Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukrouceny drát u zdi

Od: petrnovak10* odpovědí: 27 změna:
Dobrý den, povedlo se mi při instalaci nového světla ulomit drát těsně u zdi. Ve světle bylo málo místa na čokoládu a dráty a je tam ostrá hrana přes kterou se mi drát zlomil. Obrázek je v příloze.
Co teď s tím?
Děkuji
doplněno 21.05.23 12:06: Tak dnes se nám to povedlo opravit. Opatrně jsem to kolem drátu odvrtal, odizoloval a soused je elektrikář tak jak jste radili, nastavil to lisováním a dal na to izolaci.
A už svítíme.
Děkuji Vám všem za pomoc.

Ukrouceny drát u zdi

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Seknul bych pravou obkladacku tak, aby podstava svitidla tu diru prekryla a napojil vodic. Otazkou je, kde to svitidlo v te koupelne bude namontovane. Vzdalenost od sprchoveho koutu, vany apod. Jde o IP kryti toho spoje pod svitidlem.

hodnocení

5x

Opatrně odvrtávat obklad, až bude kabel odhalen, půjde napojit a dát světlo s překrytím odvrtaného prostoru. Ozdobný kryt, nerezová "podložka krabice", atd...

mnd®
hodnocení

3x

boban: jestli elekrikář nemá správnej vercajk a tohle se mu povede tak to není elektrikář ale hovado.

hodnocení

2x

Podla toho, ktorym smerom kabel pokracuje, vyskrabat skarovaciu hmotu, odlupnut obkladacku a kabel profesionalne opravit = lisovacia spojka, na teplo reagujuca izolacna trubicka s lepidlom na vnutornej strane. Druha moznost je krabica a svietidlo s tak velkou zakladnou, ktora krabicu zakryje.

Urcite nie fuserina s cokoladou omotanou izolacnou paskou.

petrnovak10*
hodnocení

A co napojení pomocí Vago svorek?
Je to cca 2,4 vysoko, asi dva metry od sprchového koutu.
Děkuji

Ak tie Wago budu pristupne kontrole v krabici, tak potom ok.

hodnocení

2x
A co plastové světlo bez uzemnění a místo modrého zapojit zeleno-žlutý a ve vypínači to stejný? Neinvazivní řešení.

V kupelni musi byt chranic, potom nesedia farby.

Mě osobně by barvy v tomto případě nezajímaly, šlo by o jedno světlo a jeden vypínač. Ten modrý useknutý bych nechal hluchý.
sasa*

Ty jo . My odborníci ne!Opravit jak má být! Odseknout a nastavit jak radí jiní.

Protože jsem odborník a vím jak to funguje, tak bych to tak udělal.
sasa*

Hned bych ti odebral oprávnění bývalé 50! Pokud ho vůbec máš. A na přezkoušení! Za mršení řemesla.

Mám. Udělal bych si to u sebe doma v mém domě a ne u nikoho jiného.

Doma si dělej co chceš, to je každému jedno. Ale, prosím, nedoporučuj takovou fušeřinu veřejně, třeba tady na pořádně. Vždyť tím urážíš celý cech elektrikářů.

Já myslel, že elektrikáři nadávají jen laikům, ale už i mezi s sebou?

mnd®
hodnocení

2x

Tohle je ulomený drát? Spíš to vypadá jako čistě ucvaknutý.Odbouchat do zdi,nastavit,zaizolovat,zapojit a už nikdy nesahat na dráty.

petrnovak10*
hodnocení

Vědomě bych si drát neucvaknul. Světlo mě nedolehalo ke zdi tak jsem různě kroutil z dráty aby se mi to tam vešlo a nakonec se ukroutil a ve světle je ostrá hrana, přes kterou se to asi stalo.
Už jsem zapojoval x světel a v pořádku. Prostě kdo nic nedělá nic nezkazí.
sasa*

Kdo nic nedělá nic nezkazí, říkal taky jeden známý soustružník ,když dělal 357 zmetek...!

hodnocení

2x

Co doporučuje @peter je dobrá věc, ale je na to nezbytný mít kvalitní lisovací kleště přímo pro plné měděné vodiče a přesný typ spojek. Většina elektrikářů neví o kvalitním lisování skoro nic.

Nevím co je to za zeď, kdyby to byla ytongová příčka, dá se k tomu proškrábat z druhé strany, pokud to není obvodová zeď

Ten vodič se mi zdá uštípnutej. Asi tak jako se mi tehdy zákazník přiznal, že ten zbytečný "třetí" ustříhnul, protože mu překážel při montáži. Na druhous stranu je pravda že pokud nemá elektrikář dobrej verkcojk a při odholování pláště nařízne i vodič, tak stačí párkrát ohnout sem tam a vodič je v čudu.

ja1
hodnocení

2x

Podle trasy kabelu (doleva-doprava-nahoru-dolu) bych odsekal obkládačku, nebo i více obkládaček, kabel uvolnil, očistil a odholil, světle modrý bych nastavil lisovací spojkou, spoj žíly izoloval do smršťovačky nejlíp s lepidlem a plášť do smršťovačky každopádně s lepidlem.

Každopádně obklad bude částečně poničený takže shánějte obkládačky...

Já bych to udělal z tý druhý strany zdi, pokud to není obvodové zdivo někde v 5.patře činžáku. Jestli je to příčka, šlo by to v cajku pokud není obklad i z druhý strany(nevíme zda je koupelna s WC, nebo toaleta v druhé místnosti za příčkou)

lojza
hodnocení

1x

Tak přidej fotku toho opravenýho díla

111®
hodnocení

0x

nejde pod tím světlem udělar krabice? Jaký průměr má těleso světla co dosedá na obklad?

petrnovak1010
hodnocení

Již opraveno viz příspěvek u otázky.
Děkuji

ja1
hodnocení

0x

Mohu se ze zvědavosti zeptat - jaké spojky vám tam nalisoval soused elektrikář?*hi*

petrnovak10*
hodnocení

Já bohužel nevím, to jsem viděl poprvé. A omlouvám se ale před ním jsem to nechtěl fotit.
Děkuji
ja1

Nic se neděje, jen mě to zajímalo.

(Protože už jsem viděl ledacos..*hi*.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]