Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych v malém sklepě pod chatkou ze 70tých let o výměře 4x4m vyhloubeném v písčitém podloží snížit podlahu asi o 60cm. Nemusí to být nutně po celé ploše sklepa, ale i tak mám trochu obavu, aby si základy chatky (zdi sklepa) nespustily dolu. V současné době je to asi 150cm pod povrchem. Co je potřeba udělat aby se to nestalo? Sklep je trochu vlhký, tak bych ho při této přestavbě rád i trochu upravil, aby z něj trochu odešla i vlhkost. Co radite pro odvedení vlhkosti? Obvodová zeď-základ je z cihel na kant.
Diky za relevantní připomínky
Nepochopil jsem jak je proveden základ pod zdí. Jak z "cihel na khant"?
Mohu pouze popsat vlasní zkušenost. Něco podobného jsem realizoval před cca 36-ti lety, pod podlahou jednoho pokoje 5 x 4 m, normálního staršího RD z let 1924. Tedy ne pouze prohloubení, ale vybudování celé sklepní místnosti pod stavajícím objektem. Ručně vykopáno a vyvezeno cca 60 m3 hlíny a štěrku.Oobvodové zdi jsou síly 40 cm, z běžných cihel a základy jsou z kamene loženého na poměrně chudou maltu, šířka cca 50 cm a do hloubky cca 80 cm. Podloží je na štěrku až do hloubky víc jak 2m (původně řečiště). Vykopaný štěrk použit i na betonáž. Po vybrání hliněného podsypu podlahy pokoje (asi 50 cm) jsem pokračoval v tom štěrku, do hloubky 170 cm a kolem základů. Po důkladné přípravě jsem pak, za účasti více pracovníků, velice rychle, vždy podhrabal původní základ v délce cca 2 m do poloviny jeho šíře (hloubky), zatloukl do podloží svisle 1" trubky délky 2m a zachytil je nahoře do spáry původních základů a za ně postupně od spodu, zasouval vodorovně desky na khant jako šalung. Za ty jsem pak sypal betonovou směs a prokládal ji kameny. Je nutné provádět rychle, aby tlak zdí neměl tendenci tlačit a sedat. Takto jsem postupně podbetonoval, do poloviny jejich hloubky (cca 25 cm), původní základy. Poté jsem zhotovil základní podlahové betonové podloží. Pak jsem provedl kompletní vodotěsnou izolaci IPOu jak podlahy, tak i stěn betonových základů. Poté jsem obezdil zevnitř tuto izolaci stěn cihlou na khant a omítl a na podlahu provedl betonovou finální vrstvu. Sklep je absolutně suchý a nabyly žádné problémy. Pouze při povodních v roce 1997, kdy byla hladina vnější vody v úrovni terénu, byl celý (záměrně) zaplaven, aby vnější tlaky vody nezpůsobily vtlačení stěn dovnitř. Po povodni opět vysušeno a opět bez problémů. Dodatečné stropy popisovat nebudu, tyto neřešíte. Je to sice trochu "vodvaz", chce to dobře posoudit, promyslet a zorganizovat, ale jde to. Náš domek prošel dokonce náhodou i mírným zemetřesením, a to rovnou v době, kdy jsem tuto "akci" prováděl (r.1986) a stojí dodnes a ani žádné destruktivní vlivy a znaky (třeba praskliny ve zdech) se neprojevily.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.