Dobrý den, mám starší Bojler a chci pořídit nový s tepelným čerpadlem. Tak že ten starší bych chtěl použít jen jako zásobník na teplou užitkovou vodu. Dalo by se nějak zapojit oba bojlery k sobě tak, aby ten s tepelným čerpadlem ohříval i vodu v tom starším do zásoby? Ten starší by samo byl vyplý. Musela by voda nějak mezi oběma cirkulovat a nebo by stačilo nějak šikovně pouze propojit? Jinak na ten starší je vyveden i cirkulační okruh pro okamžitý odběr teplé vody. Prosím zkuste mi poradit. Moc díky
Já jsem hlavně zatím nějak nepobral tu módu bojleru s tepelným čerpadlem - kde jako má být ta úspora energie, když všechno to teplo "znásobený" čerpadlem se prostě odebírá z místnosti, minimálně polovinu roku vytápěné? To výrobce chyběl na základce na fyziku, nebo mi něco uniklo? Jen jako klimatizace to asi fungovat může, to zase jo.
bery*
A to píšu jako někdo, kdo v obytným přívěsu ohřívá vodu v principu podobně - peltierem. Ale tam v létě těch par desítek wattů tepla, odebíraných ze vzduchu, opravdu nechybi
Je to ve většině případů nesmysl. Ale občas se najde i smysluplné použití (například ohřev vody v pekárně, či v hutích si takto představit dokážu).
bery*
Diky, takový využití mě nějak nenapadlo Na druhou stranu, tam asi, myslím, bude tolik odpadního tepla z nějakýho chlazení, že by mohlo vodu ohřívat naprimo výměníkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.