Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit umělohmotné sítko od čaje?

Od: gilhad® odpovědí: 7 změna:

Vařím si čaj v překapávacím kávovaru (protože na plynu všechno vyvařím a rychlovarka se zase vypne a voda vychladne) a príma, ale je tam takové umělohmotné sítko (jakoby průsvitné plátýnko), přez které to teče.

A to se postupně zaneslo, takže v dolní části už necedí a voda/čaj v něm stojí.

Dá se ten čajový nános nějak šetrně odstranit? Z hrnků ho normálně sundám pískem na nádobí, ale mám obavu, že písek na nádobí by to tenké plastové plátýnko nemuselo vydržet.

Čím by se dal takový nános rozpustit?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

namočit do teplého octa nebo kyseliny cironové, nebo koupit nové

hodnocení

3x
Zkusil bych to octem a vodou v poměru 1:1 na noc nechat v tom roztoku. Pak stačí jen umýt sítko pod tekoucí vodou.
Citronová šťáva nakapat a nechat 15-40 minut působit. Pak opláchnout pod tekoucí vodou.

hodnocení

Díky za rady.

Namočil jsem to do obyčejného neředěného octa (8%) na pár hodin a spousta toho šla dolu (umělohmotnou štětkou, jemně) tam, kde to bylo ponořené, něco málo i tam, kde jen polité.

Takže se to máčí zas a na druhý, nejhůř třetí pokus už by to zas mělo být skoro jako nové :)

hodnocení

0x

Rady jak vyčistit jsou,Ale moje varianta - postríkám savem necham přes noc a pak důkladný oplach a na závěr omatí jarovou vodou ...jako nádobí! Jinak nedělám čaj spíše jen výjímečně (nejsem čajový!), ale na překapávanou kávu dávám do toho permanentního filtru ještě papírový filtr=káva je 2x filtrrovaná. Vy dáváte sypaný čaj? pokud ano, pak Vám dvojí filtrace jistě pomůže

hodnocení

Dávám většinou pytlíkový, takže taky dvojí filtrace, ale dělám čaj několikrát denně, po léta, takže se všechno postupně kumuluje. (Nemluvě o tom, že pytlíky občas prasknou.)

Předchozí konvice takové sítko neměly, ale postupně je dohnal zub času do stavu, kdy oprava by vyšla dráž, než nová ...

korinek
hodnocení

0x
No a myčku nádobí jste zkoušel? Já tedy nedělám čaj s takovou kadencí jako Vy, ale když už jsem měl zadělané takové to nerezové sítko z IKEA, jediná myčka ho umyla do původní stříbrné podoby.
hodnocení

Myčku jsem nezkoušel, neb ji nemám.

Ocet a jemné podrbání štětkou stačily, sítko je zas skoro jako nové.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]