Nejste přihlášen/a.
Dobrý den asi se opakuji,ale zeptám se na rozúčtování tepla v bytovém domě.Jestli by mi někdo nesdělil např. v modelovém příkladu jak se postupuje ve výpočtu.Chápu že zřejmě dostane dům od svého dodavatele tepla/kde se ceny zřejmě liší v jednotlivých dodavatelých/ jednou ročně fakturu,kterou následně přepočítává na jednotky v domě
tak aby součet plateb jednotlivých jednotek byl stejně jako faktura od dodavatele tepla.Vím že je základní složka a spotřební složka-ta základní se nějak určuje co spotřebují všechny jednotky a nějak se podělí byty či nebyty o náklad
a spotřební složka je náměr na topení podle dílků.To je zhruba vše co vím.Prosím zdali někdo by mi polopaticky nesdělil aspoň základy.Díka za zprávu.Lízner
Ak za cely rok dostane dom fakturu na 1 000 000 CZK, tak sa najprv zoberie zakladna zlozka, o tom sa hlasuje na schodzi, zvykne to byt cislo okolo 20 az 40%.
Pre 40% zakladnej, je 400 000 zakladna, ta sa rozpocita podla plochy bytov. Priklad : vsetky byty dokopy maju 1000 m2, vas ma 100 m2, platite (100 / 1000) * 400 000
Potom 600 000 je spotrebna, ta sa rozpocita podla udajov z meracov. Priklad : vsetky merace dokopy su 28 000 bezrozmernych jednotiek, sucet vo vasom byte je 720, platite (720 / 28 000) * 600 000
polopaticky nesdělil aspoň základy
to se asi nepovede, páč je to tak složité vypočítávání. Je na to spousta kolonek, co se musí doplnit, třeba podle počtu ochlazovaných stěn, na kterou světovou stranu jsou okna, zdali jsou radiátory pod okny, velikost plochy topného tělesa.
Když jsem dával podklady (rok 2017) pro výpočetní firmu, tak jsem mnoho hodin musel sepisovat vše, co si zadali...
Dobrý den!
Rozúčtování dodaného tepla v bytech se zde na poradně již několikrát řešilo. Pro základní seznámení bych doporučoval nejdrříve prostudovat vyhlášku: zakonyprolidi.cz/... , podle které se postupuje. Až pak to doplnit hledáním zkušeností z praxe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.