Nejste přihlášen/a.
Nůž u sekačky je k motoru uchycen šroubem.
Abych ho mohl příště lehčeji povolit tak jsem ho namazal tzv. "červenou vazelínou".
Ale po čase když jsem chtěl sundat nůž pro nabroušení tak šroub nešel povolit - musel jsem použít půl metrovou páku.
Tak příště nemazat vůbec a nebo pokud mazat tak čím?
Grafitka nebo Molyka, měděná, motorový olej... Normální vazelína se zapeče nebo vyschne a pak to drží.. Ale pokud to nebylo minimálně 5 let tak se to jen "samo" dotáhlo na krev - na sekačce se to nezapejká a vyschne to až v řádu více let, spíš 10 a víc... Půl metru páka je normál, skoro ráčna, chce to víc knedlíků ![]()
Namazat grafitový tukem. Ale nože na sekačce běžně brousím flexou (úhlová bruska). Je zbytečné je kvůli tomu sundavat. Sekačku otočím na bok, jednou rukou držím nůž a druhou rukou brousím. Chce to trochu fortel, stačí jen lehce, aby pak nebyl každý nůž jiný, kvůli vyvážení. Dělám to tak desítky let. Samozřejmě opatrně.
1) Makita sekačky - velká a malá - lehce dotahuji přiloženým klíčem. Uplatňuje se samodotahování při rotaci. U staré již vyřazené sekačky MTD byly plastové hrany šroubu omleté , že jsem poslední 2 roky dotahoval i povoloval rukou a stačilo.
2) Závity máznu tukem s mědí.
3) Zásadně sundávám a po nabroušením vyvážím na provázku (
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.