Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odvlhčit zdivo ve sklepě

Od: pepi odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

prosím o radu jak odvlhčit zdivo ve sklepě, sklep je v suteréhu a z venkovní strany není žádná izolace ( jedná se o starý dům kamenné zdivo ) Z venkovní strany jsem odkopal zeminu v šířce 30cm do hloubky podlahy slepa. Rady od sousedů: dát dolů tkaninu na ni dát drenážní rouru 100mm a a zasypat to štěrkem a na konec zaklopit tkaninou a dát chodníček. Že nopovou folii dávat nemám aby zeď dýchala. A teď babo raď.;)

Moc děkuji za radu a odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Z venkovní strany jsem odkopal zeminu v šířce 30cm do hloubky podlahy slepa.
a v této situaci jste měl zdi podbourat.

Vám jen pomůže z části nějaká kvalitní chemie, dobře aplikována. Odkopáním se vlhkosti nezbavíte.

Zeď nedýchá, nemá plíce, nopovku jste tam měl dát, když již bylo odkopáno. Teď jí můžete položit vodorovně, třeba 10-20 cm pod terén, na šíři asi 2 metry.

Jak píšete o chodníčku, tak ho udělat na nopovce se spádem od baráku...

pepi
hodnocení

Dobrý den,

ještě jsem tu nopovku nedal, zatím ještě odkopávám

olinl

pepi-hlavně to neodkopej kolem dokola na úroveň sklepní podlahy, mohlo by se stát, že se ti dům "rozjede", obvzlášť jestli je dům samý kámen, drolivá malta mezi kameny/cihlami a nemá dům betonový věnec pod střechou.. O tu hlínu u základů se celý dům opírá, musíš to odkopat postupně, např. po pěti metrech(záleží na okolnostech), někdy se opírají pro sychr i opěrné trámy na stěny domu ve výšce 2-2,5 metru.

hodnocení

2x
Musíte nekompromisně udělat hydroizolaci jak vně stěn tak v podlaze.
Pokud to uděláte jak radí sousedi tak příští rok znovu budete kopat.

hodnocení

2x

Výsledek této akce bude zcela jasný. Krásně zalité základy vodou, takže zeď bude ještě vlhčí. Když byla zeď zasypaná zeminou, tak taky nedýchala, viď? Ona nebude dýchat ani teď, jelikož nemá plíce.

Nejlepší systém, i když zároveň nejhorší práce, je kvalitní vodorovná hydroizolace pod zdí a podlahou sklepa a venku vytáhnout izolaci po zdi nahoru.

hodnocení

2x
U kamenneho zdiva udelat vodorovnou izolaci nebude jen tak. Pokud jeste dum neni komplet podsklepeny, tak je to vicemene utopie. Ja jsem to resil tak, ze jsem kamenobetonove zaklady vyrovnal maltou a natahl nopovku, dole zahnul pul metru od baraku , nahore zalistoval a zasypal zpatky. Ve sklepe jsem natahl tekutou lepenku. Pokud tam vylozeni neni vodni zridlo, tak se muze taky lehce stat, ze se situace zhorší tim, ze tam tu vodu naopak drenazi privedete. Vsechno je to o mistnim zkoumání.

hodnocení

1x
Může pomoci ve sklepě udělat cca 80..100 hlubokou šahtu a v ní mít trvale zapojené ponorné čerpadlo s plovákem. My to tak máme a na deštivém jaře a na podzim se z šachty vyčerpají i stovky litrů vody denně. Ale udrží to hladinu vody kolem baráku níž. Když byly nedávno suché roky, tak se voda v šachtě ani neobjevila. Teď už třetím rokem zase čerpáme.

ale on tam nemá spodní vodu, jen vlhkost...

To právě nevíme.

Nepíše to nikde, ale i přesto to vím, mluvili jsme spolu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]