole suk...pod kuželem, a už to "zvedalo" motor...
zaseja

Nojo, chybyčka se vloudila, to byl asi hliníkový motor?

Přesně tak...
zaseja

Pro tyhle případy je právě potřeba aby na desce pod klínem byla přivařená postavená pásovina, která vleze do škvíry po naštípnutí špalku a zároveň zastaví případné vtažení dřeva pod klín.

zaseja

Tady je to vidět a je tam i vidět, že by neškodily větší otáčky.

hodnocení

0x
Kouzlo kuželové štípačky je právě v jednoduchosti. Dal bych kužel přímo na hřídel. 1,5 kW není moc, ale člověk se přizpůsobí tomu, co má. Pokud nemáte extra tvrdé spletené sukovité špalky, bude to stačit. Přepínání směru otáček je nutností.
zaseja

Navíc je to daleko rychlejší a výkonější, než hydraulická štípačka.

U tý je nuda, u kuželu nestíháš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]