Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování energií po skončení nájmu

Od: fukyl odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

ráda bych se zeptala skončila jsem nájem v bytě, kde jsem byla 2 roky. Za celou dobu jsem neviděla ani jedno vyúčtování energií. Majitelka mi však z kauce už poměrnou část strhla. S tím, že si je orientačně vypočítala, že konečné zůčtování bude mít od dodavatele v sprnu.

Platila jsem určitou částku měsíčně na energie a ve smlouvě jsem měla tohle. Energie byly psány na majitelku.

Spolu s nájmem dle této smlouvy jsou poskytovány tyto služby: elektrická energie, vodné a stočné do celkové roční spotřeby 40 m3/osobu hlášenou v bytě (v případě kratší doby trvání nájmu v poměrné výši za dobu skutečného trvání nájmu), vytápění, osvětlení společných prostor, úklid společných prostor, odvoz odpadu, provoz výtahu a další provozní služby a plnění spojená s provozem bytu (jako zejména pojištění domu, správa domu, takové další služby, které pronajímatel považuje za nezbytné k tomu, aby byly dodrženy zásady řádné správy nemovitostí, poplatek za správu nemovitostí apod.). Nájemce se zavazuje kromě sjednaného nájemného hradit měsíčně pronajímateli také fixní úhrady na uvedené služby spojené s užíváním bytu. Tyto poplatky jsou fixní a nebudou nájemci vyúčtovávány, vyjma vyúčtování dle čl. IV odst. 3 nájemní smlouvy. 3. Nájemce hradí vodné/stočné fixní částkou za služby do celkové roční spotřeby 40 m3 vodné/stočné za osobu s tím, že v případě kratší doby trvání nájmu bude vyúčtováno v poměrné výši za dobu skutečného trvání nájmu. Vodné/stočné přesahující roční spotřebu 40 m3 na osobu bude nájemci vyúčtováno na základě reálné spotřeby ročního zúčtovacího období do 01. 07. následujícího roku.

Moc Vám děkuji, za jakkékoliv zorientování.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

0x

však tak máš fix...tak co chceš?..

fukyl
hodnocení

tak proč mi strhla z kauce nedoplatky?

ferdu
hodnocení

0x
Žádné orientační výpočty paní majitelky na koleni, na základě toho stržená kauce a čekání do sprna, co bude. Ať si paní majitelka zažádá u dodavatele o mimořádné vyúčtování z důvodu ukončení nájmu s nájemníkem. Hezky zadat reálná čísla a vyúčtovat ihned. Takhle budete čekat do srpna čtvrt roku a vsázím boty na to, že se budete muset paní majitelce v září upomínat, aby vám něco vůbec vrátila. Energie má mít nájemník vždy na sebe a tohle si řešit sám. To s tou vodou je taky dobrá prasárnička. Do 40 m3 paušál. Tzn. i kdybyste měla spotřebu nula, zaplatíte paušální raketu. Jakmile máte nad 40m3 už bude účtována reálná spotřeba. Jak to chce paní majitelka asi udělat? Pokud máte vodoměr, není důvod neúčtovat reálnou spotřebu i do 40 m3 / osobu. Pokud nemáte vodoměr a udělá se spotřeba na barák lomeno počet osob, tak je to jednak nespravedlivé, jelikož šetřící doplácejí na hýřící. Navíc tenhle systém je opravdu systém ala echt vyčůránek - při menší celkové spotřebě zůstane přeplatek majitelce v kapse, při větší spotřebě si to nechá doplatit. V podstatě si to zařídila tak, aby nemusela nikdy nic vracet a jen kasírovat přeplatky. Skoro buďte ráda, že jste z tohoto vazalství pryč.
fukyl
hodnocení

děkuji, paní majitelku znovu požádám teda o vyúčtování, říkala že si to počítala sama podle tabulek a že to není tak jednoduché, že mi to sice může poslat, ale že já jsem nájem začínala v září tak si to musím nějak vydělit měsícema do konce roku pro výpočet. Žádné vyúčtování za 2 roky jsem neviděla. Mám teda se toho nějak domáhat, když mi nejde teda o žádné vrácení peněz? Spíš mě zaskočil nedoplatek za 3.500 Kč.

A měla jsem vlastní boilej a vodoměr v bytě

Nedoplatky za topnou sezonu můžou celkem snadno vzniknout ,pokud bydlíte jen část topné sezony,kdy se topí. Zálohy se platí celých 12 měsíců,topná sezona je 8 - 4 měsíce platíte "do zásoby"

kkmed
hodnocení

0x

A co je ve čl. IV odst. 3 nájemní smlouvy?

Že vodu hradíte paušálně už víme (to je možné paušálem pouze dva roky, ne déle), takže co se vyúčtovává podle výše uvedené věty?

pokud tvrdíte, že vám něco strhla na základě nějakého odhadnutého výpočtu, tak požadujte do 30 dnů tento výpočet - Jak my máme vědět, co máte ujednáno a co máte ve smlouvě a co vám strhla a za co je nedoplatek?

Abyste něco musela doplácet, no tak byste musela přece obdržet nějaké vyúčtování :)

A že je v bytě vodoměru a platíte vodu paušálem, tak to je taky dost hloupé, že? Vsadím se že vůbec netušíte, jakou jste měla spotřebu čeho a kolik jste zaplatila zálohu (paušál) na co, No tak na to lze napsat jedině: dobře vám tak.

doplněno 25.05.23 02:29:

Rozúčtovat vodu podle vodoměru je to nejjednodušší, elektřina tam asi taky není co řešit - Ale to se musí požádat o vystavení mimořádné faktury k datumu začátku a konce nájmu, jinak to je poměrně pracný výpočet, ale dá se s Excelem.

nejtěžší je asi rozúčtovat ústřední topení, tak na to skutečně je potřeba si počkat až do rozúčtování další sezóny, tedy do dubna 2024. Běžně se to dělá tak, že se zjistí, o kolik teplárna zdražila, a nějak se to odhadne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]