Nejste přihlášen/a.
Nařezat z desek latě 6 x 2,5 cm a ty přitlouct, ve vzdálenosti cca 30 cm od sebe, příčně přes krokve (rošt). Za ně zasunout buďto termoizolaci (Rotaflex, GH Izover, nebo i EPS a pod.). Pokud by šlo o vaty, tak na ty latě třeba ještě položit nějaké lepenky (třeba i papírové z krabic). A zevnitř přetáhnout přes ty latě normální igelitovou folii, jako parozábranu. Ta se prodává jako dvojitá v šíři 1 m a po proříznutí tedy jedna vrstva šíře 2 m. Spoje slepit izolepou a přicvakat ji na latě sponkovačkou. No a na to pak přišroubovat SDK, který předem natřeš (naválečkuješ) smývatelným stěnovým nátěrem (třeba i Latex). Bude to určitě lepší, než bez izolace jak tepelné, tak i parotěsné.
Hlavně ale předem, pokud je to na delší dobu, odstraň, jak se zdá z fotek, z těch krokví brouka (zřejmě tesařík).
Když vidím, že máte několik trámů nepadené brouky, tak navrhuji rekonstrukci celé střechy a taky jí trošku nadzvednout.
takže bych dal OSB přímo na ty krovy a nezateploval vůbec***proč ne, alespoň zakryjete tu hnilobu
Teplotu bych si řešil v zimě krbem a v létě klimatizací***když na to máte finance, proč ne.
Teď teda otázka, co mi to bude dělat na krovech a bednění když v zimě zatopím a v létě místnost naopak vychladím***těm to vadit nebude.
A bude to vůbec možné bez izolace vytopit/vychladit?***I stav v zimě vytopíte..záleží na tom, jak hodně rozdílné teploty chcete.
Děkuji za názory.***Není zač, ale já bych toto nedělal, ale předělal vše pořádně, abyste za 5 let se nemusel stydět za tuto práci.. Nebo až děti řeknou, "táto, proč to máš tak špatně?"
Pokud trváte stále na svém postupu, dejte mezi trámy jen kvalitní vatu, kvalitní parozábranu, profil CD a sádroš.
Milane "teoreticky" sice máš pravdu, ovšem prakticky je podstaný hlavně rozdíl v nákladech. Zateplení a zhotovení takovéto pouze "zašívárny" jej přijde na pár desítek tisíc, ovšem rekonstrukce celé střechy určitě na půl mega a možná dnes i podstatně víc.
A s těmi tepelnými mosty které tvoří trámy to není tak velký problém. V podstatě, jak jsem popsal já v mém příspěvku, tak jsem před cca 50-ti lety zhotovoval na běžné půdě dvě potřebné místnosti. Takže jsem zateplil, podle dnešních měřítek asi "nedostatečně", šikminy střechy i strop, na naší půdě v RD. Mezi krokve jsem instaloval tehdy "pouze" 8 cm vrstvu Rotaflexu. Mezi záklop střechy a rošt z latí, uchycených ze spodu na krokve, jsem vsunul 8 cm vrstvu Rotaflexu vloženou mezi dvě nepískované asfaltové (nebo dehtové) lepenky. Ze spodní strany, neboť tehdy SDK ještě neexistoval, jsem na ten rošt z latí pouze přitloukl hřebíčky 5 mm sololit. Pak jsem to otepetoval papírovými tapetami. No a funguje to už těch 50 let a to pouze asi 2 x přetapetováno a mám v těch místnostech dvě ložnice a nikdy nebyl žádný problém. A tepelné ztráty asi nejsou moc velké, a pokud v zimě napadne sníh, tak je to na střeše dobře vidět, sníh drží. Kde jsou trámy krokví je sice trochu poznat, ale funkčně to ničemu nevadí. Původně byla střecha kryta eternitovými šablonami, nyní je asi 5 let kryta plechovou krytinou Monterey na latích a kontralatích, natlučených na původní záklop a podložených difuzkou. A opět žádný problém . Než jsem nechal udělat nynější novou plechovou krytinu, tak taky přišel náš "mladej" (zeťák) s tím, že by to chtělo předělat i krovy (taky jsem v nich kdysi likvidoval "brouka", takže to na některých bylo vidět). Ale vzhledem k tomu, že celé podkroví je vlastně naše bejvání ("vejminek") a nevím, kde by jsme po celou tu dobu bývali a považoval jsem to vyloženě za zbytečné, tak jsem jej poslal ... asi víš kam. No a při výměně krytiny jsme vyměnili a poopravili pouze několik menších částí více poškozených krokví a střecha byla, za 10 dní a 200 tisíc, hotová. A troufám si říct, že kompletní krovy i střecha baráčku (starého jinak 100 let), bez problémů "přežije" i naše "mladé" (těm je cca 45), kterým jsme náš "baráček" už před 20-ti lety předali a bydlíme v něm společně s nimi. Oni mají celé přízemí a jednu ložnici v podkroví, my s manželkou dvě místnosti s kuchyňským koutem a i s kompletním soc. zařízením v podkroví, které jsem zde rovněž, před už cca 55-ti lety zhotovil, tehdy ještě pro rodiče manželky. Ježíš, to jsem se zase rozkecal.
Takže závěrem, co se týká ztazatele, tak pro jeho účely by bylo, aspoň podle mne a mých osobních zkušeností, plně vyhovující mnou navržené řešení.
P.S. Mnohdy jsou osobní zkušenosti daleko přínosnější, než nějaká teoretická doporučení.
Děkuji za obsáhlý text. Měl jsem podobné trámy, ale dělal jsem podkroví pro syna a jeho rodinu. Tak jsem dávat kulaté trámy nové, přesněji sloupy.
Taky nízká půda, kde rovný strop je široká jen 80cm, výška 205cm. zbytek jen šikmina.
Ale to je vedlejší. Jen vím, že každý si svoji práci chválí i po letech. Tepelnou ztrátu u Vašeho zteplení neřeším..
Tazatel se musí rozhodnout, zdali to bude řešit kvalitně a dráž, nebo mizerně.a levně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.