Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uchycení nože u sekačky

Od: slavo® odpovědí: 10 změna:

Nůž u sekačky je k motoru uchycen šroubem.

Abych ho mohl příště lehčeji povolit tak jsem ho namazal tzv. "červenou vazelínou".

Ale po čase když jsem chtěl sundat nůž pro nabroušení tak šroub nešel povolit - musel jsem použít půl metrovou páku.

Tak příště nemazat vůbec a nebo pokud mazat tak čím?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Grafitka nebo Molyka, měděná, motorový olej... Normální vazelína se zapeče nebo vyschne a pak to drží.. Ale pokud to nebylo minimálně 5 let tak se to jen "samo" dotáhlo na krev - na sekačce se to nezapejká a vyschne to až v řádu více let, spíš 10 a víc... Půl metru páka je normál, skoro ráčna, chce to víc knedlíků ;)

hodnocení

3x

Namazat grafitový tukem. Ale nože na sekačce běžně brousím flexou (úhlová bruska). Je zbytečné je kvůli tomu sundavat. Sekačku otočím na bok, jednou rukou držím nůž a druhou rukou brousím. Chce to trochu fortel, stačí jen lehce, aby pak nebyl každý nůž jiný, kvůli vyvážení. Dělám to tak desítky let. Samozřejmě opatrně.

inspiring*
To ste šikula, na to si netroufnu, radši ten nůž 1-2 do roka sundám na to přeliznutí, přeci jen je to jenom 1 šroub.

hodnocení

2x

Vazelínou sa nemažú skrutkové spoje,ktoré sa zahrievajú. Ak niekto v minulosti namazal skrutky na náboji nákladného auta vazelinou,tak to potom nemohol povoliť. Používa sa olej. Ja na skrutku nôža kosačky používam olej v spreji. Doťahujem to len račňou, ako aj povoľujem.

111®
hodnocení

2x

já vyjetý černý olej..kdo má možnost může použít grafit..

hodnocení

0x

Grafitku, trošku naředím olejem, téměř na cokoliv použiji. Místo páky používám kvalitní rázový utahovák.

inspiring*
Zase který zahradkář doma užije kvalitní rázový utahovák:) ono je to nebezpečná zbraň i pro některé řemeslníky, přetaženych a strhlých šroubů jsem už zažil spousty od rázáku.

Ale já nejsem zahrádkář...proto používám takové nářadí.

hodnocení

0x

1) Makita sekačky - velká a malá - lehce dotahuji přiloženým klíčem. Uplatňuje se samodotahování při rotaci. U staré již vyřazené sekačky MTD byly plastové hrany šroubu omleté , že jsem poslední 2 roky dotahoval i povoloval rukou a stačilo.

2) Závity máznu tukem s mědí.

3) Zásadně sundávám a po nabroušením vyvážím na provázku (

návod na Youtube s přípavkem). Šetří se ložiska a osa rotoru.

hodnocení

0x
Co vím, tak u sekaček Stiga, Brill, Castel Garden a dalších je unašeč nože, který má dva kratičké kolíky, které zapadnou do otvorů v noži; tím je fixován nůž na hřídeli a nedochází k dotahování upevňovacího šroubu. Třeba tady pro Stigu zahradnidily.cz/...
Ono někdy dojde k "ustřižení"těchto kolíků při nárazu nože do pevné překážky a pak nestačí někdy ani půlmetrová páka...
A namazáním závitu dotažení šroubu ještě podpoříme. Takže, pokud chybí na unašeči kolíky, nemazat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]