Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dát na střechu sněhové zábrany kvůli novým okapům? Ano! Ne!

Od: flicek® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,
jdu tady zase s dotazem. Před pár měsící mi klempíři instalovali nové okapy. (výměna starých za nové)
Mám plechovou střechu a chtěl bych tam dát "SNĚŽNÉ ZÁBRANY" proti sněhu a ledu, který by jinak většinou své váhy držel na nových okapecha a svou tíhou, by je mohl uprostřed poškodit. Což bych nechtěl. Ještě napíšu, že střecha má veliký sklon, a každou zimu, když taje sníh se nejvice nahrne právě na okraj střechy.
Jeden známý mi říkal, že pokud klempíří instaluji okapy správně, tak se na střechu nic jako sněžné zábrany dávat nemusí, že prej by měli mít už sklon proti usazování sněhu a tudíž dle známého nejsou na střešeš potřeba. Mně osobně to zní celkem divně a moc tomu tvrzení nevěřím, že by nové okapy už nepotřebovali "SNĚŽNÉ ZÁBRANY PROTI SNĚHU" na rozdíl oproti těm starým, které to potřebovali.
Můj osobní názor je, že bych je tam dal, že budou, co k čemu a budou mít uplatnění.
Můj dotaz hlavně zní. Zda je pravda, že nově instalované okapy (pokud jsou správně instalované), již nepotřebuji "SNĚŽNÉ ZÁBRANY"
Děkuji za veškeré odpovědi.
S pozdravem
Lukáš

Dát na střechu sněhové zábrany kvůli novým okapům? Ano! Ne!
Dát na střechu sněhové zábrany kvůli novým okapům? Ano! Ne! #2
Dát na střechu sněhové zábrany kvůli novým okapům? Ano! Ne! #3

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Nikde není přesně udáno jak má být okap správně usazen, spíš je ovlivněné místními zvyklostmi. V nížinách a na jihu se instalují okapi co nejblíž kraji krytiny a y zachytily všechnu vodu. V horských oblastech se instalují níže a blíže ke zdi, pravě proto aby sesouvající sníh je neurval, to poznáte když se kouknete ze země v rovině krytiny tak okap nevyčnívá.
Sněhové zábrany musí být instalované rovnoměrně po celé ploše, nikoliv jen na spodku! Spíše o nich uvažujte až budete dávat novou krytinu.

asd1
hodnocení

4x
Dobře namontovany okap sníh nestrhne ale přejede-přeskočí. Podle fotky by to mohlo být ok.. ideál je ještě níž ale tak aby ho při lijaku nepreskocila i voda
Tady bych zábrany nedával a nechal to jezdit dolů.

hodnocení

3x

Pokud vám nevadí, že sníh může sjet někomu na hlavu, tak kvůli okapům bych je nedával. Střecha je poměrně krátká a navíc ve stavu, že bych do ní už raději moc nevrtal. I když okapy sníh trochu štrejchne, tak zapruží.

Zábrany je možné na drážkovanú krytinu aj prisvorkovať za falce. Bez vŕtania. So sklzom ale súhlasím. Tam, kde ale nehrozí nebezpečenstvo od padajúceho snehu, je ho ale lepšie nechať skĺznuť. Pri správne namontovaných žľaboch (pod úrovňou sklonenej roviny krytiny) ich sneh preskočí často aj bez napruženia.
V češtině nevrtat do něčeho má i význam do něčeho nezasahovat, nešťourat se v tom. :)

tm
hodnocení

2x
Máme na chatě stejnou střechu. Předloni jsem ji natrel a nyní uvažuji o výměně okapů, které jsou zčásti zdeformovane právě kvůli sněhu, protože předchozí majitel z neznámého důvodu odrezal zábrany proti sněhu. Sníh preleza okapy a ničí i fasádu, když jede dolů, je to rachot a kdyby mi to spadlo za krk, mám to za sebou.. Tento týden jsem to zde řešil a poradili mi zabrany, abych nemusel vrtat do střechy. Je to ale na horách, kde je sníh...

hodnocení

0x

Já bych je nedával.

lam
hodnocení

0x

Pust tenisak ze strechy a uvidis jestli ti strejchne o okap. Mozna jen trochu. Okapy to chtelo dat vice do zakrytu.o ze zebriku faakt nejde moc srovnat, ve vyhnutym okapu se pak drzi voda.

Jak snih jede dolu pak zmrzne, a pak zas jede tak timto zohejba okap a okapove haky...

Rovnak tech haku stoji asi 8.000 Kč a bez nej

hodnocení

Děkuji všem za rady. Po delší diskusi a přemýšlení jsem se rozhodl.
Až bude vše hotové, tak Vám sem nafotím výsledek, aby se mohli ostatní inspirovat.
Přeji hezký víkend a ať se všem daří.

kimbert*
hodnocení

0x

Když mi firma dávala na střechu novou krytinu tak zároven při montáži okapových žlabů mi preventivně nainstalovala tyto držáky žlabů proti poničení sněhem eshop-strechypr.cz/... .

jikos
Dobry vynalez akorat ze se asi musi instalovat spolu s krytinou?
kimbert*

Tak záleží jaká je to krytina ,u klasických tašek co jdou přeskládat to není problém dát pod ně,ale u plechových krytin asi jen při nové pokládce i když jsem viděl na horách ,že to na chatách neřeší a z kusu pozink plechu ustřihli pásek a na tmel ho přišroubovali přímo zvrchu na plechovou krytinu a okolo žlabu.Tam jsem našel tento nápad zajištění žlabu ..

hodnocení

Zde dávám foto už hotové díla.
Nakonec po BrainStormingu jsem se rozhodl je tam dát.
Tímto je otázka uzavřená a já děkuji všem, kteří se zúčastnili.
Lukáš

Dát na střechu sněhové zábrany kvůli novým okapům? Ano! Ne! #4
Dát na střechu sněhové zábrany kvůli novým okapům? Ano! Ne! #5
Dát na střechu sněhové zábrany kvůli novým okapům? Ano! Ne! #6
07.06.23 21:04
hodnocení

Dát na střechu sněhové zábrany kvůli novým okapům? Ano! Ne! #7

Tak tohle je asi to nejhorší možné řešení.

Tak to mozna vyslo na stejno je tam nedavat. Myslim ze rozumejsi je davat uhlopricne, at stabilizuje snih a led v co nejvetsi plose. Kdyz uz takto, tak se spis navaji takove vyssi zabrany z kulatiny

Ty zábrany nebudou moc fungovat nebudou, akorát to pod nimi to za chvíli prorezaví.

Abych trochu rozvedl, co je špatně. Nosy mají malou plochu, proto se nedávají do jen jedné řady, ale do celé plochy střechy. Máte je jen na jednom šroubu, budou se pod tlakem padajícího sněhu hýbat a dříve, či později, začne prosakovat voda mezi šrouby. Na falcovanou krytinu se dělají svorky držáků protisněhových zábran, mohou být trubkové, na dřevěnou kulatinu a nebo třeba plůtek. Není důvod dělat díry do krytiny.

hodnocení

Pokud si vzpomenu, tak během zimy dám foto jak to vypadá se sněhem. O zatekání vody se nebojím, to mám pořešené.
Ať se můžě někdo inspirovat a napíší tu své dojmy až příjde zatěžkávací zkouška. :)

Ale i tyto zábrany zadrží sníh. Nesjede celou plochou, zachytí se za hák a pomalu odtaje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]